to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:59 | 28.06.2018

Διεθνή

«Συρρικώνεται η κοινωνία των πολιτών»: Ψήφισμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ενάντια στους περιορισμούς στη δραστηριότητα ανθρωπιστικών οργανώσεων

Η τρέχουσα Σύνοδος της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επανεξετάσουν και να καταργήσουν ή να τροποποιήσουν τη νομοθεσία που εμποδίζει το ελεύθερο και ανεξάρτητο έργο των ΜΚΟ και να διασφαλίζουν ότι η νομοθεσία αυτή είναι σύμφωνη με τα διεθνή εργαλεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα».


   Συγκεκριμένα, το ψήφισμα βασίστηκε στην έκθεση του μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Ιβ Κρούχτεν (Yves Cruchten), γγ του Σοσιαλισιτκού Εργατικού Κόμματος (SOC) του Λουξεμβούργου, με τίτλο «Νέοι περιορισμοί στις δραστηριότητες ΜΚΟ σε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ κατέδειξε ότι σε πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ο χώρος της κοινωνίας των πολιτών έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά τις ΜΚΟ που εργάζονται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή καταδίκασε την έλλειψη ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις δραστηριότητες των ΜΚΟ στο Αζερμπαϊτζάν καθώς και τα «αντίποινα εναντίον των ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών» και κάλεσε τη χώρα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της σχετικά με τις ΜΚΟ. Η Επιτροπή κάλεσε επίσης την Ουγγαρία να μην υιοθετήσει τη λεγόμενη δέσμη νόμων «Stop Soros», η οποία θα περιόριζε τις ελευθερίες των ΜΚΟ που εργάζονται για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία, η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την εφαρμογή του αποκαλούμενου «νόμου για τους ξένους πράκτορες» και του «νόμου για τις ανεπιθύμητες οργανώσεις», που οδήγησε στο κλείσιμο δεκάδων ΜΚΟ που έλαβαν ξένη χρηματοδότηση και ζήτησε τροποποίηση της νομοθεσίας.

Αναφερόμενη στην Τουρκία η Επιτροπή δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ενώσεων και ιδρυμάτων (περίπου 1.600) έκλεισε με βάση τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, τα οποία πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από τη Ρουμανία και την Ουκρανία να απορρίψουν τα προσφάτως υποβληθέντα σχέδια νόμων που επιβάλλουν στις ΜΚΟ πρόσθετες υποχρεώσεις χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Ακόμη, η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τον προηγούμενο επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ορισμένες ΜΚΟ αποτέλεσαν το στόχο της αρνητικής ρητορικής των αρχών σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία και η πΓΔΜ.

Τέλος, στο ψήφισμα γίνεται σύντομη αναφορά στην Ελλάδα και ειδικότερα σχετικά με τη Διάσκεψη των ΜΚΟ (του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία των ΜΚΟ) για καθυστερήσεις στην εγγραφή ενώσεων ομάδων που διεκδικούν καθεστώς μειονοτικής ομάδας (Minority group status).

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)