to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 17.07.2014

πηγή: syrizazante.wordpress.com/

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου: Κρίσιμα ερωτήματα στην υπόθεση μεταβίβασης των εκτάσεων του κόντε Φλαμπουριάρη

Κάλεσμα για αντίσταση στο ξεπούλημα της Ζακύνθου


 Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου διατυπωνονται κρίσιμα ερωτήματα για την υπόθεση της μεταβίβασης χιλιάδων στρεμάτων δασικής και παραθαλάσσιας εκτασης στην ορεινή βοριοδυτική Ζάκυνθο απο τους απογόνους του κόντε Φλαμπουριάρη σε εταιρεία αξιοποίησης τουριστικών ακινήτων ενω επισημαίνονται οι πολιτικές ευθύνες της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ-Πασόκ στο ξεπούλημα της χώρας. Αναλυτικώτερα αναφέρεται:

“Το τελευταίο διάστημα η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει κορυφωθεί κάτω από τις πιέσεις των δανειστών και της τρόικα. Εκποιούν γενικευμένα την δημόσια περιουσία της χώρας παραδίδοντας την σε ξένους και ντόπιους ιδιώτες-ολιγάρχες.

Μετά από την συνταγματική εκτροπή και τη μη συζήτηση περί δημοψηφίσματος για την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, παρότι υπήρξαν άνω των 120 βουλευτών που το ζητούσαν, τελικά με μια προκατασκευασμένη και ελεγχόμενη πλειοψηφία στο θερινό τμήμα της βουλής εκχωρείται η ΔΕΗ, ενώ σειρά παίρνουν οι παραλίες και τα δάση μας. Ο φυσικός, ιστορικός και πολιτιστικός μας πλούτος. Η μορφή και η φυσιογνωμίας της πατρίδας μας κινδυνεύει άμεσα. Αυτό σημαίνει :

- Ότι οι οι ακτές μας μετατρέπονται σε φραγμένα για τους πολίτες μπαζωμένα οικόπεδα, που παραχωρούνται σε επιχειρήσεις για εκμετάλλευση.

- Ότι τα δάση θα αποχαρακτηρίζονται με ταχύρυθμες πλέον διαδικασίες και θα καθιερώνεται η αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων σε δασικές εκτάσεις.

- Ότι το πλιάτσικο των πιο αρπακτικών κύκλων του κεφαλαίου γίνεται πλέον κατοχυρωμένη δια νόμου πρακτική.

Σε αυτό το γενικευμένο κλίμα ιδιωτικοποιήσεων, εμπορευματοποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού -και όχι μόνο- τύπου, σχετικά με την μεταβίβαση μεγάλης έκτασης (δασικής, παραθαλάσσιας κλπ) στην βορειοδυτική ορεινή Ζάκυνθο.

Ειδικότερα οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των παραπάνω εκτάσεων – με «τίτλους ιδιοκτησίας» από την εποχή της Ενετοκρατίας- πραγματοποίησαν αγοραπωλησία προς εταιρεία τουριστικής αξιοποίησης ακίνητων, την στιγμή που κρίσιμα ερωτήματα απαιτούν διευκρίνηση:

- πως στοιχειοθετείται η ιδιοκτησία των πωλητών στην έκταση; Οι τίτλοι νομής και κατοχής που έχουν είναι εν ισχύ ;

- πως πωλούνται καμένες δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες ;

-τι σημαίνει η παρουσία μιας μεγάλης ζώνης Natoura ( ολόκληρο το παράκτιο τμήμα της έκτασης και σε βάθος 1000 περίπου μέτρων από την ακτογραμμή αποτελούν ζώνες ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας SCI/SPA) ;

- υπάρχει σχέση με την ιδιαίτερου κάλους περιοχή της παραλίας του «Ναυαγίου»;

- ποιά είναι τα πραγματικά όρια της έκτασης που μεταβιβάστηκε, με τις παρακείμενες ιδιοκτησίες στο βαθμό μάλιστα που ήδη έχουν διατυπωθεί ισχυρές αμφισβητήσεις ;

-ποιες είναι οι δημόσιες εκτάσεις στη περιοχή και πως το δημόσιο έχει διασφαλίσει τυχόν δημόσια περιουσία στη περιοχή ;

Από τα παραπάνω ερωτήματα είναι φανερό ότι δεν πρόκειται απλά για μία ιδιωτική αγοραπωλησία. Την στιγμή μάλιστα που μπορεί να αποτελέσει σχέδιο πιλότο για μεταβιβάσεις μεγάλων εκτάσεων στην ορεινή Ζάκυνθο με παρόμοιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ απαιτούμε και θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο για την διαφάνεια και την ενημέρωση της ζακυνθινής κοινωνίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Κυρίως όμως θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενεργοποίηση όλων των φορέων του τόπου μας και την δημιουργία ενός κινήματος αντίστασης στο ξεπούλημα του τόπου μας στο όνομα μιας δήθεν τουριστικής αξιοποίησης από επίδοξους πειρατές που βαπτίζονται επενδυτές και έρχονται να λεηλατήσουν την πατρίδα μας”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)