to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 12.07.2012

left.gr

Πολιτική

Σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη: Πιστοί στην εφαρμογή των μνημονίων

Την άμεση υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, όπως έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές και τους ευρωπαίους εταίρους, έδωσαν ομόφωνα χτες οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.


Αν και προσπάθησαν με δηλώσεις να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής, αναπαράγοντας τα περί επαναδιαπραγμάτευσης των "επώδυνων όρων του μνημονίου", επιχειρώντας μάλιστα να μιλήσουν για "σκληρές μάχες" που θα δοθούν στην κατεύθυνση αυτή, ουσιαστικά δεσμεύτηκαν να προχωρήσει ταχύτατα η υλοποίηση των συνόλου των σκληρών μέτρων που προβλέπονται στη δανειακή συμφωνία. Πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές σε δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νέα χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Συμφωνία με την τακτική Στουρνάρα περί μη διαπραγμάτευσης


Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν και στη "διαπραγματευτική" τακτική του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, δηλαδή το δόγμα: πρώτα ανάκτηση της αξιοπιστίας έναντι των εταίρων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων και στη συνέχεια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής εφαρμογής κατά δύο χρόνια. Προσπάθησαν βέβαια να πείσουν ότι οι δήθεν φιλολαϊκές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών παραμένουν σε ισχύ και μάλιστα ότι αποτελούν τη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης, επιχειρώντας να διαχειριστούν επικοινωνιακά την πλήρη αναδίπλωση σε αυτό το ζήτημα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη συνάντηση. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των τριών πολιτικών αρχηγών να κάνουν τα πάντα ώστε "να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα της Ελλάδας", δηλαδή να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και τους δανειστές. 

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών στην οποία και θα ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα.


ΣΥΡΙΖΑ: Ζούμε ξανά το μαρτύτιο της σταγόνας


O ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνάντηση τονίζει ότι "πραγματοποιείται υπό τη σκιά των νέων μέτρων 3 δις που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει η κυβέρνηση" και προσθέτει" Λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές, ζούμε ξανά το ίδιο σκηνικό που εκτυλίχτηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, το μαρτύριο της σταγόνας, όπου τους εκβιασμούς για μη καταβολή των δόσεων, διαδέχονται κάθε φορά νέα μνημονιακά μέτρα, τα οποία εκτροχιάζουν την οικονομία και χαντακώνουν την κοινωνία".
"Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα περί διαπραγμάτευσης του μνημονίου ήταν άλλο ένα συνειδητό ψέμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της προεκλογικής προπαγάνδας των κομμάτων. Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν σέβονται την εντολή του ελληνικού λαού για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ακολουθώντας πιστά τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου" σημειώνει ακόμη μεταξύ άλλων. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)