to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:55 | 24.04.2018

Πολιτική

Προκαταρκτική Novartis: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα πόρισμα τίμιο»

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θοδωρής Δρίτσας, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης, η οποία έγινε για μια ακόμη φορά χωρίς την παρουσία των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη στην Επιτροπή για τη Novartis: Η δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει για την οριστική απαλλαγή των αθώων και την καταδίκη των ενόχων

"Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα πόρισμα τίμιο. Ένα πόρισμα που εκθέτει όλες τις απόψεις ένθεν κακείθεν. Και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Φορτσάκη και άλλων καθηγητών και τη νομολογία, και τις αντίθετες απόψεις. Είναι ένα έντιμο πόρισμα και σε καμία περίπτωση ένα προπαγανδιστικό πόρισμα", ανέφερε ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θοδωρής Δρίτσας, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, που έγινε για μια ακόμη φορά χωρίς την παρουσία των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

"Κάναμε επιλογές τέτοιες ώστε να έχουμε ένα πόρισμα σύμφωνο με το Σύνταγμα και τους νόμους σε όλες του τις λεπτομέρειες. Η ουσία του πορίσματός μας, είναι "όλα στο φως". Ο μόνος τρόπος για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ήταν να γίνει ανάκριση και να δικαστεί", ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και τόνισε πως "αν η υπόθεση έμενε στη Βουλή, θα είχαμε παραγραφή και συσκότιση".

"Παρά την προπαγάνδα, τώρα γίνεται σαφές ότι χάρη στο πόρισμά μας είναι ανοιχτός ο δρόμος για τη διερεύνηση της υπόθεσης με όρους κράτους δικαίου. Και εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να υπάρχουν στίγματα κατά αθώων ανθρώπων. Θα ερευνηθεί η υπόθεση. Θα φανεί ποιος είναι αθώος. Θα φανεί αν υπάρχουν ένοχοι, θα καταδικαστούν, και έτσι θα έχουμε στον τόπο αυτό που χρειαζόμαστε. Να γνωρίζουμε δηλαδή, ποια είναι η έκταση των ευθυνών για ένα σκάνδαλο, που ούτως ή άλλως ήταν γνωστό και υπαρκτό, και να έχουμε μια Δικαιοσύνη που θα επιτρέψει και στην πολιτική να προχωρήσει και στην κοινωνία να είναι ήσυχη", είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα "τι θα γίνει αν η Δικαιοσύνη και πάλι επιστρέψει την υπόθεση στη Βουλή", ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε: "Δεν μπορούμε εμείς να εγγυηθούμε τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Η Δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει το "α" ή το "β". Εμείς κάναμε το καθήκον μας, κρίναμε με βάση το υλικό που είχαμε στη διάθεσή μας ότι οι πράξεις αυτές δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων, άρα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής, δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος και το στείλαμε στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει με ευσυνειδησία, πιστεύουμε, και θα κρίνει η ίδια οτιδήποτε. Μπορεί να κρίνει ότι υπάρχει αθωότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σωστή η δική μας πράξη της αποστολής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη λειτουργία και δεν υποχρεούται να κάνει τίποτα η Δικαιοσύνη εξαιτίας του δικού μας πορίσματος. Είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη και θα κρίνει όπως νομίζει"

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση η Δικαιοσύνη να ξαναγυρίσει πίσω στη Βουλή την υπόθεση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως "όλα είναι ανοιχτά. Όλα είναι ανοιχτά, όλα δυνατά σε ό,τι αφορά την κρίση της Δικαιοσύνης. Μπορεί να μην το φαντάζομαι, αλλά πρέπει να σας πω ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αυτή είναι η απάντησή μου.

"Βουλευτές της αντιπολίτευσης αξιώνουν διερεύνηση, διότι έτσι το επιβάλλει η προσωπικότητα των εμπλεκομένων. Δεν λένε όμως ότι αν μείνει στη Βουλή η υπόθεση παραγράφεται. Είναι τεράστια πολιτική υποκρισία αυτή η θέση αυτή", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Αρνησιδικία

Αρνησιδικία συνιστά η στάση των βουλευτών της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να προσέλθουν, έστω στην τελική συζήτηση επί των πορισμάτων για την υπόθεση NOVARTIS, εκτίμησε απόψε ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θοδωρής Δρίτσας. "Δεν έχει ξαναγίνει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης με τόσο μεγάλη ευθύνη για την αναζήτηση της διερεύνησης μέχρι τέλους, μιας υπόθεσης. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι αυτό είναι μια σκευωρία. Αλλά τα γεγονότα και ο τρόπος που έχει λειτουργήσει η επιτροπή, διαψεύδουν ότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία η επιτροπή ενεπλάκη με τα χαρακτηριστικά των σκευωρών. Το απορρίπτω κατηγορηματικά, θλίβομαι και εξοργίζομαι", ανέφερε ο Θοδωρής Δρίτσας και πρόσθεσε: "Οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να έχει όποια αμυντική θέση θέλει. Ιδιαίτερα αν είναι μεταξύ εκείνων που ελέγχονται. Αλλά όταν φτάνουμε στο τελικό στάδιο, των πορισματικών εκθέσεων και λείπουν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, αυτό είναι κατάντια και προσβολή του κύρους του κοινοβουλίου. Είναι ανακριτές, είναι δικαστές που εκτελούν ανακριτικά καθήκοντα. Φαντάζεστε ανακριτή να φεύγει από την προανακριτική του λειτουργία και να εγκαταλείπει τα καθήκοντά του; θα μπορούσε σε αυτή την τελική φάση να γίνει μια συζήτηση για τα πορίσματα", ανέφερε ο Θοδωρής Δρίτσας.

"Η εξεταστική επιτροπή εξετάζει θέμα δημοσίου συμφέροντος και οπωσδήποτε υπόκειται και στην πολιτική. Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι δικαιοδοτική, λειτουργεί σαν δικαστήριο. Δεν επιτρέπεται ο δικαστής να λείπει και να αρνησιδικεί με οποιονδήποτε τρόπο", ανέφερε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπ. Λάππας: Ρωτήστε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν μείνει στη Βουλή η δικογραφία Novartis, παραγράφονται τα αδικήματα ή όχι;

 

Η νομική τεκμηρίωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

H Βουλή είναι αναρμόδια για τη δίωξη και εκδίκαση των εγκλημάτων του σκανδάλου NOVARTIS και οφείλει να επιβεβαιώσει τη σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα ως προς το σκέλος της νομικής τεκμηρίωσης περί της αναρμοδιότητας. Αυτή η θέση, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί κρίση πολιτικής σκοπιμότητας αλλά στηρίζεται στην πιστή ερμηνεία και εφαρμογή του ισχύοντος Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας και αποτρέπει θεσμικά την επέλευση των συνεπειών εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος, αποτρέπει δηλαδή την εξάλειψη των ποινικών ευθυνών, την ατιμωρησία πιο απλά των ελεγχόμενων προσώπων λόγω παρέλευσης της κατά το άρθρο 86 παρ. 3 Συντ. αποσβεστικής προθεσμίας.

«Το πόρισμά μας ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια αφήνει ανοικτό τον δρόμο για  απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας» επεισημαίνουν αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ σε Ν.Δ και ΔΗ.ΣΥ.: Απέτυχαν όσοι ήθελαν να οδηγήσουν την υπόθεση Novartis σε κουκούλωμα και παραγραφή

Η απάντηση του Γραφείου Τύπου του  ΣΥΡΙΖΑ σε Ν.Δ και ΔΗ.ΣΥ. αναφέρει:

Όσοι ήθελαν να οδηγήσουν την υπόθεση Novartis σε κουκούλωμα και παραγραφή, μιλώντας για σκευωρία, απέτυχαν. Οι ίδιοι κατηγορούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δεν μπορεί να συγκροτήσει Πόρισμα, αγνοώντας υποκριτικά τη σοβαρότητα και την ενδελεχή προσέγγιση όλου του φάσματος των ζητημάτων που γνωρίζουν ότι κάνουν τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Αυτό που φοβούνται δηλαδή.

Ας μην αγωνιούν και ας μη βιάζονται. Η Βουλή θα διαβιβάσει αρμοδίως το σύνολο του υλικού και το Πόρισμα στη Δικαιοσύνη, μετά την έγκρισή του. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Και μάλιστα, χωρίς προνομιακούς χρόνους παραγραφής!

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει πλήρως το σκάνδαλο της Novartis»

Στο σενάριο της «σκευωρίας» επιμένει η ΝΔ

«Η σκευωρία έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνομωσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS στη δική τους πορισματική έκθεση (διαβάστε αναλυτικά). 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πόρισμα της ΔΗ.ΣΥ.

Αντίθετος με το πόρισμα της πλειοψηφίας, σύμφωνα με το οποίο η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση είναι αναρμόδια να προχωρήσει σε έρευνα, δηλώνει το μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Επιτροπή Θεόδωρος Παπαθεόδωρου. Στο πόρισμά του που κατατίθεται σήμερα ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγορεί την πλειοψηφία ότι «η σπουδή με την οποία κατέληξε στη δήθεν αναρμοδιότητα εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στη διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων "ανωνύμων" μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις» (διαβάστε αναλυτικά).

Ν. Καραθανασόπουλος: Η επιτροπή να συνεχίσει το έργο της και να διερευνήσει την ουσία του ζητήματος»

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, αλλά και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 22-2-2018, σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, ζήτησε την πλήρη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύμφυσης της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, σύμφυση που εκδηλώνεται και στον χώρο του φαρμάκου» δήλωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis σημειώνοντας πώς το κόμμα του «επιμένει στην ανάγκη η επιτροπή να συνεχίσει το έργο της και να διερευνήσει την ουσία του ζητήματος.»

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)