to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 29.11.2022

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πάρτε πίσω την κατάργηση του ΝΠΔΔ για τα Πανεπιστημιακά Δάση του ΑΠΘ

Ερώτηση, για την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το Νομικό Πρόσωπο που διαχειρίζεται τα Πανεπιστημιακά Δάση του ΑΠΘ και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, του τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη, και της Αν. τομεάρχη Παιδείας Μερόπης Τζούφη.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι το Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως των Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – ΤΔΔΠΔ ιδρύθηκε με τον ν. 1881/1951 και προβλέπει την παραχώρηση της χρήσεως δημοσίων δασών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Για το λόγο αυτό λειτουργεί υπό ειδικό καθεστώς,  αφού ανήκει μεν στο Υπουργείο Παιδείας χωρίς να το επιβαρύνει οικονομικά εφόσον αυτοχρηματοδοτείται, εξομοιούμενο με τις Δασικές Υπηρεσίες, έτσι ώστε να χρηματοδοτείται για τα έργα από πόρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η κατάργηση του ΝΠΔΔ, με τη διάταξη του άρθρου 296 του ν. 4957/22, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πανεπιστημιακούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, γιατί βάλλει την αυτονομία και την ερευνητική και κοινωφελή δραστηριότητά του. Εκφράζονται ακόμη, βάσιμοι φόβοι ότι θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των σπουδών των γεωτεχνικών Σχολών, στην απομείωση της δημόσιας περιουσίας του και ότι θα σταματήσει το ερευνητικό, παραγωγικό και κοινωνικό του έργο.

Το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, σε πρόσφατη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, σημειώνει την κάθετη αντίθεσή του στην κατάργηση του ΝΠΔΔ και ζητά την ανάκληση της απόφασης αυτής. Τονίζει επίσης πως η κατάργηση δεν προσφέρει τίποτα το θετικό από διαχειριστικής πλευράς, ούτε συμβάλλει σε οικονομίες κλίμακας, ενώ το Δημόσιο εγκαταλείπει πλήρως κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των ΝΠΔΔ με προσωπικό και πόρους, όπως και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για δημόσια λογοδοσία και αποτελεσματικότητα, όπως αναφέρουν και οι βουλευτές στην ερώτησή τους.

Ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να αναθεωρήσουν την απόφασή τους που λήφθηκε αιφνίδια και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Σημειώνουν τέλος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί, περιγραφεί και διευκρινιστεί ακόμα ο τρόπος διοίκησης και λειτουργικής εξυπηρέτησης των πανεπιστημιακών δασών μετά την κατάργηση του ΝΠΔΔ από 31/12/2022, αυξάνοντας την ανησυχία των επιστημόνων και των εργαζομένων σε αυτό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)