to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 09.04.2015

Οικονομία

Παπαδημούλης: "Σιγήν ιχθύος" από το Συμβούλιο της ΕΕ για τις εγγυήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ της Φινλανδίας από την Ελλάδα

Αναπάντητα αφήνει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σημαντικά ερωτήματα που είχε θέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις εγγυήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει η Φινλανδία από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή της πρώτης στα δάνεια του EFSF.


Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της απαίτησης της κυβέρνησης της Φινλανδίας να λάβει εγγυήσεις από την Ελλάδα για τη συμμετοχή της στα δάνεια του EFSF προς τη χώρα μας και συγκεκριμένα της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες στις 20/02/2012, η οποία αφορούσε την «υποχρέωση της Ελλάδας να μεταφέρει ελληνικά ομόλογα, αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εταιρεία θεματοφύλακα (Trustee), τα οποία θα πωλούνταν στις χρηματαγορές και τα έσοδα που θα προέκυπταν θα επανεπενδύονταν σε κρατικά ομόλογα κρατών μελών της Ευρωζώνης, υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας και μακροχρόνιας διάρκειας».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπενθύμιζε ότι «το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Φινλανδίας διέταξε την «πλήρη δημοσιοποίηση της παραπάνω συμφωνίας, εξαιρώντας τα ονόματα και τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ελληνικών αρχών και τραπεζών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαδικασία», ζητούσε από το Συμβούλιο πληροφορίες σχετικά με τα «κύρια χαρακτηριστικά της συμφωνίας καταβολής εγγυήσεων μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας», με τις «τιμές που πουλήθηκαν τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με την ονομαστική τους αξία», το «ποια κράτη μέλη της Ευρωζώνης “εμπιστεύτηκε” η εταιρεία θεματοφύλακας για τις επενδύσεις της», καθώς επίσης ζητούσε να «δημοσιεύσει όλα τα υπογεγραμμένα κείμενα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας, καθώς επίσης και τα ονόματα τραπεζών και στελεχών που εμπλέκονται στη διαδικασία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)