to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 20.07.2022

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του θεσμού της Διαμεσολάβησης, η κυβέρνηση δεν καταργεί το αντισυνταγματικό «αγωγόσημο»

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης τα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του σημαντικού θεσμού της Διαμεσολάβησης, καθώς το αντισυνταγματικό «αγωγόσημο», που η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 37 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία επισημαίνουν τα σοβαρά πρακτικά προβλήματα εφαρμογής του σημαντικού θεσμού της Διαμεσολάβησης, που χρήζουν άμεσης επίλυσης, καθώς και την ανάγκη δικαίωσης δικηγορικού σώματος και πολιτών για το αντισυνταγματικό «αγωγόσημο», που η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει.

Συγκεκριμένα:

·      στις διαφορές που δεν υπάγονται στην υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης, θα πρέπει ο ενάγων να προσκομίσει στο δικαστήριο μέχρι τη συζήτηση της αγωγής το έγγραφο ενημέρωσης επί ποινή απαραδέκτου της συζήτησης της αγωγής.

·      Ζήτημα γεννάται στις περιπτώσεις που το έτερο μέρος είναι αγνώστου διαμονής με αποτέλεσμα το επισπεύδον μέρος να υφίσταται πολλαπλάσια έξοδα χωρίς καμία πιθανότητα η ΥΑΣΔ να οδηγήσει σε εκούσια Διαμεσολάβηση.

Προκειμένου, λοιπόν, ν’ αυξηθούν οι πιθανότητες συμμετοχής όλων των μερών στην Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία Διαμεσολάβησης, με κίνητρο συμμετοχής την ευελιξία και  την αμεσότητα που αυτή παρέχει, οι Βουλευτές προτείνουν νέα νομοθετική ρύθμιση, για την αποφυγή των περιττών εξόδων για τους επισπεύδοντες και του κινδύνου να κριθεί η συζήτηση απαράδεκτη λόγω τυπικών ζητημάτων, κυρίως, όμως, για την εξοικείωση των πολιτών με το θεσμό της διαμεσολάβησης και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της για τους πολίτες και το κράτος.

Ειδικότερα:

Α. Να προβλέπεται τηλεδιάσκεψη

Β. Σε περίπτωση που το έτερο μέρος είναι αγνώστου διαμονής σύμφωνα με την έκθεση επίδοσης της αγωγής, τότε ο Διαμεσολαβητής θα ορίζεται από το έτερο μέρος, χωρίς να απαιτείται συναίνεση του έτερου μέρους, να μην απαιτείται η διεξαγωγή της ΥΑΣΔ.
Παράλληλα, οι Βουλευτές θίγουν και το μείζον ζήτημα του γνωστού «αγωγόσημου». Η διάταξη αυτή κατακρίθηκε από το σύνολο του νομικού κόσμου, και πολλές δικαστικές αποφάσεις έχουν κρίνει υπέρ της αντισυνταγματικότητας του, καθώς εισάγει δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση και είναι δημοσιονομικά ανώφελο.

Τέλος, απευθύνουν ερωτήματα στον Υπουργό σχετικά με τον αριθμό των αγωγών που ασκήθηκαν μετά την 1η Απριλίου 2021, με υπαγωγή στη διαδικασία της εκούσιας Διαμεσολάβησης. Επίσης, ρωτούν, αν προτίθεται να παρέμβει νομοθετικά ή διοικητικά για τη θεραπεία των πρακτικών προβλημάτων, αλλά και προκειμένου ν’ αρθεί η εσφαλμένη διάταξη υποχρεωτικής καταβολής τέλους δικαστικού ενσήμου επί αναγνωριστικών αγωγών ενώπιον Π. Πρωτοδικείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)