to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 26.07.2017

Κοινωνία

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού: Η καθαριότητα του δήμου στα χέρια των εργολάβων

Η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο για 2 χρόνια, έναντι του ποσού των 3.043.158,40, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του: 

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο και πρωτόγνωρο για το δήμο μας. Η διοίκηση του δήμου έχει ήδη προ τριετίας αναθέσει μέρος του έργου  σε ιδιώτη εργολάβο και η εμπειρία αυτών των τριών ετών μας επιτρέπει να βγάλουμε μερικά ασφαλή συμπεράσματα. Δυο είναι τα κύρια επιχειρήματα των υποστηρικτών της ανάθεσης σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων. Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η οικονομική ωφέλεια του δήμου και κατά συνέπεια των δημοτών. Ας τα δούμε ένα ένα.

Α. Ανεπάρκεια Μηχανολογικού Εξοπλισμού

Πρώτο επιχείρημα είναι η επίκληση της ανεπάρκειας του μηχανολογικού εξοπλισμού. Καθαρά προσχηματικό επιχείρημα καθώς η διοίκηση του δήμου, σ' όλο το διάστημα της τριετούς παραχώρησης της καθαριότητας, δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για ουσιαστικό προγραμματισμό απόκτησης και ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ακόμα και τώρα που φέρνει την πρόταση για νέα διετή σύμβαση, δεν την συνοδεύει με κανενός είδους πρόταση για την απόκτηση από τον δήμο του απαραίτητου εξοπλισμού. Απλά χρησιμοποιείται προσχηματικά, αντικαθιστώντας το μέχρι τώρα επίσης προσχηματικό επιχείρημα της αδυναμιας πρόσληψης προσωπικού.

Κατά κοινή ομολογία ο δήμος Θερμαϊκού είναι ένας “βρώμικος” δήμος. Οι κάδοι όλων των δημοτικών ενοτήτων είναι πλημμυρισμένοι από σκουπίδια καθώς η αποκομιδή, ακόμα και στις κεντρικές περιοχές του δήμου, γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τον χρονικό ορίζοντα της εβδομάδας. Η μεγάλη καθυστέρηση έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης σχεδόν σε όλα τα σημεία που υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, ενώ μια παράπλευρη παρενέργεια είναι το φαινόμενο της απόρριψης  οργανικών αποβλήτων στους κάδους της ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα, ακόμα και η υποτυπώδης προσπάθεια για ανακύκλωση, να καταλήγει κυριολεκτικά ¨στα σκουπίδια”.

Β. Οικονομική Ωφέλεια

Όσον αφορα την οικονομική ωφέλεια, τα στοιχεία είναι αμείλικτα! Σύμφωνα με την πρόταση της οικονομικής επιτροπής του δήμου, για την πρόσληψη 39 μονίμων υπαλλήλων καθαριότητας, το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε  836.000 € περίπου (ετήσια καταληκτικοί μισθοί) με όλες τις επιβαρύνσεις. Ακόμα και αν υιοθετηθεί η πρόταση των εργαζομένων για την αναγκαιότητα 80 προσλήψεων, το ετήσιο κόστος θα κυμανθεί σε 1.500.000 € περίπου,  ποσό που διαθέτει ο δήμος ετήσια στον ιδιώτη. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ακόμα και με το ίδιο κόστος, το προσφερόμενο έργο με 80 εργαζόμενους στη καθαριότητα, δεν θα έχει καμιά σχέση με το σημερινό χάλι, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε ογδόντα εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και όχι το θολό τοπίο των εργαζόμενων σε εργολάβους.

Πολλά ερωτήματα γεννάει επομένως η σπουδή της διοίκησης του δήμου να παραχωρήσει για δύο ακόμη έτη την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο αντί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του νόμου 4479/2017, για πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό.

Η ΟΜ Σύριζα Θερμαϊκού δηλώνει την ξεκάθαρη αντίθεση της σ' αυτή την ενέργεια της δημοτικής αρχής, στηρίζει των αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων για αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας χωρίς την μεσολάβηση ιδιωτών εργολάβων και καλεί τους δημότες και τους κατοίκους της περιοχής να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και τα οφέλη από την σωστή και αποτελεσματική διαχείριση αυτών.

Σ. Κουζινόπουλος: Όχι στο νέο ξεπούλημα της καθαριότητας στους εργολάβους στον δήμο Θερμαϊκού

Για το ξεπούλημα της καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού στους μεγαλοεργολάβους για άλλα δύο χρόνια από την διοίκηση Μαυρομάτη, και για τις μεθοδεύσεις που ακολουθεί, μίλησε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» και την εκπομπή «Ορθά κοφτά» ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουζινόπουλος η εμπειρία αυτά τα τρία τελευταία χρόνια που παραδόθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του Δήμου Θερμαϊκού, μεουνά σκουπιδιών να παραμένουν επί ημέρες στους ξεχειλισμένους κάδους.

Την ίδια στιγμή προκαλεί έντονα ερωτήματα η ενέργεια της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει την καθαριότητα στους μεγαλοεργολάβους έναντι του εξωφρενικού ποσού των  3.043.158,40 ευρώ, τη στιγμή που μόλις ένα μήνα πριν η ίδια η διοίκηση του δήμου και η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας αποτιμούσαν το ίδιο έργο για το ίδιο χρονικό διάστημα σε μόλις  1.489.239,53 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό της σημερινής δημοπράτησης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε είναι εύλογη και η απορία για τη σπουδή της διοίκησης Μαυρομάτη να προχωρήσει στο ξεπούλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, τη στιγμή που λίγες ημέρες πριν, το υπουργείο Εσωτερικών με το νόμο  4479/2017 που έθεσε σε εφαρμογή, εξασφάλισε για τους Δήμους όλης της χώρας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την πλήρη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, απαγορεύοντας μάλιστα την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες μετά την 31η Μαρτίου 2018. 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)