to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:54 | 10.11.2023

πηγή: Αυγή

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Σε τεντωμένο σχοινί λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει του σαββατοκύριακου, η επιστολή με έκκληση ενότητας από Δραγασάκη και το κείμενο 1300 μελών και στελεχών


Σε περιδίνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κεντρική Επιτροπή του σαββατοκύριακου να θεωρείται ιστορική. Χθες υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις στελεχών σε όλα τα «στρατόπεδα» του κόμματος, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης με επιστολή του απευθύνει έκκληση ενότητας. Την ίδια ώρα, 1.300 μέλη και στελέχη της μειοψηφίας δημοσίευσαν κείμενο ασκώντας σκληρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος. Συνεδρίαση πραγματοποίησε και η Επιτροπή Δεοντολογίας, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεις αποφάσεις για τους 4, καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος καταγγελιών.

Παρέμβαση Φάμελλου

Μιλώντας στον ρ/σ 105.5 Στο Κόκκινο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως άπαντες έχουν ευθύνη εντός του κόμματος να διαμορφώσουν μία πολιτική πρόταση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η κοινωνία να απομακρυνθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λόγω του εσωκομματικού κλίματος. Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως η ενότητα, η συλλογικότητα, η σύνθεση και η ψυχραιμία πρέπει να εκφράζονται από όλες και όλους. Για το ζήτημα των διαγραφών ο πρόεδρος της Κ.Ο. ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα θα κριθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας με βάση τις καταστατικές αρχές. Επίσης, τόνισε πως η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και να καθορίσει την πορεία προς το Συνέδριο. Τόνισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει μια αριστερή, προοδευτική διέξοδο για την ελληνική κοινωνία.

Επιστολή Δραγασάκη

Με επιστολή του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανο Κασσελάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, τους υποψήφιους προέδρους του στις εσωκομματικές κάλπες και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κόμματος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αν δεν ανατραπεί το κλίμα εσωστρέφειας, υπάρχει κίνδυνος όχι απλά διάσπασης ή αποχώρησης, αλλά κατακερματισμού και απαξίωσης. Παράλληλα, στηλιτεύει όσους επικρίνουν στελέχη που αναζητούν λύσεις «συμβίωσης». Μεταξύ άλλων αναφέρει με αιχμηρό ύφος τα εξής: «Κέντρα και παράκεντρα, ακόμη και στον περίγυρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο εσωτερικό του, πυροδοτούν προβοκατόρικα την ένταση, απαιτούν εδώ και τώρα εκκαθαρίσεις και διαγραφές, υμνούν τα υποτιθέμενα αγαθά των διασπάσεων!». Προτείνει από την πλευρά του 6 βήματα προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα και να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, δηλώνει πως το κόμμα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα εκλεγμένα όργανα να αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, προτείνει τη δημιουργία υπό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενός ολιγομελούς, άτυπου κέντρου «ευθύνης -αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που θα εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των όποιων μέτρων συμφωνηθούν». Δηλώνει την ίδια ώρα ότι το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης δεν μπορεί να αμφισβητείται, ενώ καλεί επί της ουσίας τον Στ. Κασσελάκη να λειτουργεί ως πρόεδρος του όλου κόμματος. «Ο πρόεδρος εγγυάται την εύρυθμη, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος με βάση το ισχύον Καταστατικό, καθώς και την αξιοπρέπεια όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» αναφέρει μεταξύ άλλων. Επίσης, ζητά να αποσυρθούν οι διαγραφές. Επισημαίνει δε ότι «τα μέτρα αυτά και άλλα συναφή που μπορούν να προταθούν συνιστούν μια ύστατη έκκληση και έχουν έναν ταπεινό στόχο: να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο θα επιτρέψει στις υπαρκτές ομάδες του κόμματος, στα όργανά του, στα απλά μέλη να συζητήσουν υπεύθυνα για τους όρους συμβίωσης και ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σ’ αυτήν τη δύσκολη καμπή ή ό,τι άλλο κριθεί ότι πρέπει να γίνει».

Ο Νίκος Παππάς με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε πως θα τοποθετηθεί αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.

Το κείμενο των 1.300

Με κείμενό τους που τιτλοφορείται «Διέξοδος αριστερά», περίπου 1.300 μέλη και στελέχη της μειοψηφίας του κόμματος ασκούν σφοδρή κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δείχνοντας επί της ουσίας πως η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στην Ομπρέλα (Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Κ. Κνήτου, Έφη Καλαμαρά, Χ. Ματσούκα, Ανδ. Ξανθός, Π. Λάμπρου, Ανν. Καββαδία), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας, καθώς και άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής. Από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σε «αποδρομή». Λένε επίσης πως κοινός τους παρονομαστής «είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά». Χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες» τις αλλαγές στο Καταστατικό αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας, ενώ κατηγορούν την ηγετική ομάδα και τον Στ. Κασσελάκη πως μεταλλάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αναμασώντας προϊστορικές θεωρίες περί συνεργασίας κεφαλαίου και εργασίας και αποδίδοντας στο κεφάλαιο την ιδιότητα του εργαλείου για την καταπολέμηση των ανισοτήτων...». Κατηγορούν δε τη νέα ηγεσία ότι «δεν ενεργεί ως προεδρία, δηλαδή ως μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν να έχει κυριεύσει μια θέση εξουσίας την οποία προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από τη λογοδοσία στα συλλογικά όργανα».

Πυρετός συσκέψεων

Κατά τη χθεσινή ημέρα υπήρξαν συσκέψεις και διαβουλεύσεις σε όλες τις πλευρές του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των στελεχών που πρόσκεινται στον Νίκο Παππά πραγματοποίησε συνάντηση προκειμένου να ορίσει τις κινήσεις της ενόψει του σαββατοκύριακου. Αντίστοιχα, μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε τόσο το «μπλοκ» της Έφης Αχτσιόγλου όσο και η Ομπρέλα. Πάντως, στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να υπάρξει μετωπική σύγκρουση μεταξύ των στελεχών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποχώρησης εκ μέρους της Ομπρέλας.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, υπάρχει πρόταση κειμένου στο οποίο αναφέρεται ρητώς η αποχώρηση στελεχών που δηλώνουν πως παραμένουν στις επάλξεις της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)