to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 30.04.2013

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Τρικάλων: Τερατώδης μηχανισμός απολύσεων ο νέος πειθαρχικός κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας της Ν.Ε. Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Σύμφωνα με τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, η παραπομπή και μόνο ενώπιον δικαστηρίου για πλημμέλημα αρκεί για την ταυτόχρονη παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο της υπηρεσίας με την ερώτηση της αργίας. Συγκεκριμένα βάσει των μνημονιακών νόμων 4057/2012 και 4093/2012, οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμπονται ακόμα και για πλημμελήματα μπορούν να τεθούν από τα πειθαρχικά συμβούλια εκτός υπηρεσίας ως επίορκοι χωρίς να απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η πειθαρχική διαδικασία μπορεί να αφορά ακόμα και την παραπομπή για υποθέσεις που δεν σχετίζονται με την υπηρεσία, αλλά με ιδιωτικές διαφορές. Στον Νέο Πειθαρχικό Κώδικα (Ν4057/2012) αναφέρεται ότι σε περίπτωση «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» (χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς)  ο υπάλληλος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την ερώτηση της «αυτοδίκαιης αργίας» και εγγράφεται στον κατάλογο των επιόρκων, όπως προβλέπεται από τον ν 4093/2012.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπαιδευτικός από την Λάρισα, ο οποίος αναμένει την εκδίκαση της προσφυγής του στο εφετείο (καταδικάστηκε πρωτοδίκως στην βάση εντελώς ανυπόστατου κατηγορητηρίου, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για «αντίσταση κατά της αρχής»), παραπέμπεται με την ερώτηση της αργίας στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με το αιτιολογικό της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός της υπηρεσίας». Ο δάσκαλος, διευθυντής σχολικής μονάδας για παιδιά με ειδικές ανάγκες καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 8μηνη φυλάκιση με αναστολή επειδή συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Λάρισα, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2012. Είναι προφανές ότι στην μνημονιακή τάξη πραγμάτων, όποιος εκπαιδευτικός και γενικότερα όποιος δημόσιος λειτουργός τολμά να εναντιωθεί στις πολιτικές που του επιβάλλονται, κινδυνεύει να απολυθεί με προσχηματικές κατηγορίες και συνοπτικές διαδικασίες. Ανάλογες διώξεις έχουν καταγραφεί και σε τουλάχιστον άλλες 3 περιπτώσεις ανά την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για αποκατάσταση του δικαίου προστασίας όλων των εργαζομένων από κατασκευασμένες κατηγορίες και πειθαρχικές διώξεις και δεσμεύεται ότι στην επερχόμενη αριστερή διακυβέρνηση ο τερατώδης μηχανισμός απολύσεων που εισάγει ο νέος πειθαρχικός κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων, θα έχει ακριβώς την ίδια τύχη με όλα τα υπόλοιπά μνημονιακά νομοθετήματα που απειλούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)