to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 13.03.2019

Πολιτισμός

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Να ανασκαφεί και αναδειχτεί ο εικαζόμενος «ναός της Αφροδίτης»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητάει επίσης «να συμμετάσχει η πόλη στις αποφάσεις για το πρόγραμμα "Άγνωστη Θεσσαλονίκη"»


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε στις 10/1/2019 δελτίο τύπου σχετικά με την ανασκαφή του ναού στην πλατεία Αντιγονιδών – οδό Καραολή και Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παράσχει επιπλέον πληροφορίες, μετά την ενημέρωση από την αρμόδια Εφορεία στις 5/12/2018 και την εύλογη ανησυχία που δημιούργησε στην πόλη. Πρόκειται για εικαζόμενο αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης που μεταφέρθηκε στην πόλη, ανατάχθηκε το 117-138 ή το 31 π.Χ. και αφιερώθηκε ως σύνναος, στην Αρφοδίτη και τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, σύμφωνα με την πολεοδομική αντίληψη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που από το 168 π.Χ. κυβερνούσε τη Μακεδονία.

 Με ικανοποίηση διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, ότι το κονδύλιο για έργο της αντιστήριξης των όμορων στο οικόπεδο οικοδομών έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του έτους 2019, προκειμένου στη συνέχεια να προγραμματιστεί η ανασκαφή του μνημείου. Επίσης, ότι η Εφορεία θα συνεργαστεί με το ΑΠΘ για τη γεωσκόπηση της περιοχής.

 Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η διευκρίνηση επιπλέον ζητημάτων για τα επόμενα βήματα θα συνέβαλε στην ενημέρωση της μέχρι σήμερα ανησυχούσας κοινωνίας της πόλης:

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της εκπόνησης των μελετών και εργασιών (αντιστήριξη όμορων οικοδομών, επιχωμάτωση εφόσον τεκμηριωθεί ότι δεν είναι περιττή, μελέτη και ανάπλαση της πλατείας και οδού της εγγύς περιοχής σε συνεργασία με τον Δήμο, ανασκαφή, μελέτη και ανάδειξη του ναού);

- Υπάρχει πρόθεση για σταδιακή εκσκαφή και ανάδειξη του μνημείου και ποια τα αναγκαία κατά φάση κονδύλια;

- Προτίθεται η αρμόδια Εφορεία να εξετάσει λύσεις που θα αποτρέψουν την επιχωμάτωση ως περιττή;

 Πιστεύουμε ότι η συνέργεια των συλλογικοτήτων και των αρμόδιων φορέων που εμείς προωθούμε ως κοινωνικό πρότυπο, απαιτούν, ο Δήμος (ιδιοκτήτης του δημόσιου χώρου) και τα σχετικά με το θέμα επιστημονικά σωματεία της πόλης να εμπλακούν στις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, οι συλλογικότητες κατοίκων να συνεισφέρουν στη διατύπωση βέλτιστων προτάσεων διαχείρισης του χώρου, όπως έκαναν και στο παρελθόν, δεδομένου ότι δεν πρόκειται μόνον για ένα αρχαιολογικό εύρημα, αλλά και για τεχνικό και πολεοδομικό έργο με επιπτώσεις στην κοινωνία.

 Τέλος, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες από όλους τους παραπάνω φορείς, προκειμένου να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος ανάδειξης των αρχαιοτήτων «Άγνωστη Θεσσαλονίκη», όπως έχει αναγγείλει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)