to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 29.11.2013

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σταματήστε τώρα το βίαιο κλείσιμο των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ


 Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των βουλευτών Κώστα Ζαχαριά, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήσου Μαντά και Ανδρέα Ξανθού επισκέφτηκε την Πέμπτη 28/11 το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαϊτειο» σε μια κρίσιμη περίοδο για την ψυχιατρική περίθαλψη στη χώρα μας. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων, το Επιστημονικό Συμβούλιο, την Ιατρική Υπηρεσία και πολλούς εργαζόμενους και στη συνέχεια είχε μακρά συνομιλία με το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος και περιηγήθηκε στους χώρους του Δρομοκαϊτείου.

Μετά το τέλος της συνάντησης η αντιπροσωπεία μας δήλωσε τα ακόλουθα: «Βρεθήκαμε σήμερα στον ιστορικό χώρο του Δρομοκαϊτείου σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ψυχιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας. Την ώρα που οι ανάγκες για φροντίδα ψυχικής υγείας αυξάνονται δραματικά, στο φόντο της κοινωνικής καταστροφής που έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπου στη χώρα στον ουσιαστικό αποκλεισμό από τις υπηρεσίες υγείας, ο επιχειρούμενος βίαιος διαμελισμός των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και η όπως-όπως μεταφορά των ασθενών τους κυρίως σε δομές ΜΚΟ υπό το πρόσχημα της εξέλιξης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δεν πείθουν κανέναν.

Στο Δρομοκαϊτειο, που ως γνωστόν διέπεται από ειδικό καθεστώς, καθώς είναι κληροδότημα, ενημερωθήκαμε για τη δουλειά που γίνεται με περίσσευμα ψυχής από το ελάχιστο προσωπικό στις ενδονοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές μονάδες, καθώς και για τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την παραπέρα λειτουργία του. Είναι εντυπωσιακό ότι την ώρα που η αντιπροσωπεία μας βρισκόταν στο Νοσοκομείο, γνωστοποιήθηκε έγγραφο για την «πρόωρη λύση της θητείας της Αναπληρώτριας Διοικήτριας Αττικής «Δρομοκαϊτειο» και τον διορισμό νέου αναπληρωτή διοικητή …με αρμοδιότητα στο πρώην (!!!) Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαϊτειο». Όμως η προσχηματική σπουδή του Υπουργείου Υγείας προκύπτει κυρίως από τη μνημονιακή υποχρέωση για διαθεσιμότητα – κινητικότητα και από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που θέτει το σύμφωνο Λυκουρέντζου – Αντόρ. Εμείς δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτά τα σχέδια που εκτός των άλλων φαίνεται και να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ψυχιατρικών μονάδων στο χώρο της Πολυκλινικής, όπου θα στοιβάζονται οι άνθρωποι σε αναγκαστική νοσηλεία.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ακυρώσουν ΤΩΡΑ τα σχέδια για τον όπως – όπως διαμελισμό των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Να μην προχωρήσουν σε καμιά διαθεσιμότητα – κινητικότητα στο χώρο της ψυχιατρικής περίθαλψης.

Να αμφισβητηθεί στο σύνολό του το σύμφωνο Λυκουρέντζου – Αντόρ, που επιβάλλει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και λαθεμένο προσανατολισμό, έναντι συγκεκριμένης χρηματοδότησης. Η ουσιαστική αλλαγή του ψυχιατρικού παραδείγματος στη χώρα μας

Δεν μπορεί να γίνει χωρίς πραγματική τομεοποίηση που να εξασφαλίζει τη συνέχεια της φροντίδας του ασθενή 

Δεν μπορεί να γίνει με απαξιωμένο και εξαθλιωμένο προσωπικό, που δεν ανανεώνεται Αυτό που προέχει σήμερα είναι -να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, σε ψυχιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, δημόσιες και δωρεάν.

- να εμποδίσουμε σχέδια που θα ωθήσουν στο δρόμο χιλιάδες ασθενείς

- να δημιουργηθεί μια ευρύτατη ση συμμαχία με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους με ολόκληρη την κοινωνία για να αποτρέψουμε μια ακόμα καταστροφή, που θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)