to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 09.05.2021

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μια ακόμα μαύρη σελίδα στο δήθεν success story της κυβέρνησης ΝΔ

«Οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για την Πίτσος αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία υποχώρησε οριστικά από τη θεσμοθετημένη απαίτηση να αποζημιωθεί η χώρα μας για τα σκάνδαλα Siemens»


Αναλυτικά η κοινή δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση και του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χάρη Μαμουλάκη, με αφορμή τη δήλωση του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για την "Πίτσος":

«Οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για την Πίτσος, προκαλούν θλίψη αλλά και αγανάκτηση. Θλίψη, γιατί αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία υποχώρησε οριστικά από τη θεσμοθετημένη απαίτηση να αποζημιωθεί η χώρα μας για τα σκάνδαλα Siemens. Αλλά και αγανάκτηση, γιατί με άκρως προκλητικό τρόπο ο Υπουργός προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει την αποχώρηση της Πίτσος από την Ελλάδα, ως μη γενόμενη. Όσο όμως κι αν προσπαθεί, το μαύρο - άσπρο δεν γίνεται. Και το γεγονός ότι η Πίτσος, έπειτα από ενάμιση και πλέον αιώνα στην Ελλάδα κι αφού άντεξε δυο παγκόσμιους πολέμους, οικονομικά κραχ και μνημόνια, μετέφερε την παραγωγή της στην Τουρκιά, θα αποτελεί μια ακόμα μαύρη σελίδα στο δήθεν success story της κυβέρνησης ΝΔ.».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Siemens - και παρά το ότι η πολυεθνική είχε αναλάβει με νόμο τη δέσμευση να επενδύσει στην Πίτσος, προκειμένου να αποζημιώσει τη χώρα μας για τα κακουργήματα της διαφθοράς στα οποία είχε εμπλακεί - η παραγωγή της Πίτσος μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Η παραπάνω απόφαση, υλοποιήθηκε με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ανέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα τους τακτικισμούς της εταιρείας και δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην εφαρμογή του σχετικού νόμου. Άξιο αναφοράς, αλλά και δείγμα της επενδυτικής απαξίωσης που υπάρχει σήμερα για την Ελλάδα, είναι και το γεγονός ότι η Siemens αρνήθηκε ακόμη και την ενοικίαση των εγκαταστάσεών της σε άλλους επιχειρηματίες που θα συνέχιζαν την παραγωγή της Πίτσος, εμμένοντας στην απόφαση της μεταφοράς στην Τουρκία.

«Υπερήφανος» ο Αδ. Γεωργιάδης

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία Pyramis αγόρασε μέρος του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου της Πίτσος και το αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσει σε επένδυση δύο γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών. Αυτό γνωστοποίησε η εταιρεία Pyramis με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Χθες αργά το απόγευμα ενημερώθηκα επισήμως από την εταιρεία “Pyramis” ότι το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της “Πίτσος” έγινε. Είμαι υπερήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε!».

Συγκεκριμένα η επιστολή προς τον υπουργό που υπογράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pyramis, Νικόλαος Μπακατσέλος, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Θα ήθελα να σας ενημερώσω και εγγράφως σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης που αφορά στην εξαγορά του εξοπλισμού του εργοστασίου Πίτσος στο Ρέντη.
Όπως ενημερώθηκα σήμερα από την διοίκηση της εταιρείας η πρόταση μας για αγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου έχει γίνει δεκτή.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της συμφωνίας και στην υλοποίηση της επένδυσης από πλευράς μας, δύο γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών.

Θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές που έχετε κάνει εξαρχής ώστε να στηρίξετε αυτό το εγχείρημα. Σας διαβεβαιώνω πως με τη βοήθειας σας θα υλοποιήσουμε το όραμά μας για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των ικανοτήτων των πρώην εργαζομένων της Πίτσος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)