to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 06.10.2022

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον καταστροφικό ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης

«Καλούμε την ευρωπαϊκή ηγεσία, να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, βασισμένη στην ισοκατανομή και τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς, σε σύνορα που θα φυλάσσονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που θα προστατεύει πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή και θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες πρώτης εισόδου»


Αναλυτικά η κοινή δήλωση των τομεαρχών και αναπληρωτών τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννη Μπουρνού, και του Ευρωβουλευτή και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Κώστα Αρβανίτη, για τα ναυάγια των τελευταίων ωρών σε Κύθηρα και Λέσβο:

Δύο νέες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι δυστυχώς σε εξέλιξη από χθες το βράδυ στη Λέσβο και στα Κύθηρα, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη Λέσβο, στη βάρκα επέβαιναν περί τα 40 άτομα, αντίστοιχα στα Κύθηρα ναυάγησε ιστιοφόρο σκάφος με 96 επιβαίνοντες. Μέχρι στιγμής τα δημοσιεύματα κάνουν λόγω για πλήθος νεκρών και αγνοούμενων.

Οι πράγματι ηρωικές προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των λοιπών δυνάμεων, είναι αξιέπαινες. Αυτό, όμως, που για μία ακόμα φορά καταγράφεται, είναι η πλήρης ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του, για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων, στη στεριά. Μόνο χάρη στην τεράστια προσφορά εθελοντών του νησιού για μία ακόμη φορά, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν τα πολύ-πολύ στοιχειώδη, όπως λίγες κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν.   

Να σημειωθεί ότι ειδικά στα Κύθηρα  οι εθελοντές του νησιού, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι για τέταρτη μέρα άγρυπνοι, με δεδομένο ότι πριν τέσσερις μέρες όπως είναι γνωστό, συνέβη ένα ακόμα περιστατικό στο Καψάλι που έκτοτε οι άνθρωποι "στεγάζονται"  σε υπόστεγο δίπλα στη θάλασσα με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία κυριολεκτικά κρατική φροντίδα και διαβιούν σε πλήρη επικινδυνότητα για την υγεία τους και την ασφάλειά τους, υποστηριζόμενοι μόνο από εθελοντές.

Το ελληνικό Κράτος και η Αυτοδιοίκηση με όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής προστασίας, οφείλουν να ανταποκριθούν στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τους διεθνείς και ελληνικούς νόμους, αλλά και από τις αρχές του στοιχειώδους ανθρώπινου πολιτισμού.

Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, όπως εξακολουθεί να κάνει με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ, και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τους διεθνείς κανόνες.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τον καταστροφικό ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, αλλά και την ευρωπαϊκή ηγεσία, να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, βασισμένη στην ισοκατανομή και τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς, σε σύνορα που θα φυλάσσονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που θα προστατεύει πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή και θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες πρώτης εισόδου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)