to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 29.10.2021

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ρατσιστική αντιμετώπιση μεταναστών/τριων που εργάζονταν στην καθαριότητα σχολείων

«Ρατσιστική αντιμετώπιση μεταναστριών και μεταναστών που εργάζονταν επί σειρά ετών στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο Νίκου Φίλη και συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Ψυχογιός και ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης.


Εκδήλωση ρατσιστικής πολιτικής από την Κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί ο αποκλεισμός των μεταναστριών και μεταναστών από προσωπικό καθαριότητας των δημόσιων σχολείων, οι περισσότερες/οι εκ των οποίων εργάζονται πάνω από είκοσι χρόνια. Αν και οι προκείμενες/οι μετανάστριες και μετανάστες αντιδρούν στην ξενοφοβική και άδικη αυτή στάση διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους και έχοντας τη συμπαράσταση μέρους της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Εσωτερικών εμμένει οδηγώντας τις/τους στην ανεργία.

Το πρόβλημα προέκυψε πέρυσι, καθώς με νομοθέτηση της Κυβέρνησης ΝΔ απαιτείται ως βασικό προσόν πρόσληψης η κατοχή Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας για όσους δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, αν και οι προκείμενοι εργαζόμενοι πληρούν τα γενικά προσόντα πρόσληψης και έχουν εργαστεί επί σειρά ετών σε παρόμοιες θέσεις. Ωστόσο αντιμετωπίστηκε με τη ψήφιση σχετικής τροπολογίας που επέτρεψε την επαναπρόσληψη των μεταναστριών καθαριστριών και μεταναστών καθαριστών στα σχολεία.

Φέτος το πρόβλημα επανήλθε με την άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών να άρει τον ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών καθαριστριών και των μεταναστών καθαριστών σε σχολεία, κυρίως του Δήμου Αθηναίων, οδηγώντας τις/τους στην ανεργία. Ο υπουργός απέρριψε πρόσφατα τη σχετική τροπολογία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατατέθηκε κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του» που επέλυε το πρόβλημα των εργαζομένων, αλλά και συνέβαλε στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων και στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών καθαριότητας συνεπεία της εκδηλούμενης πανδημίας. Τονίζεται ότι πέρυσι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών είχε αποδεχτεί τη νομοθετική επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα ο Υπουργός πρότεινε στις καθαρίστριες και τους καθαριστές να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ ώστε να προσληφθούν από τον Δήμο Αθηναίων. Με την πρόταση αυτή, όμως, ο Υπουργός εμπαίζει ανθρώπους του μεροκάματου, καθώς τους καλεί να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ, να αναμένουν διαγωνισμό από τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να συμμετέχουν και ακολούθως να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, στην καλύτερη περίπτωση μετά από μήνες, για να εργαστούν, ενώ έχουν άμεσα ανάγκη από εργασία και ένα μισθό για τη συντήρηση των οικογενειών τους και των ιδίων.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί εξακολουθούν να προωθούν διατάξεις και αποφάσεις που ενθαρρύνουν φαινόμενα θεσμικού ρατσισμού και ενισχύουν τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος αλλοδαπών πολιτών που μένουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα επί δεκαετίες, προωθώντας ταυτόχρονα με κυνικό τρόπο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών μέσα από συνεργεία εργολάβων κλπ.

Είναι ντροπή για μια Δημοκρατία να αποκλείει τους καθαριστές και τις καθαρίστριες των σχολείων, με βάση την καταγωγή τους, από εργασία που ουδεμία σχέση έχει με την αστική τους κατάσταση ή το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό αν προτίθεται να αποδεχτεί την εφικτή λύση νομοθετικής επίλυσης του προβλήματος ώστε να προσληφθούν άμεσα οι μετανάστριες και οι μετανάστες καθαριστές στα σχολεία, όπως έγινε και πέρυσι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)