to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 17.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ:Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πωλείται

Κάλεσμα για ανάπτυξη ενός μεγάλου κινήματος αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ την οποία σπεύδει να υλοποιήσει η τρικομματική κυβέρνηση έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα για το θέμα αυτό.


Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κτίριο της ΕΥΑΘ  μίλησαν και οι τέσσερις βουλευτές Α` Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Ιωάννα Γαϊτάνη.

Την συνέντευξη τύπου άνοιξε η Αλ. Κρασοπούλου, μέλος του συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, επικαλούμενη την δήλωση του προέδρου της ΚΟ Α. Τσίπρα για γενικό πωλητήριο του κράτους, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει το λιγοστό δημόσιο τομέα που απέμεινε των περιόδων Μητσοτάκη και Σημίτη. Η ίδια ανέφερε ότι ήδη έχουν περάσει σε ιδιωτική διαχείριση τράπεζες, δρόμοι και τηλεπικοινωνίες και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τον μικρότερο δημόσιο τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις "εκχώρηση εθνικού δημόσιου χώρου" και τόνισε ότι αν υλοποιηθούν αυτές η χώρα δεν θα έχει για πολλά χρόνια την δυνατότητα να παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών της. Ο Τ. Κουράκης δήλωσε ότι “πρέπει να φέρουμε προ των ευθυνών του υπουργούς της κυβέρνησης που σε παλαιότερες δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ τώρα συναινούν" ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι προεκλογικά έλεγαν "όχι στην ιδιωτικοποίηση".



Ο Τ. Κουράκης τόνισε επιπλέον ότι "η εκποίηση του δημοσίου πλούτου θα φέρει την χώρα σε καταστάσεις που είναι ανεπίστρεπτες" μιας και τα συμβόλαια με τις ιδιωτικές εταιρείες είναι μακροχρόνια. Τέλος συμπλήρωσε ότι στόχο αποτελεί το συλλαλητήριο της ΔΕΘ να έχει ως συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο το σύνθημα “ Η ΕΥΑΘ δεν πωλείται είναι δημόσιο αγαθό”

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α ` Θεσσαλονίκης Δ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μια σειρά δημόσιων επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη έχουν τεθεί προς πώληση ενώ παράλληλα επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίηση στον καταναλωτή του νερού. .

“Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πουληθεί η δημόσια γη και οι επιχειρήσεις που έχουν στρατηγική σημασία για την οικονομία της χώρας και το κοινωνικό σύνολο” δήλωσε συγκεκριμένα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε την αναγκαιότητα να αναπτυχθεί ένα κίνημα στον νομό Θεσσαλονίκης που θα αντιστέκεται στον σύνολο των υπό ιδιωτικοποίηση ή κατάργηση οργανισμών. Για τον σκοπό αυτό επιδιώκεται, σύμφωνα με την ίδια, ο κοινός συντονισμός των εργαζομένων και των σωματείων τους στον αγώνα αυτό.

“Δεν πρέπει να συντελεστεί το έγκλημα αυτό” δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αμμανατίδης και κάλεσε σε κοινό αγώνα όλων των πολιτών και των φορέων της πόλης προκειμένου, όπως είπε, "να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα". Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στο γεγονός ότι μια σειρά χωρών απομακρύνεται από το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης δημοσίων αγαθών τα οποία στη συνέχεια επανακρατικοποιούνται αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαϊτάνη η οποία τόνισε ότι σε καμία χώρα οι ιδιωτικές εταιρείες δεν πληρούσαν πάνω από το 50% των προϋποθέσεων που είχαν υπογράψει για την διαχείριση των αγαθών αυτών.

Στην συνέντευξη τύπου μίλησε και ο πρόεδρος του σωματείου της ΕΥΑΘ Κ. Μαριόγλου ο οποίος τόνισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις".

Ο κ. Μαριόγλου αναφέρθηκε στον αντίκτυπο των ιδιωτικοποιήσεων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, ο οποίος, όπως δήλωσε, είναι παντού αρνητικός με μεγάλες επιπτώσεις στο δημόσιο συμφέρον. Επίσης, πρόσθεσε ότι αν η ΕΥΑΘ ιδιωτικοποιηθεί τα τιμολόγια θα ανέβουν κατακόρυφα, πράγμα που αποκαλύπτεται και στο γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί καινούρια υπουργική απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ ενώ εδώ και καιρό η παλιά έχει λήξει. Αυτό κατά τη γνώμη του γίνεται σκόπιμα πράγμα που αποδεικνύουν και δηλώσεις στελεχών του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ότι η υπογραφή καινούριας τιμολογιακής πολιτικής  θα επηρέαζε την τιμή πώλησης στους ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του σωματείου σημείωσε ακόμη ότι το ζήτημα της υπεράσπισης του νερού δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλους τους πολίτες και προειδοποίησε ότι αν περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σειρά έχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις μικρότερων πόλεων.

Τέλος ο Γ. Αρχοντόπουλος, εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων σε πόλεις που το νερό έχει ιδιωτικοποιηθεί. Συγκεκριμένα στο Παρίσι όπου μέχρι προσφάτως η διαχείριση του νερού είχε δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία η τιμή ανά κυβικό μέτρο είχε ανέβει στα 3,9 ευρώ. Αντίστοιχα στο Βερολίνο στα 4,5 ευρώ το κυβικό και στην Δανία στα 6 ευρώ το κυβικό ενώ στην Θεσσαλονίκη η τιμή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1,2 ευρώ. Επίσης στο Βερολίνο όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε ακολούθησαν απολύσεις εργαζομένων που ανήλθαν στις 8.000 τόσο από την ίδια την εταιρεία ύδρευσης όσο και από συνεργαζόμενες με αυτήν.

Ο ίδιος επιτέθηκε στην διοίκηση της ΕΥΑΘ και συγκεκριμένα στον διευθύνοντα σύμβουλο Ν. Παπαδάκη ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, "ρίχνει νερό στο μύλο των ιδιωτικοποιήσεων" και συμπεριφέρεται ως" καλός υπάλληλος της εταιρείας που θέλει να αγοράσει τις μετοχές της ΕΥΑΘ που ανήκουν στο δημόσιο".

Τέλος τόνισε ότι ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί ο τομέας ευθύνης της εταιρείας αλλά και οι κάτοικοι της πόλης η διοίκηση της εταιρείας δουλεύει προς τον στόχο της απαξίωσής της. Προκειμένου να ξεπουληθεί πιο εύκολα και πιο φτηνά η διοίκηση δεν κάνει προσλήψεις και το προσωπικό της έχει μειωθεί στους 270 εργαζόμενους από 638 που ήταν το 1999. Αντίθετα, όπως δήλωσε, η διοίκηση της ΕΥΑΘ αναθέτει τις τεχνικές εργασίες σε εργολάβους και χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που εργάζονται με εξευτελιστικά ποσά. Τέλος σημείωσε την τραγικότητα του γεγονότος ότι το κράτος  πρόκειται να πουλήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση με 25 εκ. καθαρά κέρδη μόνο 2011 και 20 εκ αποθεματικό. 









2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)