to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 22.11.2012

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για δωρεάν στέγαση

Σε κατάληψη του Γραφείων της Διεύθυνσης των Φοιτητικών Εστιών Καλαμαριάς έχουν προχωρήσει εδώ και μέρες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή του Κανονισμού ο οποίος στερεί το δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση και καταπατά το Συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της Δωρεάν Παιδείας.



Ο νέος Κανονισμός προβλέπει την επιβολή μηνιαίου ενιοκίου για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Εστίας (π.χ. ρεύμα, νερό, θέρμανση) και εισάγει σχέσεις "Ενοικίου- Ενοικιαστή" αντί της μέχρι τώρα αντιμετώπισής των φοιτητών ως Οικότροφων.


Οι οικότροφοι διαγράφονται κάθε χρόνο και υποβάλλονται σε ένα εξέταση για την εισαγωγή τους τον επόμενο ενώ μέχρι σήμερα ήταν δεδομένη η παραμονή τους στην Εστία καθ' όλη την διάρκεια των Ακαδημαϊκών Σπουδών. Η τροποποίηση αυτή του κανονισμού εισάγει ένα κλίμα αβεβαιότητας στους φοιτητές για το αν τελικά καταφέρουν να τελειώσουν τις σπουδές τους και μετατρέπει την Εστία σε τόπο εισδοχής πρωτοετών και όχι σε στέγη φοιτητών των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Περιορίζει ακόμη τη διαμονή από ν+2 χρόνια σε ν  με αποτέλεσμα η ακαδημαϊκή ζωή να μην συμβαδίζει με τα πρότυπα της Εστίας, γιατί ενώ δίνεται από το νόμο το δικαίωμα για ν+2 έτη φοίτησης δεν παρέχεται πλέον στέγαση για το ανάλογο διάστημα.


Επιπλέον τα ακαδημαϊκά κριτήρια που εισάγει για την εισδοχή-παραμονή στην Εστία δημιουργούν ένα κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητών που  ανατρέπει τον κοινωνικό-οικονομικό χαρακτήρα της Εστίας. Για τον λόγο αυτό οι φοιτητές προχώρησαν στι 18/11 στην κατάληψη των Γραφείων της Διεύθυνσης της Εστίας ενώ λίγες μέρες μετά ενημερώθηκαν
για ένα έντυπο απόφασης της Αστυνομικής Αρχής, το οποίο καλεί τους υπαλλήλους της Εστίας σε προσωπική κατάθεση για τα γεγονότα και κατάδοση ονομάτων Οικότροφων της Εστίας.


Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητών και εκφράζουμε την στήριξη μας στις κινητοποιήσεις τους  για την διεκδίκηση των αναφαίρετων δικαιώματων τους στη δωρεάν Φοίτηση  και στέγαση. Η περαιτέρω επιβάρυνση των φοιτητών που προέρχονται από τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα συνιστά κατάφωρη απαξίωση τόσο συνολικά της Παιδείας όσο και του κοινωνικού χαρακτήρα που οφείλει να έχει το πανεπιστήμιο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)