to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:59 | 30.04.2021

Πολιτισμός

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πλήγμα στον πολιτισμό και διχαστική για τη χώρα η απόφαση του ΣτΕ για τις αρχαιότητες στον Στ. Βενιζέλου

Σκληρή ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που τονίζει ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί ταυτοτικό πυρήνα για κάθε λαό και λυδία λίθο για το κύρος μιας δημοκρατικής πολιτείας.


Συγκεκριμένα η ανακοίνωση επισημαίνει πως οι χτεσινές διαρροές στον Τύπο πως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείαςπου έκρινε ως νόμιμη την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού την απόσπαση και επανατοποθέτηση του νημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε στο Σταθμό Βενιζέλου θέτουν θέμα παραβίασης της θεσμικής διαδικασίαςκαι συνιστά ένα συντριπτικό πλήγμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για το ίδιο το Ελληνικό Κράτος.

Ενώ παράλληλα επισημαίνει πως καθρεπτίζει την αμφιγνωμία και εντέλει τον διχασμός που οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με τις χτεσινές διαρροές στον Τύπο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές των επτά φορέων με οριακή πλειοψηφία 13-12, κρίνοντας ως νόμιμη την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για την απόσπαση και επανατοποθέτηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η σπουδή να διαρρεύσει η είδηση, πέρα από παραβίαση της θεσμικής διαδικασίας, μας στερεί και από το σκεπτικό τόσο της άποψης που πλειοψήφησε όσο και εκείνης της μειοψηφίας. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι πάντα σεβαστές, ωστόσο ως πολίτες αυτής της χώρας δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε τις συνέπειες αυτής της απόφασης ως ένα συντριπτικό πλήγμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για το ίδιο το Ελληνικό Κράτος.

Αν μάλιστα ισχύει η οριακή πλειοψηφία της απόφασης, βλέπουμε να καθρεφτίζεται σε αυτήν η αμφιγνωμία και εντέλει ο διχασμός που οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλη τη χώρα. Μια απόφαση για ένα σημαντικό μνημείο του παρελθόντος μας θα έπρεπε να αποτελεί αποτέλεσμα συναίνεσης τόσο μέσα στην κοινωνία, όσο και στην κοινότητα των ειδικών. Και στην απόφαση αυτή εναντιώνονται σημαντικότατα πολιτιστικά ιδρύματα, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, ο σύλλογος Αρχαιολόγων και πάρα πολλοί πολίτες που θεωρούν το μνημειακό σύνολο της Βενιζέλου αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, πολύτιμο τεκμήριο της ιστορικής συνέχειας αιώνων αστικού βίου. Έχει άλλωστε αποδειχθεί πως η λύση της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων είναι και υπαρκτή και εφικτή.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί ταυτοτικό πυρήνα για κάθε λαό και λυδία λίθο για το κύρος μιας δημοκρατικής πολιτείας. Αγγίζει το συναίσθημα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας και όλοι μαζί κατανοούμε και προσδιορίζουμε τον εαυτό μας και την ιστορίας μας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί, και μέσα από την οριακή πλειοψηφία της απόφασης, την κρισιμότητα όσων διακυβεύονται εδώ, ότι δεν θα επιτρέψει τον διεθνή διασυρμό της χώρας και, έστω την τελευταία στιγμή, δεν θα προχωρήσει στην καταστροφή ενός μνημείου που η διεθνής επιστημονική κοινότητα αποκαλεί «Βυζαντινή Πομπηία». Νιώθουμε δε ως απαράγραπτο καθήκον μας τη μέχρι τέλους αντίσταση σε αυτή την επικείμενη καταστροφή.

Σχόλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Σε ανάρτητη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ΣΕΑ τονίζει σχετικά με την απόφαση:

«Τις τελευταίες ώρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των συλλόγων και φορέων ενάντια στην Υπουργική Απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου.

Η διαρροή τέτοιων δημοσιευμάτων από κυβερνητικούς κύκλους είναι μια ξεκάθαρα αντιθεσμική ενέργεια.  Ως Σύλλογος θα τοποθετηθούμε αναλυτικά, όταν το ΣτΕ δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την θεσμική διαδικασία.

Έως τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο επέλεξε να αλλάξει τον σχεδιασμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, γιατί είμαστε 24 μήνες πριν την ημερομηνία παράδοσης του έργου και δεν προχωράνε οι υπόλοιποι σταθμοί, γιατί όλοι πια γνωρίζουν –και το παραδέχτηκε πρόσφατα και η Αττικό Μετρό- ότι ο σταθμός Βενιζέλου δεν θα παραδοθεί το 2023, ακόμη κι αν προχωρήσει η λύση της καταστροφής της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων που προέκρινε το ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό.

Αν μάλιστα είναι αλήθεια αυτό που διακινεί η ίδια η κυβέρνηση, ότι η απόφαση πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία 13-12, δεν έχουν και κανένα ηθικό έρεισμα να καταστρέψουν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Αντιθέτως, τώρα είναι η ώρα να πάρουν τη γενναία απόφαση να εφαρμόσουν την τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχοντας στο πλευρό του τη διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς και τους πολίτες που δρουν υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων, θα συνεχίσει τον αγώνα, με μόνο γνώμονα την προστασία των αρχαιοτήτων και το διαχρονικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)