to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 25.11.2021

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Τι γίνεται με τον περιβόητο διαγωνισμό των 515 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες ταυτότητες;»

«Αντί για νέου τύπου ταυτότητες και έγγραφα ασφαλείας από το 2021, η Κυβέρνηση εξαγγέλλει την ηλεκτρονική έκδοση διαβατηρίων παλαιού τύπου έως τα τέλη του 2021!»


Επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει φέρει το θέμα του διαγωνισμού των 515 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας στη Βουλή  χωρίς η Κυβέρνηση να έχει δώσει ούτε επαρκείς εξηγήσεις, ούτε όμως και να έχει να παρουσιάσει έργο, αναφέρουν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Η πρωτοβουλία της κατάθεσης της ερώτησης είναι της Όλγας Γεροβασίλη, γραμματέα της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μεταξύ άλλων συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χ. Σπίρτζης και ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μ. Κάτσης.

Υπενθυμίζεται ότι η αδικαιολόγητη ματαίωση του διαγωνισμού που ήδη έτρεχε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας - Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) και η επαναπροκήρυξή του με διαφορετικούς όρους ήταν μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, μόλις 10 ημέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ωστόσο, παρά τη σπουδή επαναπροκήρυξης, μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει αρχίσει η υλοποίηση αλλά ούτε καν έχει ολοκληρωθεί καθώς φαίνεται ο σχετικός διαγωνισμός, δεν υπάρχει ανάδοχος δυόμιση χρόνια μετά!

Όχι μόνο αδικαιολόγητα δηλαδή η Κυβέρνηση επαναπροκήρυξε τον εν λόγω διαγωνισμό, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος προβλέποντας μια μη προτυποιημένη τεχνολογία έγχρωμης αντί για ασπρόμαυρης φωτογραφίας κι ενώ η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται γενικά στην ΕΕ, με αποτέλεσμα οι εταιρίες που μπορούσαν να συμμετέχουν να περιορίζονται σε ελάχιστες αλλά, επιπλέον, η Κυβέρνηση έχοντας δώσει πάνω από πέντε παρατάσεις έχει βγει εντελώς εκτός χρονικού πλαισίου υλοποίησης κατά πάνω από δύο έτη.

Κι όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157 «για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ένωσης και των εγγράφων διαμονής» αλλά και όπως η ίδια η Κυβέρνηση αναγνώριζε οι νέες ταυτότητες θα έπρεπε να εκδίδονται εντός του 2021!

Αν και εν συνεχεία η Κυβέρνηση προσπάθησε με διάφορα τεχνάσματα να αρνηθεί τον ορίζοντα υλοποίησης εντός του 2021, ωστόσο, όπως αναφερόταν ακόμη και στο από 21.12.2019 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη/Α.Ε.Α:

«Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες – κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. […] Τέλος, σύμφωνα με τις σχετικές Αποφάσεις της Ε.Ε. τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις ανωτέρω αλλαγές εντός του έτους 2021.»

Αντί για τις ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας νέου τύπου ωστόσο, το μόνο που ακούσαμε από την Κυβέρνηση εν είδη επανάστασης είναι οι εξαγγελίες του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον νυν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη περί ηλεκτρονικής ανανέωσης έως το τέλος του 2021 των παλαιού τύπου διαβατηρίων.

Με απλά λόγια ενώ η χώρα έχει υποχρέωση –όπως και η ίδια αναγνώριζε- να εκδίδει τις νέου τύπου ταυτότητες και έγγραφα ασφαλείας από το 2021,

τώρα εξαγγέλλει ότι ίσως καταφέρει μέχρι τα τέλη του 2021 να ανανεώνει ηλεκτρονικά (απομακρυσμένα) τα διαβατήρια παλαιού τύπου!

Πού βρίσκεται λοιπόν σήμερα ο περιβόητος διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας;

Σημειώνεται ότι αν και μετά τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εν τέλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φαίνεται πως απέστειλε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διευκρινίσεις προς τις υποψήφιες εταιρείες ότι δεν χρειάζεται να είναι σε θέση να τυπώσουν έγχρωμη φωτογραφία με τη συγκεκριμένη τεχνολογία και παρά τις διαβεβαιώσεις του απελθόντος Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ότι δεν θα νοθευτεί ο ανταγωνισμός κι ότι «θα κατατεθούν πάνω από τρεις με πέντε προσφορές», δυστυχώς οι προσφορές κινήθηκαν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο: 3 – 5!

Ενώ ταυτόχρονα τινάχθηκε στον αέρα κάθε πρόοδος που είχε σημειωθεί μέχρι τότε στην εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα τα ελληνικά διαβατήρια παλαιού τύπου, που εκδίδονται σήμερα, εκδίδονται στη βάση μιας σύμβασης που φυτοζωεί, αφού πρόκειται για συνεχείς παρατάσεις σε μια σύμβαση που έχει προ πολλού εκπνεύσει - με τελευταία παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2022 και μια δρομολογούμενη παράταση με βάση την τελευταία δημοσιευμένη ανάληψη υποχρέωσης έως τέλος 2022 (σχετικά το προ ημερών και από 22.11.2021 έγγραφο ΥΠΡΟΠΟ με ΑΔΑ Ψ0ΠΔ46ΜΤΛΒ-Σ7Χ και το από 19.11.2021 έγγραφο ΥΠΡΟΠΟ με ΑΔΑ 6ΧΗΡ46ΜΤΛΒ-Ζ4Β).

Σε αυτή την παράταση στηρίζει το Υπουργείο την «ψηφιακή ανανέωση διαβατηρίων [παλαιού τύπου] έως τα τέλη του 2021»;

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

1.     Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, δυόμιση χρόνια μετά την αδικαιολόγητη ματαίωση και επαναπροκήρυξή του από τη Νέα Δημοκρατία;

2.     Πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που η Κυβέρνηση έλεγε ότι θα είχε ολοκληρωθεί το 2019; Πότε αναμένεται να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος; Πότε θα παραδοθεί το έργο; Πότε θα αρχίσουν να εκδίδονται οι ταυτότητες και έγγραφα ασφαλείας νέου τύπου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157 που τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2021 και που η Κυβέρνηση έλεγε ότι θα εκδίδονται εντός του 2021;

3.     Η κυβερνητική εξαγγελία για ψηφιακή ανανέωση διαβατηρίων αφορά τα νέου τύπου ή τα παλαιού τύπου διαβατήρια;

4.     Ποιο το τελικό κόστος του διαγωνισμού; Λειτούργησε ο ανταγωνισμός ή όπως είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λόγω του περιοριστικών νέων όρων που έθεσε η Νέα Δημοκρατία, το κόστος για τον φορολογούμενο εκτοξεύτηκε στο προϋπολογισθέν όριο των 515 εκατ. Ευρώ  ενώ θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμη και κατά 100 περίπου εκατ. Ευρώ;

5.     Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συνέχεια έκδοσης εντύπων ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών μετά τη λήξη της σύμβασης-γέφυρας, που είχε εξασφαλίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της τρέχουσας σύμβασης για εκτύπωση διαβατηρίων και εγγράφων ασφαλείας ID1, η οποία λήγει στις 14.04.22; Μέχρι πότε θα προβαίνει σε τέτοιες λύσεις ανάγκης το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (καθώς φαίνεται δρομολογείται νέα παράταση έως 12/2022) λόγω κωλυσιεργίας στην υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ);

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)