to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 20.11.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η φετινή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών ανέτειλε σε έναν κόσμο γκρίζο

Στην πανδημία και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που την ακολουθεί εστιάζει η ανακοίνωση του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών.


Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών, αναφέρει πως για το 2020, η Παγκόσμια  Ημέρα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών ανέτειλε σε έναν κόσμο γκρίζο και εξαιρετικά αβέβαιο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η πανδημία και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που την ακολουθεί, η φτώχεια, η ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος, η διάρρηξη των ανθρώπινων σχέσεων, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση και την υγεία αλλά και κάποιων παιδιών από την ίδια την κοινωνία,  απέχει πάρα πολύ από «τον καλύτερο κόσμο», που  κάθε χρόνο τους υποσχόμαστε.

Στην Ελλάδα σήμερα:

Οι οικογένειες  πλήττονται από την ανεργία και τη συνεχή φτωχοποίηση, με όσα αυτά συνεπάγονται και για τα παιδιά.

Χιλιάδες μικρά παιδιά στερούνται στις σημερινές συνθήκες στη χώρα μας ακόμη και της κανονικής τους διατροφής με το πάγωμα της επέκτασης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου όπως είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Χιλιάδες μικρά παιδιά στερούνται voucher για Παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, ενώ τα προσφυγόπουλα των πολέμων, πέρα από τις τραγικές συνθήκες διαβίωσής τους στη χώρα μας στερήθηκαν και τη δυνατότητα της μόρφωσης στα σχολεία μας.

Το ένα τρίτο των μαθητών τουλάχιστο, δεν μπορεί να παρακολουθήσει την εκπαίδευση ούτε μέσω διαδικτύου αφού και οι 91.613 συσκευές που εξασφαλίστηκαν μέσω δωρεών και ΕΣΠΑ δεν επαρκούν, ούτε έχουν φτάσει ως σήμερα στα σχολεία και βέβαια δεν θα λειτουργήσουν ποτέ σε σπίτια με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς και στις χωρίς ρεύμα παράγκες των μαθητών ρομά.

Η υγεία «ασθμαίνει» και υποβαθμίζεται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και το σύστημα αποτυπώνει τεράστια κενά και ανασφάλεια και στα παιδιά.

Η εφαρμογή του νόμου 4538/2018 ανέδειξε για πρώτη φορά αξιόπιστα, ότι στην Ελλάδα 1.707 διαβιούν συχνά σε άσχημες και αρκετές φορές σε απαράδεκτες σε κλειστού τύπου ιδρύματα (ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ). Παιδιά τυπικής ή μη ανάπτυξης αλλά και ανάπηρα παιδιά παραμένουν σε ιδρύματα ενώ είναι σαφής η ανάγκη τους για οικογενειακή ζωή, ανάγκη που ρητά υποστηρίζεται από την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για τη διαρκή παρακολούθηση και ενασχόληση για τα θέματα των παιδιών και στη υποστήριξη των αναγκών τους με βάση την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων.

Αναδεικνύουμε σήμερα ως επιτακτική ανάγκη την απομάκρυνση των παιδιών από τα ιδρύματα υποστηρίζοντας την οικογένειά τους να τα κρατήσει κοντά τους, αλλά και την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών φροντίδας, δηλαδή της αναδοχής και της υιοθεσίας, όπου αυτή η προοπτική έχει αποκλειστεί.

Είναι άμεση η ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων αποïδρυματοποίησης σήμερα όπως προωθούσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική εξαιτίας του πρόσθετου αποκλεισμού και των ασφυκτικών συνθηκών που επιβάλλονται και ζουν τα παιδιά μέσα στα ιδρύματα εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου του κορωνοϊού, στις κλειστές Μονάδες Ομαδικής διαβίωσης.

Καλούμε την Πολιτεία  να προωθήσει με όλα τα μέσα και χωρίς καθυστερήσεις τον θεσμό της Αναδοχής, ως κυρίαρχο θεσμό φροντίδας για όλα τα παιδιά, που προσωρινά στερούνται της οικογένειάς τους. Η αλληλέγγυα Ελληνική κοινωνία και οι οικογένειες  μπορούν  και επιθυμούν να συμπαρασταθούν ενεργά στα παιδιά, αν το κράτος που έχει την ευθύνη τους στην πράξη, υλοποιήσει με σαφείς και αποφασιστικούς όρους τις επιταγές του Νόμου 4538/2018 και της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Δεσμευόμαστε, ότι καθημερινά αλλά και στις 20 Νοεμβρίου του 2021 θα είμαστε εδώ για να προτείνουμε λύσεις, να καταγράφουμε τα παιδιά που ήδη βρέθηκαν στην ασφάλεια των οικογενειών, αλλά και να αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση σε όλα τα παιδιά όλων των δικαιωμάτων τους που δυστυχώς με τις υλοποιούμενες πολιτικές παραμένουν «σε εκκρεμότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)