to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 10.06.2022

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να σταματήσει η ομηρία των πρώην εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την καταβολή του υπολοίπου των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πρώην εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζα και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή 33 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Σερρών Λευτέρη Αβραμάκη.


Οι Βουλευτές τονίζουν ότι μετά από πολύμηνη καθυστέρηση το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε με δελτίο τύπου στις 10 Μαΐου, την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που ανοίγει το δρόμο για την καταβολή του υπολοίπου 20% της αποζημίωσης που δικαιούνται οι πρώην εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίες μπήκαν σε διαδικασία εκκαθάρισης το 2012. Ένα μήνα μετά όμως ο ειδικός εκκαθαριστής δεν έχει στείλει ακόμη στην Τράπεζα της Ελλάδος τους σχετικούς πίνακες διανομής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η όλη διαδικασία να μετατεθεί για το φθινόπωρο δεδομένου ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις της ΓΣ της ΤτΕ όπου πρέπει να επικυρωθούν οι σχετικοί πίνακες. Με την τελευταία συνεδρίαση πριν τη θερινή διακοπή να είναι στις 30 Ιουνίου, η άνευ λόγου αυτή καθυστέρηση παρατείνει την ιδιότυπη ομηρία των δικαιούχων αποζημίωσης που ήδη έχουν υπομείνει τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών.

Οι Βουλευτές ζητούν να αποσταλούν άμεσα οι πίνακες διανομής από τον ειδικό εκκαθαριστή στην ΤτΕ προκείμενου να είναι εφικτή η προβλεπόμενη καταβολή των αποζημιώσεων σε διάστημα 1,5 μήνα από την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Θα αποσταλεί επιτέλους στην Τράπεζα της Ελλάδος ο πίνακας διανομής προκειμένου να αποζημιωθούν πλήρως οι εργαζόμενοι των εκκαθαρισθέντων τραπεζών ή θα συνεχιστεί η ιδιότυπη ομηρία τους;»

Στις 10 Μαΐου το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε δελτίο τύπου αναγγέλλοντας την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την καταβολή του υπολοίπου της αποζημίωσης στους πρώην εργαζομένους πιστωτικών ιδρυμάτων που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση το 2012. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για τους οποίους εκκρεμεί ακόμα το 20% της αποζημίωσης που δικαιούνται και αναμένουν πολλούς μήνες την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από το ΥΠΟΙΚ, ευελπιστούσαν ότι επιτέλους τελείωσε η ταλαιπωρία τους και σε διάστημα 1,5 μήνα όπως προβλεπόταν θα εισέπρατταν το υπόλοιπο της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Όπως όμως πληροφορούμαστε, ένα μήνα μετά, ο ειδικός εκκαθαριστής (PQH) δεν έχει ακόμη αποστείλει τους πίνακες διανομής προκειμένου αυτοί να επικυρωθούν από την ΤτΕ και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις έως ότου η ΤτΕ διακόψει τις γενικές συνελεύσεις όπου και πρέπει να επικυρωθούν οι πίνακες διανομής για να καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση, αντιλαμβανόμαστε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην καταβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αυτές οι αποζημιώσεις και να παραπεμφθούν για το φθινόπωρο στην καλύτερη περίπτωση διαιωνίζοντας την ταλαιπωρία και την ομηρία των εν λόγω πρώην εργαζομένων.

ΕΠΕΙΔΗ με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης ο ειδικός εκκαθαριστής των ΑΤΕ και ΤΤ θα έπρεπε να έχει ήδη στείλει τους σχετικούς πίνακες διανομής στην ΤτΕ
ΕΠΕΙΔΗ ο κίνδυνος επιπλέον παράτασης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας των εν λόγω εργαζομένων δεν δικαιολογείται

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους καθυστερούν τόσο πολύ να αποσταλούν οι πίνακες διανομής των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους της ΑΤΕ και του ΤΤ;
2. Ποιες οι ενέργειες του ΥΠΟΙΚ προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και να υπάρξει η σχετική απόφαση της ΤτΕ το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου και να μην παραπεμφθεί το ζήτημα για το φθινόπωρο;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)