to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 09.01.2014

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Βαριές οι ευθύνες της ΤτΕ, να ελεγχθούν και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες για παράνομες χρηματοδοτήσεις

Ανακοίνωση του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συλλήψεις για παράνομες χρηματοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Οι πρόσφατες διώξεις (διαβάστε τις σχετικές εξελίξεις εδώ) εισαγγελικών αρχών κατά διευθυντικών και διοικητικών στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και γνωστών επιχειρηματιών, για τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που αφορούν στη χορήγηση επισφαλών δανείων από την τράπεζα προς «φίλους», είναι ένα ακόμη δείγμα της τεράστιας διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της απόλυτης ασυδοσίας του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας των δύο κομμάτων και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, που κυβερνούν τη χώρα για δεκαετίες και την οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι βαριές ευθύνες της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος για τον πλημμελή έλεγχο που ασκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι παράνομες χρηματοδοτήσεις δόθηκαν από το 2006 μέχρι το 2011, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια ζημιά στο ΤΤ, εξαιτίας της χορήγησης δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΤ μετά το διαχωρισμό του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την ανακεφαλαιοποίησή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο συνολικά 4,6 δις (κόστος κεφαλαιακής ενίσχυσης του Νέου ΤΤ 500 εκ. και  χρηματοδοτικό κενό –funding gap– ύψους 4,1 δις), ενώ ακολούθησε το πλιάτσικο, με το χάρισμα του Νέου ΤΤ στην «υγιή» και «βιώσιμη» Eurobank, της οποίας επίκειται νέα ανακεφαλαιοποίηση, προφανώς γιατί η προηγούμενη απέτυχε.

Έτσι, γεννά πολλά ερωτηματικά η δημοσιοποίηση του θέματος τις παραμονές της κατάθεσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την πώληση της Eurobank και τη νέα (!!!) ανακεφαλαιοποίηση (στην πραγματικότητα επανα-ιδιωτικοποίηση σε τιμή ξεπουλήματος)  των υπολοίπων τραπεζών.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε τις συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες, για τις οποίες έχουν διατυπωθεί κατηγορίες, που οι αρχές οφείλουν να τις διερευνήσουν σε βάθος, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν εμπλέκεται μόνο το ΤΤ σε παράνομες χρημοτοδοτήσεις.  Υπάρχουν ενδείξεις και δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο ότι και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν χορηγήσει παρόμοιες, και μάλιστα πολύ πιο μεγάλες παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν, καθώς οι ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα συστημικές τράπεζες, που έχουν κλείσει την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, εξακολουθούν να χρηματοδοτούν αφειδώς τις κατά γενική ομολογία προβληματικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ.

Άραγε, έχουν ελεγχθεί οι χρηματοδοτήσεις αυτές από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας;

Ζητούμε να παρουσιασθούν άμεσα οι εκθέσεις ελέγχου των επιτρόπων του ΤΧΣ για τις συστημικές τράπεζες και να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Διοικητής της ΤτΕ για τον πλημμελή έλεγχο των χρηματοδοτήσεων όλων των τραπεζών, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων του ΤΤ αποκαλύφθηκε  μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι και με την Proton υπήρξε η ίδια πλημμελής άσκηση καθηκόντων από την πλευρά της ΤτΕ, με αποτέλεσμα την καταγραφή μεγάλων ζημιών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του ΤΤ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, τόσο για τους άμεσα όσο και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Επίσης προειδοποιεί ότι θα επιδιώξει να διερευνηθούν σε βάθος οι παράνομες χρηματοδοτήσεις όλων των τραπεζών και να αποδοθούν οι σοβαρές  ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις τους για τις αποφάσεις τους, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πλημμελείς ελέγχους, που αποσκοπούν στη συγκάλυψη παράνομων χρηματοδοτήσεων συγκεκριμένων διαπλεκόμενων επιχειρηματικών κύκλων.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)