to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 04.12.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ταπεινωμένος ο Σαμαράς - Μόνη του προσφορά η προκήρυξη εκλογών το συντομότερο

Στην επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης για τα «περί εξόδου από το μνημόνιο», ενώ ήταν ήδη γνωστές οι απαιτήσεις της τρόικας, επικεντρώθηκε ο Π. Σκουρλέτης κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων - Αποκάλεσε αυταρχική και εκδικητική την άρνηση του αιτήματος Ρωμανού και έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο έντασης με αφορμή την επέτειο της 6ης Δεκέμβρη


Αναλυτικά:

Για διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προβεί σε δημόσια αυτοκριτική για τα  περί «εξόδου από το μνημόνιο» καθώς ξεγέλασε τον ελληνικό λαό δεδομένου ότι η σκληρή ατζέντα της τρόικας ήταν εδώ και καιρό γνωστή. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Π. Σκουρλέτης, η μόνη προσφορά που μπορεί να κάνει πλέον στη χώρα ο ταπεινωμένος πρωθυπουργός είναι να προκηρύξει το συντομότερο εκλογές ώστε ο λαός να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις πριν τη νέα λεόντειο συμφωνία. «Όποιος αρνείται αυτήν την προοπτική, λειτουργεί υπονομευτικά και αποσταθεροποιητικά» εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ που εξάρει την λαϊκή συμμετοχή στις πρόσφατες κινητοποιήσεις (17 & 27 Νοέμβρη), οι οποίες  ανέδειξαν τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας να ανατραπεί η κυβέρνηση και οι μνημονιακές πολιτικές. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Κυριακής, ημέρα που ψηφίζεται ο νέος μνημονιακός προϋπολογισμός.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να υλοποιήσει τη διαπραγματευτική στρατηγική του με τη λαϊκή στήριξη και τη διαμόρφωση συμμαχιών. Απέναντι στο επίμονο ερώτημα «μήπως η σκληρή στάση της τρόικας αποτελεί μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ», η αξιωματική αντιπολίτευση ανταπαντά: Και ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το δικό του μήνυμα στην τρόικα ότι θα διαπραγματευτεί για πρώτη φορά το χρέος (την ώρα που ο Σαμαράς το θεωρεί «βιώσιμο») και θα ακυρώσει τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας. 

Για το Νίκο Ρωμανό 

Ο Π. Σκουρλέτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «αυταρχική, ανάλγητη και εκδικητική» άρνηση του αιτήματος του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Σημείωσε ότι το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές και η υποκριτική στάση της Πολιτείας (που ενώ βραβεύει τον Ρωμανό για την είσοδό του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, του αρνείται το δικαίωμα να σπουδάσει) είναι έξω από τις αξίες του δημοκρατικού νομικού πολιτισμού. Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις Αθανασίου περί «πολιτικής εκμετάλλευσης» υπογράμμισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δείχνει να μην καταλαβαίνει ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου έχει ταχθεί υπέρ του αιτήματος Ρωμανού. Χαρακτηριστικά ανέφερε τις επικρίσεις του Προκόπη Παυλόπουλου απέναντι στην απόρριψη του αυτονόητου αιτήματος Ρωμανού και χαρακτήρισε την τροπολογία που προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύσνης (σσ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση) παράκαμψη του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας.

Στρατηγική της έντασης με αφορμή την 6η Δεκέμβρη

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ερωτήματα, με βάση και τη μέχρι τώρα σκληρή στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Ν. Ρωμανού, σχετικά με την πιθανότητα η κυβέρνηση να φλερτάρει με την ιδέα να στήσει ένα σκηνικό έντασης με αφορμή την απεργία πείνας του Ρωμανού και την σαββατιάτικη επέτειο της εξέγερσης του 2008. Ο Π. Σκουρλέτης απεύθυνε το ερώτημα αν η κυβέρνηση φλερτάρει με σκηνικό έντασης, χαρακτηρίζοντας αυτό το ενδεχόμενο ως ένα «επικίνδυνο παιχνίδι». Όπως πρόσθεσε, ανεξάρτητα αν υπάρχει σκοπιμότητα, οι χειρισμοί της στο θέμα Ρωμανού δεν πρέπει να πυροδοτούν την ένταση. 

Για τους 180

Οι «διαρροές» ότι έχουν βρεθεί ή είναι κοντά στο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή δεν έχουν βάση, όπως εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση. Εάν βρεθούν οι «180» (πράγμα σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να πάρει τεχνητή αναπνοή η καταρρέουσα συγκυβέρνηση, θα μιλάμε για πολιτική αποστασία (όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη), δεδομένου ότι η σημερινή τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και μεγάλου μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών είναι αρνητική στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή

Επαφές με κόμματα - Στάση ΚΚΕ - Συνάντηση Τσίπρα Νταβούτογλου

Ο Π. Σκουρλέτης σχολίασε ότι οι συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με Οικολόγους Πράσινους, Κοινωνία Πρώτα (χθες) και ΔΗΜΑΡ (σήμερα) αναδεικνύουν την σύμπτωση των πολιτικών αυτών χώρων στην εκτίμηση ότι πρέπει να ηττηθεί η ασκούμενη πολιτική, να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές και να μην προκύψει ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. 

Από την άλλη, οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ αποδεικνύουν ότι ο Περισσός δεν έχει καταλάβει τι συντελείται στην παρούσα συγκυρία όπου για πρώτη φορά μία αριστερή δύναμη βρίσκεται κοντά στην ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα Κουτσούμπα «ότι δεν θα υπάρχει ούτε μία ημέρα ανοχής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αποτελεί, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «μήνυμα» στον αριστερό κόσμο για το τι πρέπει να κάνει την ημέρα των εκλογών.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που φτάνει την Παρασκευή στην Αθήνα, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μία συνάντηση με τον Νταβούτγλου αλλά η υλοποίησή της θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα (και την ώρα αναχώρησης από την Ελλάδα) του τούρκου πρωθυπουργού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει επίσης την ξεκάθαρη αντίθεσή της στο νέο Κώδικα Ποινικής Δκονομίας κινείται σε λογική τραπεζοκρατίας. Το καθολικό όχι των δικηγόρων στο δημοψήφισμα αποτελεί μήνυμα που δεν μπορεί να αγνοήσει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης.

Τέλος, αναφορικά με τις περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίστηκε ότι η ποιοτική και ποσοτική συμμετοχή σε Λαμία και Ιωάννινα ήταν καλύτερες των προσδοκιών, γεγονός που αναδεικνύει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει και να συμβάλει στις συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε περιοχή. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)