to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 20.10.2021

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς δημιουργεί προβλήματα στους σκύλους οδηγούς

Ερώτηση με το παραπάνω θέμα κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εσωτερικών 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, διαπιστώνοντας ότι μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις ατόμων με βλάβη στην όραση που εμποδίζονται να εισέλθουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όταν συνοδεύονται από τους σκύλους οδηγούς τους


Ο νόμος 4830/21 επιδεινώνει, αντί να βελτιώνει την από το 2010 και 2014 ισχύουσα νομοθεσία για την είσοδο ατόμων με βλάβη όρασης ή άλλες αναπηρίες με σκύλο οδηγό ή βοηθό τους σε εσωτερικούς χώρους κάθε είδους.

Ορίζει ότι  «οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους».
Επιπλέον καταργεί την πρόβλεψη της προϋπάρχουσας νομοθεσίας ότι τα ζώα που εκπαιδεύονται για να γίνουν οδηγοί ατόμων με βλάβη όρασης έχουν επίσης ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους όπως τα ήδη εκπαιδευμένα ζώα.

Έτσι όμως τα άτομα με βλάβη όρασης δεν καλύπτονται από σαφή διάταξη νόμου. Και επαφίεται στους ιδιοκτήτες ή τους επόπτες δημόσιων και ιδιωτικών χώρων να επιτρέψουν ή όχι την είσοδο σε ανθρώπους οι οποίοι για να κυκλοφορήσουν στην πόλη βασίζονται στον σκύλο οδηγό τους, που εξ αντικειμένου είναι μεγαλόσωμος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό:

α) αν θα εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο που θα ορίζει σαφώς ότι οι σκύλοι βοήθειας (οδηγοί) ατόμων με βλάβη στην όραση θα μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρους συνάθροισης κοινού, δημόσιους ή ιδιωτικούς, ανεξαρτήτως της φυλής, του μεγέθους και των χαρακτηριστικών τους,

β) αν θα περιλάβει στην εγκύκλιο ότι οι υπό εκπαίδευση σκύλοι οδηγοί θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τους χρήστες τους σε όλους τους χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος των ήδη εκπαιδευμένων ζώων και

γ) αν θα προβλέψει αυτεπάγγελτα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες ή επόπτες δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων εμποδίζουν την είσοδο ατόμων με βλάβη όρασης που συνοδεύονται από σκύλο οδηγό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)