to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 25.07.2014

πηγή: neriki.gr

Πολιτική

Σύσκεψη στην Κέρκυρα για τη δημόσια περιουσία

Στο Δημοτικό Θέατρο έγινε την Τετάρτη η σύσκεψη φορέων και ενεργών πολιτών που οργάνωσαν ο νέος Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος και η Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.


Στόχος της σύσκεψης η δημιουργία δομών για την επιστημονική θωράκιση του μετώπου αντίστασης κατά της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, την ενημέρωση και την κινητοποίηση του κερκυραϊκού λαού

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες και απηύθυναν χαιρετισμό ή έκαναν παρεμβάσεις οι εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και του Αρχιεπισκόπου Καθολικών, π. Γεώργιος και π. Μάριος, εκπρόσωπος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη (ο επιστημονικός συνεργάτης του Λάμπρος Ντούσικος), ο νέος περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Γκούσης, ο Γιώργος Λυκίσσας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η Όλγα Τσιλιμπάρη από την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια, ο Δημήτρης Φατήρας από το Συντονιστικό του Ερημίτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Τέλης Κοσκινάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Βραδής, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κώστας Αλαμάνος, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρείας Ευγένιος Ραψωμανίκης, ο εκπρόσωπος του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου Γιάννης Δημητράς, ο Θεόδωρος Πιτικάρης από την Κοινωνική Συμφωνία. Επίσης, ο Χρήστος Μωραΐτης από την ΕΛΜΕ και ο Σάββας Αρμένης από την Ο.ΚΕ.Σ.Α.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης, ενεργοί πολίτες με την επιστημονική ιδιότητα ή την κοινωνική ευαισθησία τους καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η «Ομάδα κρούσης»

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την Ομάδα, έργο της οποίας θα είναι η συστηματική παρακολούθηση του προγραμματισμού και των ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να προβαίνει σε κάθε πράξη που είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντίκρουση αλλά και για την πρόληψή τους. Ήδη έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους για το έργο αυτό νομικοί, τεχνικοί και δασολόγοι που θα κινηθούν άμεσα στην κατεύθυνση αυτή.

DSCN0412

H Ομιλία του Δημάρχου Κώστα Νικολούζου 

Συνδημότισσες και συνδημότες,
Φίλες και φίλοι,
Ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματός μας είναι η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.
Επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς προς αυτή τη διακήρυξή μας και επειδή οι εξελίξεις τρέχουν μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη, ενώ η απειλή είναι ορατή και σοβαρή και επειδή θεωρούμε ότι οι αγώνες πρέπει να οργανώσουμε την άμυνα και την αντεπίθεσή μας πριν να είναι αργά και πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα, πήραμε την πρωτοβουλία – έχοντας συναίσθηση της ευθύνης και του ρόλου μας – να σας καλέσουμε όλους, για να ματαιώσουμε τα εγκληματικά κυβερνητικά σχέδια για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Διοργανώσαμε, λοιπόν, τη σημερινή σύσκεψη προκειμένου να συσταθεί μια «ομάδα κρούσης». Η ομάδα θα εξοπλίσει επιστημονικά το μέτωπο αντίστασης κατά της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και θα οργανώσει την κινητοποίηση του κερκυραϊκού λαού για την υπεράσπιση του νησιού μας και την αποτροπή υλοποίησης των εγκληματικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επομένως, η ομάδα αυτή θα παρακολουθεί συστηματικά τον προγραμματισμό και τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ και θα προβαίνει σε κάθε πράξη που είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντίκρουση αλλά και για την πρόληψή τους.

Και επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι ο αγώνας για τη ματαίωση των εκάστοτε εξελίξεων δίνεται τόσο στο μέτωπο των κινημάτων και συλλογικοτήτων όσο και στο μέτωπο των θεσμικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, καλέσαμε απόψε εδώ θεσμικούς φορείς , πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, σωματεία, συλλόγους, κινήματα και ενεργούς πολίτες της Κέρκυρας.

Φίλες και φίλοι,

Στην Ελλάδα της κρίσης και της μνημονιακής υποταγής η δημοκρατία συρρικνώνεται. Οι αντιδημοκρατικές πρακτικές έγιναν κανόνας, τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα απολησμονήθηκαν, η εθνική και λαϊκή κυριαρχία βγήκαν στο σφυρί και η εθελοδουλία των κυβερνώντων είναι πια απύθμενα ανερυθρίαστη. Συνηθισμένη πολιτική είναι η ψήφιση όχι μόνο αντιλαϊκών αλλά και αντισυνταγματικών νόμων.

Ένας τέτοιος νόμος είναι ο νόμος 3986/2011 που προβλέπει την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Ένα «θεσμικό κατασκεύασμα», όπως έχει χαρακτηριστεί, μέσω του οποίου το κράτος μεταβιβάζει σε μια ανώνυμη εταιρεία την κυριότητα σημαντικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Μαζί με αυτά παραχωρείται στην εταιρεία και το δικαίωμα του γενικού ξεπουλήματός τους κατά την κρίση της. Ο νόμος αυτός αποτελεί διεθνώς κυβερνητική πρωτοτυπία, είναι αντιδημοκρατικός, αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ίδια την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας μας. Και είναι ταυτόχρονα ανακριβής και ψευδεπίγραφος, γιατί καμιά αξιοποίηση δεν μπορεί να προκύψει μέσα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Ούτε είναι ιδιωτική περιουσία τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα δάση, οι ακτές, το νερό, η ενέργεια και τα παρόμοια αναπαλλοτρίωτα κοινωνικά αγαθά που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Είναι ακόμη βαθύτατα αυταρχικός και αλαζονικός, γιατί η δημόσια περιουσία δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς κυβέρνησης, ώστε να δικαιούται να νομοθετεί – κόντρα στη λαϊκή βούληση – «συμφέρουσες επενδύσεις» σε βάρος του ελληνικού λαού, του παρόντος και του μέλλοντός του.

Σύμφωνα με την κ. Μαραγκοπούλου «η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αντίκειται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και κατ’ επέκταση αντιβαίνει και στο ίδιο το Σύνταγμα».
Πιο συγκεκριμένα με τον απαράδεκτο αυτό μνημονιακό νόμο εκποιούνται:

1) Τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας όπως όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, οι σιδηρόδρομοι, τα ελληνικά αμυντικά συστήματα, η ελληνική βιομηχανία οχημάτων κ.ά.  Ειδικότερα, για τα αεροδρόμια στις 31 Μαϊου 2013 όλα τα αεροδρόμια κατατάχθηκαν σε δύο ομάδες αεροδρομίων, καθεμία από τις οποίες πωλείται συλλήβδην.Η Ομάδα Α περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανιών, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας.Η Ομάδα Β περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

 2) Πολλές κοινωφελείς επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται πρώτης ανάγκης αγαθά, όπως το νερό, οι συγκοινωνίες, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά.,

 3) Εκτάσεις που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις προστασίας της φύσης.

 4) Εκτάσεις που περιλαμβάνουν αρχαιολογικές ζώνες και ευρήματα.

 5) Ο αιγιαλός δε θεωρείται πλέον χώρος κοινής χρήσης. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκμεταλλευτεί όση έκταση θέλει χωρίς όρια. Η παραλία δε θεωρείται προστατευόμενη ζώνη. Οι πολίτες δεν έχουν πια το δικαίωμα στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση. Αν η παράκτια ή παρόχθια έκταση δεν είναι αρκετή στον επιχειρηματία, μπορεί να μπαζώσει τη θάλασσα, για να συμπληρώσει την συμφωνημένη επιφάνεια. Σημειωτέον ότι το μπάζωμα θα είναι ανάλογο με τα κρεβάτια! Με αυτό τον τρόπο, φυσικά, κάθε περιβαλλοντική νομοθεσία καταστρατηγείται και τους είναι αδιάφορο αν τα οικοσυστήματα καταστρέφονται.

 6) Η παραλία παύει να είναι ζώνη επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα: όπου ορίζονται ακόμη τέτοιες ζώνες, αυτές περνάνε πλέον στη δικαιοδοσία του δημοσίου που μπορεί να τις διαχειριστεί με όποιο τρόπο θέλει (εκποίηση, πέρασμα στο ΤΑΙΠΕΔ, κτλ.). Οι κατασκευές που υπάρχουν ήδη στις παραλιακές ζώνες, όπως τα χιλιάδες αυθαίρετα νυχτερινά μαγαζιά, νομιμοποιούνται, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τη χρήση των ακτογραμμών αρκεί να συμφωνούν μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες των γειτονικών εκτάσεων. Με αυτό τον τρόπο βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αποκλείεται από την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των παραλιών, ενώ κατοχυρώνεται η άνευ όρων ληστρική εκμετάλλευση των παραλιακών χώρων από ιδιωτικά συμφέροντα.

 Οι άριστοι πατριδογνώστες και πατριδολάτρες του ΤΑΙΠΕΔ δε θα άφηναν βέβαια έξω από τον κατάλογο των προς «αξιοποίηση» περιοχών την Κέρκυρα. Ένα πανέμορφο νησί με παρθένες παραλίες, με «ανεκμετάλλευτα» χιλιόμετρα παράκτιων περιοχών, με λιμνοθάλασσες, υδροβιότοπους, δάση και ιστορικά κτίρια. Ένας τόπος για «αξιόλογες επενδύσεις» επίδοξων κερδοσκόπων. Έτσι οι πιο ιδιαίτερες περιοχές του νησιού έχουν μπει στις λίστες παραχώρησης, στις λίστες ξεπουλήματος. Οικοσυστήματα που γέννησαν και διαμόρφωσαν την κοινωνική ζωή στις περιοχές όπου ανήκουν και γενικότερα στην Κέρκυρα.

Εκτός από το αεροδρόμιο που προαναφέρθηκε
πωλούνται επίσης:

Η περιοχή του Ίσσου με τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων, που καλύπτει έκταση 6.000 στρεμμάτων και αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα, εξέχουσας σημασίας και επιστημονικού ενδιαφέροντος.Στην περιοχή δεσπόζουν αμμόλοφοι των οποίων το ύψος ξεπερνά τα 15 μέτρα και η ηλικία φτάνει μέχρι και τα 240 χιλιάδες χρόνια. Στην ίδια περιοχή υπάρχει ένα μοναδικό δάσος κέδρων, όπου ενδημούν και βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου. Λίμνη , θάλασσα, αμμόλοφοι και δάσος δημιουργούν ένα μοναδικό βιότοπο, ασύγκριτης ομορφιάς. Γι’ αυτό άλλωστε εντάσσεται και στις περιοχές natura. Η λιμνοθάλασσα είναι ακόμη σημαντική και από αρχαιολογικής απόψεως. Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα μεταθέτουν τη χρονολόγηση της προϊστορικής εποχής 400 χιλιάδες χρόνια πριν απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Διαπίστωση που γεννά την ανάγκη για εντονότερη διερεύνηση της περιοχής και για τον εντοπισμό και την προστασία των στρωμάτων που περιέχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα.Από αυτή λοιπόν την περιοχή 1.788 στρέμματα μοναδικής αξίας και σημασίας για τη φύση και τη ζωή, πωλούνται.Μια περιοχή που αντί να χαρακτηρίζεται και να προστατεύεται, ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, απειλείται να καταστραφεί.

 Ο Ερημίτης. Οικοσύστημα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με δάση και τρεις μικρές λίμνες, που βρίσκουν καταφύγιο αποδημητικά πουλιά. 447 στρέμματα. Πωλούνται

 Η Μπούκα της Λευκίμμης. Έκταση 92 στρεμμάτων μέσα στα οποία εντάσσεται ένας σημαντικός προστατευόμενος βιότοπος, το δημοτικό αναψυκτήριο, ένα μικρό καρνάγιο των ψαράδων. Εκτός από το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται μια τέτοια επιλογή αποκλείει και τη Λευκίμμη από την πρόσβασή της στη θάλασσα. Πωλείται.

 Το παλιό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του νησιού στο κέντρο της πόλης. Μια έκταση 17 χιλιάδων περίπου τετραγωνικών μέτρων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Πωλείται.

 Το Καστέλο Μπιμπέλι. Ένα παλιό αρχοντικό του τέλους του 19ου αιώνα σε έκταση 76 στρεμμάτων με σπάνια χλωρίδα και ξεχωριστή ιστορία. Πωλείται.

 Γίνεται ακόμη λόγος για το παλιό αγγλικό νεκροταφείο του νησιού αλλά και για τα λιμάνια.

Και ποιος ξέρει τι άλλο θα φέρει αυτός ο κατήφορος του εγκληματικού ξεπουλήματος του τόπου μας.

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Υποτιμά η κυβέρνηση τη νοημοσύνη μας, την περηφάνια μας, το σεβασμό μας στη ζωή και στον άνθρωπο και το εθνικό μας φιλότιμο, όταν υποστηρίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι η μόνη λύση για να πληρώσει εξ ολοκλήρου το χρέος της η χώρα και να σωθεί. Πώς μπορεί να σωθεί μια χώρα που ξεπουλάει τη γη, την ιστορία, τον πολιτισμό και το μέλλον της; Πώς μπορεί να σωθεί ένας λαός που περιφρονείται, βιάζεται και χάνει τα συνταγματικά και κυριαρχικά του δικαιώματα; Πώς μπορεί αυτό το «νομοθετικό έκτρωμα» να εξασφαλίσει προοπτική στον τόπο; Πλιάτσικο κάνουν στις πλάτες του παρόντος και του μέλλοντός μας, η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της. Δε θέλουν να επενδύσουν, αλλά να κερδοσκοπήσουν με χυδαίο τρόπο καταστρέφοντας τη χώρα και τη ζωή μας.

Αυτή η πολιτική δε θα επιτρέψουμε να γίνει ο εφιάλτης μας.

Η αντίσταση και ο αγώνας μας θα γίνουν ο εφιάλτης τους.

Δε θα βάλουν στις παραλίες μας τα συρματοπλέγματα της ελευθερίας μας.

Είναι πολλοί οι αγώνες πίσω μας που έχουν καταργήσει τα κάθε είδους συρματοπλέγματα.

Δε θα μπαζώσουν τις θάλασσες με την αισθητική του βιομηχανοποιημένου τουρισμού τους.

Δε θα μπαζώσουν την ιστορική μας μνήμη με υποσχέσεις για ανάπτυξη και αξιοποίηση.

Δεν παραχωρούμε και δεν υποθηκεύουμε ούτε σπιθαμή από τον τόπο μας και την ιστορία μας.

Γιατί για να σωθούμε πρέπει να σώσουμε τη γη και τα κοινωνικά μας αγαθά.

Και για την επιτυχία αυτού του στόχου μόνο κοινός μπορεί να είναι ο αγώνας.

Διακυβεύονται πολύ σημαντικά αγαθά, για να θέλει ο καθένας να αγωνιστεί μόνος του.

Στο όνομα της κρισιμότητας της κατάστασης χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων που έχουν κοινό στόχο, κοινή αγωνία, κοινό όραμα.

 Κόμματα, οργανώσεις, φορείς, σωματεία, κινήματα, μεμονωμένοι πολίτες να ενώσουμε τις φωνές μας και την αγωνιστική μας διάθεση, για να μη συντελεστεί η καταστροφή που σχεδιάζουν.

 Ο Δήμος της Κέρκυρας θα είναι μπροστά και θα παλέψει με ειλικρινή αγωνιστική ενωτική διάθεση και εντιμότητα, για να μην περάσουν τα νομοσχέδια «της ντροπής».

 Για να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ που επιδιώκει να καταργήσει τη ζωή μας.

 Σύνθημά μας:

 Δεν πωλείται τίποτα.

 Δεν εκποιούμε τη ζωή μας.

 Υπερασπιζόμαστε όλα όσα μας ανήκουν

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)