to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 25.06.2022

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης​: Κάλεσμα για συμμετοχή στο Thessaloniki Pride

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Θεσσαλονίκης ​και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για μια κοινωνία δημοκρατική και συμπεριληπτική, σταθερά και υπερήφανα δίπλα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα


Το Thessaloniki Pride, όπως και κάθε φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας και ορατότητας, αποτελεί ένα σπουδαίο και βιωματικό «Μάθημα Αποδοχής», υπενθυμίζοντάς μας πως οι ανθρώπινες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να έχουν καθολικό και αδιαπραγμάτευτο χαρακτήρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στις 17 Ιουνίου, κατέθεσε στη Βουλή, την πρόταση νόμου «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας». Ένα αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, που ικανοποιεί το εμβληματικό και πάγιο αίτημα της επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου για όλα τα ζευγάρια με:

α) Πλήρη δικαιώματα

β) Θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας

γ) Ελεύθερη πρόσβαση στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου

δ) Την αναγνώριση των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς

 

Συνεχίζεται, έτσι η ιστορική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην πρωτοπορία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που διεκδικούν τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς μετά την ψήφιση των εμβληματικών νόμων συμφώνου συμβίωσης, ίσης μεταχείρισης, νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, αναδοχής, για ακόμη μια φορά είναι εδώ σταθερά και υπερήφανα για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα χωρίς αστερίσκους, με νόμο-πλαίσιο και όχι με διστακτικά βήματα. Τα πολιτικά κόμματα θα κληθούν σύντομα να πάρουν ξεκάθαρη θέση συμπαράστασης στη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Η κυβέρνηση, αν σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και αν αποδέχεται τη διατύπωση του Ψηφίσματος της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 (2021/2679/(RSP)) του Ευρωκοινοβουλίου, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, τότε οφείλει να φέρει άμεσα σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας.

Όμως δεν αρκούν αυτές οι παρεμβάσεις για να κατακτήσουμε την πραγματική ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού. Όπως ήδη έχει αποτυπωθεί, μέσω των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με κεντρικό σχεδιασμό και διάχυση προς όλον τον κυβερνητικό μηχανισμό και να αφορούν όλα τα πεδία στα οποία οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι βιώνουν διακρίσεις:

  • ​στην εργασία, ώστε να κατακτήσουμε ίση πρόσβαση για τους ΛΟΑΤΚΙ+, να αρθούν οι αποκλεισμοί και οι διακρίσεις στον εργασιακό χώρο,
  • ​στην υγεία, ώστε να είναι προσβάσιμη για τους ΛΟΑΤΚΙ+ αποκλείοντας κακοποιητικές πρακτικές του παρελθόντος.
  • ​στην πρόνοια, ώστε να αναγνωριστεί η ευαλωτότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ και να δημιουργηθούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.
  • ​στην επέκταση του Ν. 4443/2016 ώστε να καλύπτει τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου, πέραν του χώρου της εργασίας και σε άλλα καίρια πεδία της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, όπως στην παροχή υπηρεσιών και αγαθών, την εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση και την κοινωνική ασφάλιση.

 

Καθοριστικό όμως ρόλο στον δρόμο προς την κοινωνική ισότητα, αποτελούν αναμφίβολα και οι ουσιαστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον χώρο της εκπαίδευσης. Ένα συμπεριληπτικό σχολικό περιβάλλον που αγκαλιάζει όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις, στερεότυπα, και στενά κανονιστικά πρότυπα ένταξης, δρα ευεργετικά για όλα τα παιδιά, αλλά και για εκπαιδευτικούς, που δεν εντάσσονται στο ετεροκανονικό πρότυπο.

Η εκπαίδευση αποτελεί αναμφίβολα ένα προνομιακό πεδίο δράσης για τη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτών. Η προσθήκη του μαθήματος της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξοικείωση με την έμφυλη και σεξουαλική πολυμορφία, που μέχρι σήμερα περιοριζόταν σε κάποιες περιστασιακές και πλημμελείς αναφορές στο μάθημα της βιολογίας ή σε εφήμερες και προαιρετικές ενημερώσεις, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευαισθησία του εκάστοτε εκπαιδευτικού.

Η συμπεριληπτική εκπαίδευση αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της κοινότητας και δεν μπορεί να γίνει πράξη με μια κυβέρνηση που υποτίθεται “εισάγει” το μάθημα της σεξουαλικής εκπαίδευσης έχοντας αφήσει τους εκπαιδευτικούς χωρίς ουσιαστική επιμόρφωση και ακάλυπτους σε επιθέσεις και μηνύσεις συντηρητικών γονιών. Η συμπερίληψη στην εκπαιδευτική διαδικασία γνωρίζουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση για να χτίσουμε μια κοινωνία όπου η ετερότητα δεν θα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα αλλά σαν κοινωνικός πλούτος και θα παρέχει ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους.

Η καταπολέμηση της ΛΟΑΤΚΙφοβίας και του έμφυλου ρατσισμού, η ισονομία, η ισότητα, η κοινωνική απελευθέρωση και μια κοινωνία πραγματικά δημοκρατική και συμπεριληπτική, είναι πάνω και πέρα από όλα, ζήτημα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οφείλει να αφορά όχι μόνο τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αλλά το σύνολο του προοδευτικού κόσμου.

Εγγύηση για την υλοποίηση των παραπάνω αποτελεί η συμμετοχή των εκπροσώπων των ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων (Γνωμοδοτικά Συμβούλια - Πατατηρητήρια), τα οποία πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη την κλίμακα των πολιτειακών οργάνων, υπουργείων - υπηρεσιών, δήμων, Περιφερειών.

 

Το Σάββατο 25 Ιουνίου καλούμε στις εκδηλώσεις υπερηφάνειας, που θα ξεκινήσουν από το πρωί, και στην Παρέλαση Υπερηφάνειας που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 με σημείο εκκίνησης τον τόπο της διοργάνωσης, στην πλατεία στον Λευκό Πύργο. Από τις 12:00 μ.μ. κι έπειτα θα είμαστε ΚΑΙ φέτος, νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης στο περίπτερό μας.

Η Πολιτεία οφείλει πρώτη να δώσει το παράδειγμα με το Μάθημα Αποδοχής που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και εάν, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει “εκπαιδευτική εμπειρία”, ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. της έδωσε έτοιμο όλο το πλαίσιο. Μένει μόνο να το αξιοποιήσει και να επισημάνει κι αυτή ότι Σημασία έχει να Αγαπάς… Άνευ Όρων.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)