to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 03.12.2021

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Παραπέμπει σε σκοταδιστικές περιόδους η προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης του Χρ. Ζαραλίκου

Την άμεση αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέχρι στιγμής κρατά «σιγή ιχθύος»


Ξεκάθαρη θέση απέναντι στην προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης του Χρ. Ζαραλίκου με την εμφάνιση μπράβων μαζί με την Σάσα Σταμάτη παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την Τομεάρχη και τον αν. Τομεάρχη Πολιτισμού, Σ. Αναγνωστοπούλου και Π. Σκουρολιάκο αντίστοιχα, να δηλώνουν κάθετα την αντίθεσή τους με όσα συνέβησαν.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΎΡΙΖΑ - ΠΣ, αναφέρει: 

Εχθές κατά την παράσταση του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου «200 χρόνια δανεικά» μία ομάδα τραμπούκων με επικεφαλής τηλεπαρουσιάστρια προσπάθησε να τη διακόψει όταν σατιρίστηκε συγκεκριμένος επιχειρηματίας των media. Το αποτέλεσμα ήταν οι παρόντες θεατές να αγανακτήσουν βγάζοντας έξω από το θέατρο την τηλεπαρουσιάστρια και τους τραμπούκους.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου παραπέμπουν σε σκοταδιστικές περιόδους, όπου με μαφιόζικες επιθέσεις εγκάθετοι καταδίωκαν δημοκρατικούς πολίτες και ανθρώπους της Τέχνης.

Επειδή, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να ασχοληθεί με την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, περιμένουμε από την ελληνική αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη να πράξουν τα δέοντα άμεσα, προστατεύοντας την ελευθερία της έκφρασης και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Επίσης το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στα γεγονότα γιατί είναι ζήτημα, πρωτίστως, Δημοκρατίας.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Το λαλίστατο Υπουργείο πολιτισμού με τα άπειρα δελτία τύπου καθημερινά, τι γνώμη έχει γι’ αυτή την προσπάθεια λογοκρισίας με τόσο βίαιο τρόπο;

Τα όσα πρωτοφανή έλαβαν χώρα εχθές το βράδυ κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης του Χρ. Ζαραλίκου, συνιστούν κατάφωρη προσβολή στην ίδια την δημοκρατία και την ελευθερία της τέχνης.

Ο πολιτισμός και η σάτιρα στη χώρα που κυβερνάει ο κ. Μητσοτάκης λογοκρίνεται και φιμώνεται από μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ και τηλεπερσόνες. Προπαγάνδα, λογοκρισία και εκφοβισμός, καταδίωξη στον κυβερνοχώρο, να πως μπορούμε να υποτάξουμε τον πληθυσμό σε έναν ενιαίο και μοναδικό τρόπο σκέψης. Φαίνεται πως οι τηλεοπτικές περσόνες μετατράπηκαν και αυτές σε χρήστες/ μπιστικούς αυτής της μορφής ελέγχου. Ο τρόπος αναμενόμενος, δοκιμασμένος από τα πιο σκοτεινά παραδείγματα της πρόσφατης ιστορίας, ο τραμπουκισμός. Τελειώσαμε με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά φαίνεται πως ζούμε πια, καθημερινά τη βία της λίστας Πέτσα, τους εκβιασμούς του Φουρθιώτη, τον σκουπιδοτενεκέ του τηλεοπτικού κατεστημένου. Έτσι από την χυδαιότητα και την προσβολή του τηλεοπτικού σχόλιου, περάσαμε και στην πράξη. Μάλλον το θράσος αυτό πηγάζει από τη σιγουριά της ατιμωρησίας, την αυταρχική αναδιάρθρωση των σχέσεων εξουσίας με επίκεντρο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τις εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και τη στοχοποίηση των’’ αντιπάλων’’ κάθε είδους.

Θα υπάρξει παρέμβαση για την διενέργεια έρευνας για τα αίτια μιας τόσο σοβαρής αξιόποινης ενέργειας; Άραγε το λαλίστατο Υπουργείο πολιτισμού με τα άπειρα δελτία τύπου καθημερινά, τι γνώμη έχει γι’ αυτή την προσπάθεια λογοκρισίας με τόσο βίαιο τρόπο; Θα την καταδικάσει;

Π. Σκουρολιάκος: Η πολιτιστική δημιουργία αποτελεί πηγή δημοκρατίας και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να την παρεμποδίζει

«Χθες, για άλλη μία φορά, η κοινή γνώμη παρακολούθησε εμβρόντητη να διακόπτεται παράσταση, επειδή δεν άρεσε σε κάποιους η σάτιρα του ηθοποιού και stand up comedian Χριστόφορου Ζαραλίκου», τονίζει σε δήλωσή του για το θέμα οΑν. Τομεάρχη; Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρολιάκος.

Όπως επισημαίνει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η σάτιρα και η πολιτική κριτική στοχοποιούνται, αλλά είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται κατά την διάρκειά της μία παράσταση από «αγανακτισμένους πολίτες» και τηλεπερσόνες.

Αυτή την εποχή ο σύγχρονος πολιτισμός περνά βαθιά κρίση εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Πολιτισμού. Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η πολιτιστική δημιουργία αποτελεί πηγή δημοκρατίας και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να την παρεμποδίζει.

Είναι χρέος όλων μας να προστατέψουμε την πολιτιστική δημιουργία. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Καλούμε την «φιλελεύθερη» κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να καταδικάσουν την επίθεση και να προστατέψουν την αδέσμευτη δημιουργία.

Αλήστου μνήμης μαύρες εποχές αναβίωσαν χθες στο θέατρο Τζένη Καρέζη, όταν «αγανακτισμένοι θεατές» μπούκαραν στην σκηνή διακόπτοντας την παράσταση «1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά», επειδή δεν τους άρεσε η σάτιρα του ηθοποιού και stand up comedian  Χριστόφορου Ζαραλίκου. Ανάμεσα στους «αγανακτισμένους» και η συνεργάτης των Παραπολιτικών, Σάσα Σταμάτη. Σε μια εποχή που ο Πολιτισμός δέχεται πολυεπίπεδη κρίση, αφ’ ενός λόγω της πανδημίας, και αφ’ ετέρου εξ αιτίας της αλγεινής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη τέτοια φαινόμενα καταλύουν κάθε έννοια ελευθερίας του λόγου και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Καλούμε την «φιλελεύθερη» κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να καταδικάσουν την επίθεση και να προστατέψουν την αδέσμευτη δημιουργία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)