to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 16.10.2019

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Η ΝΔ ιδιωτικοποιεί δημόσια έργα απορριμμάτων και υποθηκεύει για δεκαετίες τα συμφέροντα πολιτών και επαγγελματιών

Υπάρχουν ήδη χρηματοδοτημένες μελέτες, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τα απορρίμματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραχωρεί έργα σε ιδιώτες, απαλλάσσοντάς τους από οποιοδήποτε ρίσκο και ανοίγοντας το δρόμο για μετακύλιση του κόστους προς τους πολίτες.


Ολόκληρη η ανακοίνωση των Νομαρχιακών Επιτροπών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης:

Από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης είναι προφανής η απόφασή της να ιδιωτικοποιήσει το δημόσιο πλούτο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό όφελος και τις ανάγκες των πολιτών. Στην περίπτωση των απορριμμάτων μοναδικό μέλημα του κου Μητσοτάκη είναι το πως θα χαρίσει τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε ιδιώτες, μαζί με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, υποτιμώντας την πραγματική ανάγκη της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή.

Με πρόσφατη απόφαση διυπουργικής επιτροπής εντάχθηκε το έργο ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) της Δυτικής Θεσσαλονίκης στα ΣΔΙΤ! Η επιλογή αυτή αποτελεί δώρο της ΝΔ στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με αρνητικές οικονομικές συνέπειες στους πολίτες, τους επαγγελματίες και του δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι μελέτες του συγκεκριμένου έργου χρηματοδοτήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 με επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ - ΕΣΠΑ) και ολοκληρώνονται εντός του 2019, με διαδικασίες μελέτης δημόσιου έργου.

Όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να το χαρίσει σε κάποιο εργολάβο, που δε θα αναλάβει κανένα ρίσκο και θα αυξήσει το κόστος για τους πολίτες. Αυτή η επιλογή έγινε χωρίς καμία συγκριτική ανάλυση και αξιολόγηση και χωρίς αποφάσεις των αρμόδιων δημοτικών συμβουλίων, του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ ΚΜ.

Επειδή όμως θέλουμε να μιλάμε με στοιχεία:

1.    Μετά την αλλαγή, τον Δεκέμβριο του 2016, του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ κατέθεσε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ τον Οκτώβριο του 2017 αίτηση χρηματοδότησης των μελετών του έργου.

2.    Οι μελέτες για τη Μονάδα Δυτικής Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ εντάχθηκαν πολύ γρήγορα, στις 30/1/2018, έγιναν οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις ενώ ολοκληρώνονται και οι μελέτες έως την 31/12/2019. Περιλαμβάνουν Τοπογραφική μελέτη, Γεωτεχνική Μελέτη, Γεωλογική Μελέτη, ΜΠΕ, Τεχνική Προμελέτη, Τεύχη Δημοπράτησης.

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά            :

·         Υπολογίστηκε το κόστος και η επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία με την μετατροπή του έργου σε ΣΔΙΤ;

·         Ποιο αυτοδιοικητικό όργανο αποφάσισε ή εισηγήθηκε την επιλογή του συστήματος δημοπράτησης και άρα την αύξηση του κόστους για τους ΟΤΑ και τους πολίτες;

·         Ποιοι πήραν την πολιτική ευθύνη στην Κυβέρνηση και στην Αυτοδιοίκηση να χαρίσουν τις μελέτες και την προετοιμασία του έργου στον όποιο ανάδοχο και να μετατρέψουν εν μια νυκτί το έργο από δημόσιο σε ιδιωτικό;

·         Ποιος αναλαμβάνει έναντι της κοινωνίας την οικονομική ευθύνη απώλειας δημόσιων πόρων αλλά και τη δέσμευση της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, και της ευρύτερης Κεντρικής Μακεδονίας, σε δυσβάστακτα συμβόλαια δεκαετιών με ένα ιδιωτικό μονοπώλιο;

Και επειδή η διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά εργοστάσια των Μητσοτάκη – Γεωργιάδη – Χατζηδάκη, καταθέτουμε και πιο ουσιαστικά ερωτήματα :

1.    Γιατί δεν έχει ξεκινήσει η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, ενώ είναι έτοιμος ο ΦΟΔΣΑ από 1/1/2019, υπάρχει χρηματοδότηση στα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και είναι υποχρεωτική με νόμο εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο;

2.    Ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν ώστε να φτάσει, ως οφείλει, η διαλογή στην πηγή στους δήμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας στο 50%, ενώ σήμερα βρίσκεται κάτω από 10%;

3.    Είναι έτοιμη η τιμολογιακή πολιτική των ΟΤΑ και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ώστε από την 1/1/2020 να πληρώνουν οι ΟΤΑ τέλη στον ΦΟΔΣΑ για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης με βάση την απόδοσή τους στην ανακύκλωση όπως προβλέπει ο νόμος 4555/18;.

Αυτά τα ουσιώδη ερωτήματα για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Το σενάριο των ιδιωτικοποιήσεων στα απορρίμματα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα με την επιτάχυνση υλοποίησης των δράσεων ανακύκλωσης, εφόσον το πλαίσιο και οι χρηματοδοτήσεις υπάρχουν και αυτή είναι και η ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Τα ζητήματα που θέτουμε απαιτούν απαντήσεις από τα αυτοδιοικητικά όργανα σε όλα τα επίπεδα. Από τη μεριά μας θα αναλάβουμε πρωτοβουλία ενημέρωσης των ΟΤΑ και των πολιτών αλλά και διασφάλισης της ορθής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και καταλογισμού ευθυνών σε όσους εποφθαλμιούν τη δημόσια περιουσία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)