to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 22.09.2017

Πολιτική

O ΣΥΡΙΖΑ για τις «εξαγγελίες» Μητσοτάκη: «Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση»

«Οι θέσεις που διακινεί ο πρόεδρος της ΝΔ έχουν στο επίκεντρο τους τη λογική της πλήρους εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, με συνέπεια την υποβάθμιση αλλά και τη στέρηση στην πρόσβαση σε αυτή από τα παιδιά που προέρχονται από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα» τονίζει η Κουμουνδούρου με αφορμή το αναμάσημα των ακραία νεοφιλελεύθερων εξαγγελιών του Κυρ. Μητσοτάκη οι οποίες προκάλεσαν πρόσφατα την οξεία αντίδραση (ακόμα και) της ΔΑΚΕ δασκάλων


Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το δημόσιο σχολείο:

«Μετά την απόρριψη των ακραία νεοφιλελεύθερων θέσεων που παρουσίασε στη ΔΕΘ για την εκπαίδευση μέχρι και από τη ΔΑΚΕ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε σήμερα το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου (σ.σ. παρακάτω οι σχετικές δηλώσεις), προκειμένου να τις επαναφέρει.

Οι εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη περί “αυτόνομων σχολικών μονάδων” όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τις ανισότητες, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε αλλά, αντίθετα, τις μεγεθύνουν σε υπερθετικό βαθμό. Οι θέσεις που διακινεί ο πρόεδρος της ΝΔ έχουν στο επίκεντρο τους τη λογική της πλήρους εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, με συνέπεια την υποβάθμιση αλλά και τη στέρηση στην πρόσβαση σε αυτή από τα παιδιά που προέρχονται από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Επιπλέον, με περισσό θράσος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ελλείψεις που παρουσιάζουν τα δημόσια σχολεία όταν ο ίδιος, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά, προχώρησε σε εκατοντάδες απολύσεις εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων. Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση».

Μετά την κατακραυγή, θυμήθηκε το δημόσιο σχολείο (για να υποσχεθεί εκ νέου την απαξιωσή του)

«Ως Νέα Δημοκρατία είναι δέσμευσή μας να σταθούμε κοντά στο δημόσιο σχολείο, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου». Η δήλωση αυτή, έρχεται μετά την οξεία αντίδραση (ακόμα και) της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΑΚΕΠΕ), η οποία σε ανακοίνωση της με τίτλο «Όχι κ. Μητσοτάκη… Αυτό δεν είναι το δικό μας όνειρο για το σχολείο!», αναρωτιέται «γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει με τόσο πάθος την αναπαραγωγή μιας ελιτίστικης νοοτροπίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όταν διαφωνεί με αυτήν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας;» και σημειώνει ότι «δεν ακούσαμε το παραμικρό για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να στηριχθεί η δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση», όπως κι ότι «δεν μπορεί να θεωρείται μονόδρομος για την επιτυχία η φοίτηση στα ιδιωτικά σχολεία».

Φυσικά, η «στήριξη για το δημόσιο σχολείο, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από αναμάσημα των ακραία νεοφιλελεύθερων εξαγγελιών του προέδρου της ΝΔ:

Όπως είπε, όσες ελλείψεις και αν έχουν τα σχολεία μας - που έχουν, δυστυχώς, ελλείψεις - η μεγάλη διαφορά γίνεται από τους δασκάλους και τους καθηγητές, από τους καλούς διευθυντές, τους καλούς δασκάλους, με μεράκι, με πάθος για τη δουλειά τους, όπως συνάντησα σήμερα, εδώ, στο  2ο Δημοτικό Σχολείο.

«Αυτούς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε, πάνω από όλα, να τους επιμορφώσουμε, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία, διότι αυτοί, όπως και οι γονείς, γνωρίζουν καλύτερα ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για σχολεία, τα οποία να είναι πιο αυτόνομα, πιο δημιουργικά, τα οποία να προάγουν, όχι απλά την παπαγαλία και την αποστήθιση, αλλά να χτίζουν χαρακτήρες, να προάγουν τη δημιουργικότητα, να αντιμετωπίζουν τις ανισότητες, που προκύπτουν μέσα από την ίδια τη διαδικασία, να παρέχουν υποστήριξη στα πιο αδύναμα παιδιά, στα παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες.

Καταλήγοντας, επισήμανε πως για τον ίδιο η Παιδεία δεν είναι απλά μια πολιτική προτεραιότητα, αλλά απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης του Έθνους, σε έναν κόσμο που αλλάζει με δραματική ταχύτητα. Και γι’ αυτό, όπως είπε, θα εξακολουθούμε να εξειδικεύουμε τις προτάσεις μας για όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, πάντα, όμως, σε συνεργασία, σε συνεννόηση, σε ανοιχτό διάλογο με αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα, που είναι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι διευθυντές, τα στελέχη της εκπαίδευσης και οι γονείς.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)