to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:50 | 12.02.2019

Πολιτική

Την επόμενη εβδομάδα το οριστικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας 11/2 υπό τον πρωθυπουργό


Σε πολύ καλό κλίμα έγινε χτες η συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Την ικανοποίηση τους εκφράζουν τραπεζικές πηγές

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τραπεζικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην προαναφερθείσα σύσκεψη κυβέρνησης - τραπεζών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σημειώθηκε σύγκλιση αναφορικά με τα όρια προστασίας καθώς και με τα επιμέρους αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.

«Σενάρια φαντασίας τα περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών»

Παράλληλα, για κινδυνολογία, καταστροφολογία και δημοσιογραφική διαστρέβλωση έκανε λόγο νωρίτερα τη Δευτέρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 και αναφερόμενος σε αυτά που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκη, για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Μόνο στη φαντασία κάποιων δημοσιογράφων βρίσκονται τα περί σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο κος Δραγασάκης καθόλου ανοιχτό δεν άφησε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που έκανε ήταν να εξηγήσει γιατί το θέμα της καταπολέμησης των κόκκινων δανείων αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο.
Με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη από την περίοδο του προγράμματος μια συμφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια η οποία από τη μεριά μας τηρείται κατά γράμμα και μάλιστα πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν αυτόν τον ρυθμό. Τώρα μιλάμε για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη η κάλυψη του οποίου λήγει στις 28/2. Η διάδοχη κατάσταση θα είναι έτοιμη στην ώρα της.
Διαβάζουμε και ακούμε διάφορες τερατολογίες οι οποίες δεν μπορώ να σκεφτώ παρά το ότι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κλίματος εντυπώσεων και αποσταθεροποίησης. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις αλλά διάλογος για συναινέσεις και συμφωνίες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης που από τη μια μεριά θα προστατεύει τις λαϊκές κατοικίες και από την άλλη θα εμπεδώνει τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών και θα συνεχίζει την προσπάθεια της μείωσης των κόκκινων δανείων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)