to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 18.12.2015

Πολιτική

#Syriza_Wars με τα συμφέροντα των σκουπιδιών

Δεν είχαν και κανένα μεγάλο ζόρι αν το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία. Αν και αποτελεί σαφή ιδεολογική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κυβέρνηση της αριστεράς και τους νεοφιλελεύθερους για το ποιοι δικαιούνται κοινωνικά δικαιώματα, ο μεγάλος πόλεμος ενάντια στο νομοσχέδιο δεν έγινε ούτε γι' αυτό, ούτε για τα «ΚΕΠ των φτωχών».



 Αλλού είναι το ψωμί της υπερπροσπάθειας να μπλοκάρει το παράλληλο πρόγραμμα. Γνωστά εργολαβικά συμφέροντα έπρεπε με κάθε τρόπο σταματήσουν πριν το τέλος τους έτους το «πάγωμα» και τις αλλαγές στους διαγωνισμούς για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα της Πελοποννήσου.

Στις 15 Δεκεμβρίου τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού - Περιβάλλοντος και Ενέργειας βγάζουν ένα κοινό δελτίο τύπου στο οποίο και υπογραμμίζουν: «Η κυβέρνηση κάνει σήμερα, αφού προηγήθηκε η ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το δεύτερο αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία ενός βιώσιμου σε όλα τα επίπεδα μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων».

 

Και επίσης αναφέρει: «Η Κυβέρνηση, μέσω και της ήδη συσταθείσας  Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αποφάσισε και δεσμεύεται να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου. Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν,  με βάση τον σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο».

Στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και στο άρθρο 37  αναφέρονται: Αρμοδιότητες υλοποίησης έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η παράγραφος 11, του άρθρου 17, του νόμου 4071/12, καταργείται.


Η υπό κατάργηση παράγραφος λέει «αρμοδιότητες ΦΟΣΔΑ (σ.σ.: φορέα διαχείρισης απορριμμάτων) που έχουν ανατεθεί σε άλλο νομικό πρόσωπο κατά τις διατάξεις της παραγραφου 5 του νόμου 3536/07 όπως ισχύει, εξακολουθούν να ασκούνται από αυτό για όσο χρόνο προβλέπεται από την ισχύουσα απόφαση ανάθεσης». Δηλαδή με τη συγκεκριμένη διάταξη γίνεται σαφές ότι οι αρμοδιότητες θα πρέπει να επανέλθουν στους Δήμους της Πελοποννήσου και να αφαιρεθούν από τον Περιφερειάρχη. Κάτι που ισχύει σε όλες τις περιοχές της χώρας (πλην της Αττικής)


 

Στην ουσία η διάταξη καταργεί το δικαίωμα υπογραφής σύμβασης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είχε καλέσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό για το έργο των 160 εκατ. ευρώ, να υπογράψουν στις 15 Δεκεμβρίου για να προλάβει την αλλαγή της διάταξης. Τελικά η υπογραφή της σύμβασης δεν πραγματοποιήθηκε.

Καθόλου άσχετη με το γεγονός δεν είναι και η έκρηξη του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για την επεξεργασία του νομοσχεδίου. Απ' όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Κωνσταντινόπουλος δεν έβρισκε που συνίσταται το κατεπείγον σε ό,τι αφορά τα ΣΔΙΤ.

Οπότε καλό είναι να μην αναζητούνται άλλες απαντήσεις για το αν η τρόικα εσωτερικού (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ) εκπροσωπώντας τα ταξικά της συμφέροντα (εργολάβους και ολιγάρχες) θα έκανε τα πάντα για να μπλοκάρει το νομοσχέδιο. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν τους νοιάζει καθόλου αν η Θήρα θα αποκτήσει νοσοκομείο, αν θα υπάρξουν κατεπείγουσες διατάξεις που θα ανακουφίζουν και θα προστατεύουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που τσακίστηκαν από τα μνημόνια και την κρίση. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός και είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων.

Βέβαια το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Θα επανέλθει με τις κανονικές διαδικασίες και τότε οι «μπροστινοί» των μεγάλων συμφερόντων θα έχουν τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό χρόνο να αποδείξουν τι τελικά τους νοιάζει, με ποια συμφέρονται συντάσσονται.

Και επειδή αυτές τις μέρες είναι στη μόδα να μιλάμε με ατάκες από το Star Wars,σ αυτή που ταιριάζει γάντι δεν είναι άλλη από «If you strike me down, I shall become more powerful than you can possibly imagine».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)