to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 27.02.2022

Πολιτική

Η κυβέρνηση στέλνει δύο C-130 με «αμυντικό υλικό» στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας

Η Ελλάδα αποστέλλει εντός της ημέρας αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.


Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία.

Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης 'Αννα-Μαρία Μπούρα.

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα να ρίξει το βάρος της υπέρ της ειρήνης και της διπλωματίας

Μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και Ant1 ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε στις παρακάτω εκτιμήσεις σε σχέση με το Ουκρανικό:

Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής είναι δεδομένη και αυτονόητη, όπως είναι ολοφάνερη και η αντίθεση της στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα- συμπεριλαμβανομένων ισχυρών και στοχευμένων κυρώσεων- για να τερματιστεί άμεσα η εισβολή και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας, με αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία. Πρέπει, παράλληλα, να στηρίξει ενεργά τον Ουκρανικό λαό, όπως και να καθιερώσει ένα μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων- πρόταση την οποία υποστηρίξαμε με συνέπεια και στην περίπτωση του Αφγανιστάν.

Δυστυχώς, η ΕΕ για μια ακόμη φορά απέδειξε την γεωπολιτική αδυναμία της, καθώς απέτυχε να αποτρέψει τον πόλεμο, όπως απέτυχε και να εντάξει έγκαιρα τη Ρωσία σε μία πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ειδικά την περίοδο 1999-2008 θεωρήθηκε, εσφαλμένα, ότι η Ρωσία είναι πλέον μιας δεύτερης κατηγορίας δύναμη η οποία μπορεί εύκολα να αγνοηθεί και ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από δυτικές επεμβάσεις, δεν θα τύχει εκμετάλλευσης από άλλες δυνάμεις στο μέλλον. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν δικαιολογούν - πολλώ δε μάλλον νομιμοποιούν - τη ρωσική εισβολή. Το άμεσο ζητούμενο είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Να περάσει η σκυτάλη στη διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει αυτοτελή πόλο εξισορρόπησης στην διεθνή σκηνή, με αυτονομία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα της από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κυβέρνηση θα έστελνε ανθρωπιστική βοήθεια, όχι πολεμικό υλικό

Και η Ελλάδα θα πρέπει, στο βαθμό που της αναλογεί και χωρίς μικρομεγαλισμούς, να διαδραματίσει ένα παρόμοιο ρόλο, υπέρ της ειρήνης και διπλωματίας και κατά του πολέμου. Οι νεκροί Έλληνες ομογενείς αναδεικνύουν την ανάγκη για ακόμα πιο ενεργή παρόμοια εμπλοκή Ουκρανικό. Εάν ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση θα στέλναμε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία, αντί για στρατιωτικό εξοπλισμό. Γεννώνται, πάντως, εύλογα ερωτήματα γιατί απουσίαζε κατά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ο συναρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών.

Υπάρχει ακόμη ελπίδα για την ειρήνη, ελπίδα που μας δίνουν οι μεγάλες φιλειρηνικές συγκεντρώσεις των λαών, από το Βερολίνο και την Αθήνα έως τη Μόσχα.​

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας - «όχι» στην αποστολή στρατιωτικού υλικού

Αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Θέση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποστέλλει εντός της ημέρας «αμυντικό υλικό» με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία, παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Νάσου Ηλιόπουλου.

Ο Ν. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε σε ανάστησή του πως η καταδίκη της Ρωσικής εισβολής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου «δεν πρέπει να σημαίνει κινήσεις ελληνικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «Ναι στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην στήριξη των προσφύγων. Όχι στην αποστολή στρατιωτικού υλικού».

Προσθέτει ακόμα: «Η Ελλάδα χρειάζεται να εργαστεί υπέρ της ειρήνης, της αποκλιμάκωσης και της διπλωματίας. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα που ταυτόχρονα θα στηρίξει τους ξεριζωμένους από τον πόλεμο».

ΚΚΕ για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, να σταματήσει κάθε συμμετοχή κι εμπλοκή

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)