to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 05.10.2022

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ταλαιπωρία των αναπήρων για την πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ δεν έχει τέλος

Το τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τις δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων των ΚΕΠ και καλεί την κυβέρνηση «να πάψει να τιμωρεί τους ανάπηρους πολίτες στην καθημερινότητα τους και με διαδικασίες δήθεν καινοτόμες που δημιουργούν και παραπέρα στιγματισμό φέρνοντας τους καθημερινά σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στον τομέα εξυπηρέτησης πολιτών»


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Στις 26/9/22 ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε τα «Ψηφιακά ΚΕΠΑ», που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδίασε. Η έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων των υπαλλήλων στα ΚΕΠ, επιβεβαιώνει ότι ο νέος τρόπος υποβολής του εισηγητικού φακέλου πιστοποίησης αναπηρίας μόνο προβλήματα δημιουργεί στους ασφαλισμένους και στο προσωπικό των ΚΕΠ.

Η νέα διαδικασία ξεκίνησε με μια τυπική εγκύκλιο τρεις μέρες πριν την έναρξη των αιτήσεων χωρίς να λειτουργεί help desk, χωρίς οι υπάλληλοι των ΚΕΠ κι οι γιατροί να έχουν ενημερωθεί για την σύνταξη των νέων ηλεκτρονικών εισηγητικών φακέλων. Χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων λόγω της έλλειψης διαχωριστικών, των μη προγραμματισμένων ραντεβού και της τήρησης αποστάσεων στα ΚΕΠ. Χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες δομικής και επικοινωνιακής προσβασιμότητας.

Η πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος αναπηρικών παροχών από ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ έγινε για λόγους εντυπωσιασμού, ανατρέποντας τον υφιστάμενο ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου που λειτουργούσε και στόχευε να επεκταθεί από το 2019 σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό των ΚΕΠΑ η φυσική παρουσία του ανάπηρου πολλαπλασιάζεται γιατί θα πρέπει να επισκεφτεί τα ΚΕΠΑ: την ημερομηνία της αξιολόγησής του, όταν θα παραλάβει την γνωστοποίηση της απόφασης, σε περίπτωση υποβολής ένστασης και τέλος όταν θα υποβάλλει τα δικαιολογητικά προς τον φορέα του για τις παροχές που δικαιούται.

Το χειρότερο όμως είναι η διάσταση που υπάρχει μεταξύ της νέας ΚΥΑ για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ και του νέου κανονισμού των ΚΕΠΑ ως προς την ανανέωση των παροχών. Με τον νέο κανονισμό καταργείται η δυνατότητα του αναπήρου να κάνει αίτηση ανανέωσης έως και 6 μήνες μετά την λήξη της προηγούμενης έγκρισης με κίνδυνο ο ανάπηρος να χάσει τα επιδόματα των μηνών μεταξύ της παλιάς και νέας έγκρισης δηλαδή να χάνει το μοναδικό του εισόδημα.

Στηρίζουμε τις δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων των ΚΕΠ και καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να τιμωρεί τους ανάπηρους πολίτες στην καθημερινότητα τους και με διαδικασίες δήθεν καινοτόμες που δημιουργούν και παραπέρα στιγματισμό φέρνοντας τους καθημερινά σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στον τομέα εξυπηρέτησης πολιτών.

Η επαναφορά του ηλεκτρονικού φακέλου που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην θητεία της και είχε θετική απήχηση στους ανάπηρους συμπολίτες μας είναι η μοναδική λύση. Αντί αυτού ισοπεδώνετε ότι θετικό είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πεδίο διαδικασιών της πιστοποίησης της αναπηρία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)