to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 21.01.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Συρρίκνωση, υποχρηματοδότηση και αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας το όραμα της ΝΔ

«Η δημόσια παιδεία είναι κοινωνική κατάκτηση και υποχρέωση της Πολιτείας. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυσή της»


H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Το όραμα της ΝΔ για τη δημόσια παιδεία, εξαντλείται στο τρίπτυχο: Συρρίκνωση, υποχρηματοδότηση και αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της

Με το κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η κυβέρνηση απαξιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, τους χιλιάδες φοιτητές και νέους ερευνητές.

Αναστέλλει επ’ αόριστο τη λειτουργία 37 τμημάτων Πανεπιστημίων, ενώ για πρώτη φορά συνδέει τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με την αξιολόγησή τους. Προδιαγράφει δηλαδή τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ κατά 20% και εισάγει τιμωρητικά  κριτήρια αξιολόγησης, ναρκοθετώντας το μέλλον των περιφερειακών ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή, προφασιζόμενη το Ενωσιακό Δίκαιο, υποβαθμίζει τα πτυχία των πανεπιστημίων και τα «εξισώνει προς τα κάτω» με τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων, δίνοντας τη δυνατότητα  στους αποφοίτους τους να γίνονται δεκτοί από το ΑΣΕΠ για διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα παραπάνω, μαζί με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη συστηματική συκοφάντηση των δημοσίων ιδρυμάτων και τις εξαγγελίες για  την μείωση των εισακτέων, την εισαγωγή της «βάσης του 10» και τις διαγραφές φοιτητών που ξεπερνούν το χρονικό όριο φοίτησης, υλοποιούν το όραμα της ΝΔ για την παιδεία: πανεπιστήμια για λίγους, συρρίκνωση και υποχρηματοδότησητης δημόσιας εκπαίδευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αύξησε τη χρηματοδότηση στην Παιδεία και την Έρευνα, στελέχωσε τα ιδρύματα με μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές  και προώθησε τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα άρθρα του νομοσχεδίου που απαξιώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια, να εγκαταλείψει την πολιτική χρηματοδότησης που στραγγαλίζει οικονομικά τα ΑΕΙ, να σεβαστεί το στρατηγικό σχεδιασμό των Πανεπιστημίωνκαι να μην προχωρήσει στην αναστολή των νέων τμημάτων.

Η δημόσια παιδεία είναι κοινωνική κατάκτηση και υποχρέωση της Πολιτείας. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)