to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 15.02.2017

Πολιτική

Απροκάλυπτα στη «γραμμή» του ΔΝΤ η ΝΔ - «Εξευτελιστική η στάση της», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Στην εναγώνια προσπάθειά της να γυρίσει η ίδια στην εξουσία, η ΝΔ δίνει τα διαπιστευτήριά της, στηρίζει τις πιο παράλογες και αντιλαϊκές απαιτήσεις των δανειστών, εκλιπαρεί τους ακραίους κύκλους των δανειστών, να μην κλείσει η συμφωνία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία» απαντάει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση της ΝΔ όπου καταγράφεται η πλήρης «κάλυψη» των ευρωβουλευτών της


Η πρώτη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω η στάση της ΝΔ στο ΕΚ):

«Ο πολιτικός εξευτελισμός και η χυδαιότητα της ΝΔ ξεπέρασαν κάθε όριο. Έφτασαν στο σημείο να εκλιπαρούν τους Ευρωπαίους να ρίξουν την κυβέρνηση.

Κατά τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  ξεδίπλωσαν με κραυγαλέο τρόπο την τακτική του σαμποταρίσματος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης (σ.σ.: δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ με τα βίντεο παρακάτω). Οι κ.κ. Σπυράκη, Κεφαλογιάννης και Κύρτσος  αμφισβήτησαν ακόμα και τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις, τα οποία δείχνουν την ανάκαμψη όλων των δεικτών, ενώ επέλεξαν να συνταχθούν με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην ελληνική κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, η Μ. Σπυράκη ισχυρίστηκε πως "παρά τους αριθμούς που παρουσιάσατε και είναι θετικοί, η καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση ανεβάζει τον λογαριασμό". Πρόσθεσε δε πως  "εξέλιξη αυτή βαρύνει πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση" και ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για "τακτική αναβολής της κυβέρνησης" σε ό, τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ο Γ. Κύρτσος ισχυρίστηκε πως "η κυβέρνηση έχει τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση", και συνέχισε λέγοντας πως "το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς, ελπίζουμε σύντομα, στην Ελλάδα". 

Είναι πλέον φανερό πως η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εφαρμοστούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια για τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, όμως,  για τη ΝΔ, τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα τις εκλέγει ο ελληνικός λαός και όχι οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών». 

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και εμμένοντας στη «γραμμή ΔΝΤ», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογούνται για όσα εφιαλτικά διέπραξε η Κυβέρνησή τους σε βάρος του τόπου, βρίσκουν το θράσος να καταγγέλλουν άλλους.  Είναι, όμως, οι ίδιοι που έσυραν τη χώρα στα εφιαλτικά σενάρια του 2015 και οι ίδιοι που τα αναβιώνουν σήμερα. 

Είναι οι ίδιοι που έλεγαν πως εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση “καήκαμε” και οι ίδιοι που καθυστερώντας τροφοδοτούν υπερβολικές αξιώσεις των δανειστών.  Είναι οι ίδιοι που επέβαλαν το τρίτο Μνημόνιο, μέτρα 9 δις ευρώ, ένα αιώνιο Υπερταμείο και ένα αυτόματο κόφτη μισθών και συντάξεων».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ εκλιπαρεί τους ακραίους κύκλους των δανειστών να μην κλείσει η συμφωνία

Σε δεύτερη ανακοίνωση-απάνηση στη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει καθημερινά ποια είναι η πραγματική της στάση απέναντι στη διαπραγμάτευση. Από τις δηλώσεις Γεωργιάδη μέχρι εκείνες του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, από το Βερολίνο, και χθες, από τη στάση των ευρωβουλευτών της.

Στην εναγώνια προσπάθειά της να γυρίσει η ίδια στην εξουσία, η ΝΔ δίνει τα διαπιστευτήριά της, στηρίζει τις πιο παράλογες και αντιλαϊκές απαιτήσεις των δανειστών, εκλιπαρεί τους ακραίους κύκλους των δανειστών, να μην κλείσει η συμφωνία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.

Η στάση της ΝΔ δεν είναι μόνο λυπηρή, είναι και εξευτελιστική». 

Το αναλυτικό ρεπορτάζ του Left.gr: Με τη φανέλα του ΔΝΤ η ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο 

Εκλογές ζητάει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη και στο Ευρωκοινοβούλιο. Εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του Ελληνικού Προγράμματος, να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να πάει η χώρα σε εκλογές, ώστε "να κλείσει" με κυβέρνηση της Ν.Δ.:

Αδιαφορώντας πλήρως για το συμφέρον της χώρας επιτέθηκε κατά του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις που επιβεβαίωσε τα θετικά στοιχεία και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως όμως, φαίνεται να ενόχλησε την κ. Σπυράκη, η πολιτική βούληση που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος (πηγή: Αυγή). 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Κεφαλογιάννης καθώς στο 0:36 της τοποθέτησής του λέει ότι η τακτική της αναβολής της ελληνικής κυβέρνησης παραπέμπει στο καταστροφικό 1ο εξάμηνο του 2015. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, «χθες, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις ανεβάζουν το λογαριασμό. Και σε επιστολή που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν  έχει εκπληρώσει ούτε το 1/3 των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης...».

Σε ανάλογο ύφος και ο Γ. Κύρτσος (στο 0:34), επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ευθύνη για την καθυστέρηση», ενώ επίσης (στο 1:26) λέει ότι το πρόβλημα θα το λύσει η ΝΔ στην Ελλάδα και στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου πετάει την μπάλα στην εξέδρα:

Αναλυτικότερα, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα να αντιδράσει μέσω του συστήματος της «μπλε κάρτας» ο Στέλιος Κούλογλου, υπέβαλε στον ευρωβουλευτή της ΝΔ το παρακάτω ερώτημα:

«Πριν από λίγο, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι υπάρχουν θετικά οικονομικά στοιχεία. Προχθές ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η απόδοση ήταν μεγαλύτερη από τα αναμενόμενα. Τις προάλλες ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τρομερές αλλαγές. Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχουμε κάνει περισσότερες αλλαγές από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μόνο εσείς κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση. Θα ήθελα να μου πείτε τι από τα δύο ισχύει: Ή εσείς διαστρέφετε την αλήθεια για φτηνούς πολιτικούς λόγους, ή οι κ.κ. Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις και Ντάισελμπλουμ προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ο Γ. Κύρτσος είπε, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας:

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πολιτικά, πίσω από τους ανθρώπους που ελεεινολογούσε και κατήγγειλε μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Αυτή η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, βοηθήσαμε βέβαια εμείς και εμείς την επιβάλαμε, αλλά η ερμηνεία των όσων λένε οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πάντα επιλεκτική. Εάν νομίζετε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν προσχωρήσει στη δική σας πολιτική, μπορείτε με αυτή τη βεβαιότητα να θέσετε την πολιτική σας στην κρίση του ελληνικού λαού. Να δούμε εάν από το 36% που είχατε, θα πιάσετε το 15 %.

Εμφανής καθίσταται έτσι  η διγλωσσία στη Ν.Δ. που επισήμως υποστηρίζει μεν το κλείσιμο της αξιολόγησης, ωστόσο οι συνιστώσες της διαφωνούν και την εκθέτουν. Τελικά η Ν.Δ. θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, ή όχι;

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)