to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 24.01.2022

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά: Οι άστεγοι συμπολίτες μας δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση

"Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να φωτογραφηθεί λίγο πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία, θυμίζει σε όλους μας τη γνωστή του φράση από τη συνέντευξη τύπου στην 82η ΔΕΘ: «Σημασία έχει η επικοινωνία κι όχι η ουσία»"


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά για την επικοινωνιακή φιέστα του κ. Μητσοτάκη στο λιμάνι του Πειραιά:

«Οι άστεγοι συμπολίτες μας χρειάζονται στήριξη και δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση»

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να φωτογραφηθεί λίγο πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία, θυμίζει σε όλους μας τη γνωστή του φράση από τη συνέντευξη τύπου στην 82η  ΔΕΘ:

«Σημασία έχει η επικοινωνία κι όχι η ουσία». 

Ο Πρωθυπουργός άφησε για λίγο τη γεμάτη με προνόμια ζωή του και ήρθε στον Πειραιά για να εξαγγείλει σε εξαθλιωμένους ανθρώπους ένα πρόγραμμα για την εξάλειψη της αστεγίας, σαν να απευθύνεται σε ψηφοφόρους πριν από εκλογές. 

Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε γι’ ακόμα μία φορά πως βρίσκεται εκτός πραγματικότητας κι ως παρατηρητής δραματικών καταστάσεων έχει το θράσος να εργαλειοποιεί τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας, οι οποίοι ζουν και κοιμούνται στο δρόμο, με τη ζωή τους να κινδυνεύει καθημερινά.  Να θυμίσουμε, άλλωστε, πως πριν ένα χρόνο εντοπίστηκε νεκρός σε συνθήκες ψύχους ένας 49χρονος άστεγος στην Πύλη Ε8 του Πειραιά, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του λιμανιού. 

Ο κ. Μητσοτάκης όπως έγραψε στο twitter επισκέφτηκε στους αστέγους του Πειραιά γιατί “ήθελε να ακούσει από κοντά όλα όσα τους απασχολούν». Αν ωστόσο ήθελε να παρέμβει ουσιαστικά  για την επίλυση των προβλημάτων τους, όφειλε να γνωρίζει, όχι από τους ίδιους αλλά κυρίως από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι: 

■ Το 28% των αστέγων του Πειραιά ξεπερνά τα 65 έτη. 

■ Το 66% του πληθυσμού εντοπίζεται κυρίως στην Α΄ και Β΄ Κοινότητα Πειραιά (Πειραϊκή, Χατζηκυριάκειο, Πασαλιμάνι, Τρούμπα κ.α.). 

■ Η συντριπτική πλειονότητα, περίπου οκτώ στους δέκα ηλικιωμένους άστεγους, είναι άντρες. 

■ Δύο στους τρεις βρίσκονται στον δρόμο ή κάτω από επισφαλείς συνθήκες στέγασης. 

■ Ένας στους δυο ηλικιωμένους αστέγους έχει κάποιο χρόνιο νόσημα, ενώ περίπου δύο στους δέκα δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική ασθένεια. 

■ Για τους ηλικιωμένους αστέγους, πρώτα στη λίστα των αιτημάτων βρίσκονται τα είδη επισιτισμού (50%), ακολουθούν ο ρουχισμός, η εύρεση εργασίας, φιάλες αερίου και στέγη με ποσοστό 33% και τα φάρμακα ή παραφαρμακευτικά προϊόντα με ποσοστό 17%. 

■ Ένας στους δύο αστέγους άνω των 65 βρέθηκε στον δρόμο μέσα στο 2020. 

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εκατοντάδες ενεργοί πολίτες του Πειραιά, μέσα από δομές αλληλεγγύης στηρίζουν με κάθε τρόπο τους αστέγους αλλά και πολλούς άλλους πολίτες του Πειραιά που μαστίζονται από την ανέχεια και τη φτώχεια, χωρίς να φωτογραφίζονται και να διαφημίζουν τη δράση τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας ως ιδεολόγημα τον ατομικισμό και την προσωπική ευθύνη, όχι μόνο φτωχοποιεί το λαό προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά επιδεικνύει κυνισμό και αμετροέπεια, μοιράζοντας υποσχέσεις και στήνοντας ένα επικοινωνιακό σόου για τα πλήρως ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. 

Όμως, τα προβλήματα των πολιτών δεν είναι αδύνατον να κρύβονται κάτω από το χαλί των κυρίαρχων ΜΜΕ. Είναι βέβαιο πως οι δημοκρατικοί πολίτες θα απαλλάξουν τη χώρα από την νεοφιλελεύθερη, αυταρχική και επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. 

Χρειάζεται επειγόντως μια επιστροφή της πολιτικής έναντι της επικοινωνίας. Μια νέα αρχή, με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)