to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Σύγκρουση και σύγκριση για εργασία, φορολογία, ελεύθερους επαγγελματίες

Πρώτη προτεραιότητα, η ανάδειξη μιας θετικής προγραμματικής ατζέντας σε αντιδιαστολή με το σχέδιο της ΝΔ


Επανεκκινούν οι προεκλογικές μηχανές της Κουμουνδούρου, εκπέμποντας μήνυμα άμεσης ανασύνταξης και ανατροπής των συσχετισμών της 21ης Μαΐου. Στον δρόμο προς τις κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάδειξη μίας θετικής προγραμματικής ατζέντας σε αντιδιαστολή με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Προτάσεις με ευκρίνεια, ταξικό πρόσημο και σαφείς, όπως λένε, διαχωριστικές γραμμές. Άλλωστε, τον τόνο έδωσε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας από τις παρεμβάσεις του σε Νίκαια, Κερατσίνι και Δυτική Αθήνα βάζοντας σε πρώτο πλάνο την εργασία, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα ζητήματα της δίκαιης φορολογίας.

Η μάχη της εργασίας

Ηδη από τη Νίκαια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές πως τα βλέμματα της Κουμουνδούρου είναι στραμμένα προς τον κόσμο της εργασίας. Ειδικότερα, μετά το τραγικό δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, όπου ένας εργάτης έχασε τη ζωή του και δύο ακόμη τραυματίστηκαν, τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Όπως επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι το μοναδικό κόμμα που εκπροσωπεί πρωτίστως τους εργαζόμενους, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, στηλιτεύουν τη στάση της Πειραιώς για τις δηλώσεις των στελεχών της αναφορικά με τις εκλογικές τους επιδόσεις στο Πέραμα, σχολιάζοντας παράλληλα με σκωπτικό τρόπο ότι οι «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η Ν.Δ. μεταφράζονται σε ανασφάλεια και άθλιες συνθήκες δουλειάς». Το τραγικό συμβάν στη ζώνη, πάντως, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους είχαμε συνολικά 57 εργατικά δυστυχήματα. «Απορρύθμιση της εργασίας, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αυτή είναι η πολιτική της Ν.Δ.» αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος.

Σε αντιδιαστολή με τη σημερινή εικόνα, το ΣΕΠΕ την περίοδο 2015-2019 προχώρησε σε περισσότερους από 230.000 ελέγχους βάζοντας πρόστιμα ύψους 146 εκατ. ευρώ, ενώ πληρώθηκαν περίπου 50 εκατ. δεδουλευμένα μέσα από τη διαδικασία των εργατικών διαφορών. Ταυτόχρονα, η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας είχε μειωθεί από το 19,17% στο 8,94%. Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του νόμου Χατζηδάκη υποβάθμισε την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ είχε προηγηθεί η μείωση των προστίμων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πρόστιμο το οποίο με το προηγούμενο νομικό καθεστώς ανερχόταν σε 1.630.000 ευρώ και είχε επιβληθεί σε συστημική τράπεζα λόγω αδήλωτων υπερωριών, με το νέο πλαίσιο Χατζηδάκη θα ανερχόταν σε 109.000 ευρώ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτάσσει ένα νέο μοντέλο εργασιακού χάρτη. Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, υπάρχει η πεποίθηση ότι προϋπόθεση και μοχλός ανάπτυξης είναι, μεταξύ άλλων, και η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναμένεται να διατηρήσει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της εργασίας, προβάλλοντας μία θετική ατζέντα που θα αφορά την προστασία των εργαζομένων και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Εκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών

Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η Ν.Δ. έχει κρυφή ατζέντα στα ζητήματα της φορολογίας, την οποία μάλιστα προσπαθεί να κρύψει. Σημειωτέον, το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από φόρους ήταν 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισμένα, με τους έμμεσους φόρους να αγγίζουν το 60% εξ αυτών, τη στιγμή μάλιστα που τα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης χτυπήθηκαν από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθαρίζει ότι στο πρόγραμμά του δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στη φορολογία των επιχειρήσεων. Ωστόσο, προβλέπεται η φορολόγηση των υπερκερδών που έβγαλαν οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης, θέση η οποία έχει διατυπωθεί εδώ και δύο χρόνια. Τα υπερκέρδη αυτών των εταιρειών αθροιστικά υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ το μέσο νοικοκυριό και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχονταν αντιμέτωπα με ένα τσουνάμι ακρίβειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένει στην «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη» και κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι προσέφερε ασυλία στα υπερκέρδη, διατηρώντας παράλληλα υψηλό τον ΦΠΑ. Παρά τους ισχυρισμούς της Πειραιώς, το πρόγραμμα της Κουμουνδούρου περιλαμβάνει μειώσεις στο ΦΠΑ και στον ΕΦΚ αλλά και θέσπιση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους, όπως επίσης και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Την ίδια ώρα, κεντρική στόχευση αποτελεί ο ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και πρόβλεψη προκειμένου οι πόροι του να κατευθυνθούν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κώδωνας κινδύνου για ελεύθερους επαγγελματίες

Ο αποκλεισμός χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ έχει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται, μάλιστα, λόγος για συνειδητή επιλογή, αντιπροτείνοντας ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ρύθμιση μέσω 120 δόσεων και κούρεμα της βασικής οφειλής. Ουσιαστικά, υπό τις παρούσες νέες συνθήκες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ από 1η Ιουνίου θεωρούνται ανασφάλιστοι και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στο ΕΣΥ με βάση τον νόμο που είχε ψηφίσει το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν γιατρούς ιδιώτες με σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ ή τον προσωπικό τους γιατρό αν είναι ιδιώτης με σύμβαση ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, σε περίπτωση που επιλέξουν να πάνε σε ιδιώτη επί πληρωμή, αυτός δεν θα τους συνταγογραφήσει εξετάσεις ή φάρμακα μέσω ΕΟΠΥΥ. Το γεγονός ότι θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά σε δημόσιες δομές εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει νέα επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σοβαρή μείωση στην πρόσβαση των πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)