to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:45 | 14.05.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά για την επέκταση του Νότιου Προβλήτα: Να ανασταλούν οι εργασίες και να ανοίξει ο διάλογος

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά για την επέκταση του Νότιου Προβλήτα κρουαζιέρας από την ΟΛΠ ΑΕ στο λιμάνι του Πειραιά Σε αυτό το διάλογο πρέπει να πάρουν μέρος, η Επιστημονική Κοινότητα, οι Παραγωγικοί Φορείς, οι Αυτοδιοικητικοί Φορείς, τα Κόμματα και η Κοινωνία των Πολιτών.


Η διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή  του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη  με θέμα την επέκταση του Νότιου Προβλήτα κρουαζιέρας από την ΟΛΠ ΑΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι βουλευτές Α' και Β' Πειραιά, καθώς και οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  Νεκτάριος Σαντορινιός και Σωκράτης Φάμελλος. 
 
Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο και, όπως έχουμε ήδη καταγγείλει, μη νόμιμα αδειοδοτημένο έργο, που έχουν προκαλέσει  έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπεκφεύγει  και να μην απαντά  ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται αναφορικά με το έργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και ζητά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα με την απαιτούμενη υπευθυνότητα .
 
Στη Συνεδρίαση πήρε μέρος και ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Πειραιάς για όλους" την οποία ως γνωστόν στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας, παρουσιάζοντας εκτενές κείμενο της Δημοτικής ομάδας  ως συμβολή  στη συζήτηση.
 
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, μετά από πλούσιο διάλογο, αποφάσισε τα παρακάτω:
 
1) Ζητά, για μια ακόμα φορά,  να εφαρμοστεί η ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και να ανασταλούν οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς την απαιτούμενη πλήρη και νόμιμη αδειοδότηση. Οι ισχυρισμοί του Ο.Λ.Π. και της Κυβέρνησης για την νομιμότητα του έργου είναι προσχηματικοί και απλώς νομιμοφανείς. Το έργο δεν έπρεπε καν να έχει αρχίσει πριν τουλάχιστον ολοκληρωθεί η πλήρης κατά νόμο έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κυρίως πριν εξασφαλιστούν δεσμευτικές εγγυήσεις, ώστε: 
  • να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον, 
  • να μην αυξηθούν περαιτέρω οι ήδη αυξημένοι αέριοι ρύποι στο λιμάνι και στην πόλη, να μην προκληθεί επιπλέον κυκλοφοριακή ασφυξία στον Πειραιά, 
  • να μην  επηρεαστεί το μοναδικού κάλλους  φυσικό και ιστορικό περιβάλλον της Πειραϊκής ακτής.  
Τέλος, πριν εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν απόλυτες εγγυήσεις αναφορικά με την αποτροπή του τεράστιου κινδύνου λόγω της τοξικότητας του βυθού σε διάφορα σημεία του λιμένα, κατά την εκτέλεση του συνολικού έργου.
 
2) Δηλώνει ότι θα συνεχίσει με στοχευμένες παρεμβάσεις, μαζί και με τη Δημοτική Παράταξη "Πειραιάς  για Όλους" ,ώστε η εξασφάλιση των παραπάνω να υποστηριχθεί από ένα Κοινωνικό, Αυτοδιοικητικό και Πολιτικό Μέτωπο στον Πειραιά, αναγκαίος όρος για να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες σε αυτό το δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα. 
 
3) Θεωρεί, ότι σημαντικές εξελίξεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια τόσο γενικά στην Παγκόσμια Οικονομία, με αιχμή την κλιματική κρίση, όσο και ειδικά στη βιομηχανία Κρουαζιέρας Παγκοσμίως αλλά και ειδικά στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, καθιστούν θεμιτή και εύλογη την ανάγκη επικαιροποίησης ενός νέου κύκλου διαλόγου και προβληματισμού αναφορικά με την επιλογή των γιγαντιαίων Κρουαζιερόπλοιων. Ανάλογα με τις πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις που πρέπει να αναζητηθούν σε αυτό το ζήτημα, θα πρέπει με υπευθυνότητα να κριθεί τελικά η ανάγκη ή όχι επανεξέτασης υπό τις νέες συνθήκες, της Στρατηγικής και Αναπτυξιακής χρησιμότητας του έργου της Επέκτασης της Προβλήτας  Κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, με βάση το  ασφαλές πάντοτε πεδίο των αρχών της αναλογικότητας.
 
Σε αυτό το διάλογο πρέπει να πάρουν μέρος, η Επιστημονική Κοινότητα, οι Παραγωγικοί Φορείς, οι Αυτοδιοικητικοί Φορείς, τα Κόμματα και η Κοινωνία των Πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς από τους Βουλευτές Α΄ και Β΄Πειραιά  και τους δυο συναρμόδιους Τομεάρχες  Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, θα αναβαθμίσει συγκροτημένα, υπεύθυνα και συλλογικά τις προσπάθειές του, με βάση τους στόχους και τον σχεδιασμό που αποφάσισε η Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)