to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 24.10.2018

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ προς Μητσοτάκη: Οι εποχές των φωτοτυπιών της Διαμαντοπούλου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί

«Το όραμα του προέδρου της ΝΔ περιλαμβάνει και την αύξηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την υποβάθμιση της τεχνολογικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πάνω από όλα, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αφήνοντας για λίγο το καταστροφολογικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας, χτες ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε στο αφήγημα «νόμος και τάξη», αυτή τη φορά στα Πανεπιστήμια. Φαίνεται ότι για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αντικατοπτρίζονται και στους χώρους των Πανεπιστημίων, είναι ζητήματα Δημόσιας Τάξης και λύνονται μόνο διά της καταστολής. Σκοπίμως ψεύδεται, βέβαια, αναφορικά με τον ισχύοντα νόμο για το άσυλο, αφού γνωρίζει ότι η αστυνομία μπορεί και οφείλει να κινείται αυτεπάγγελτα, όταν διαπράττονται κακουργήματα στα πανεπιστήμια.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ξανά τις «πρωτότυπες» θέσεις του περί επαναφοράς της βάσης εισαγωγής, και επιστροφής στο νόμο Διαμαντοπούλου. Το όραμα του προέδρου της ΝΔ, βέβαια, περιλαμβάνει και την αύξηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την υποβάθμιση της τεχνολογικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πάνω από όλα, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προτάσεις που μειώνουν δραματικά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, διαλύουν κάθε είδους κανόνων στα ΑΕΙ, οδηγούν σε μια εκπαίδευση ταξική, για λίγους και εκλεκτούς, ενώ υποτάσσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες και τα κελεύσματα της αγοράς.

Ό,τι και να λέει ο κ. Μητσοτάκης, οι εποχές των φωτοτυπιών της κ. Διαμαντοπούλου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η μεγάλη μεταρρύθμιση της σημερινής κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί, με στόχο μια τριτοβάθμια Εκπαίδευση ποιοτική, δημόσια, προσιτή σε όλους.

 

Mε τα «εκσυγχρονιστικά» κλισέ περί «καινοτομίας», απάντησε η Διαμαντοπούλου

Η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, απάντησε στις αναφορές που έκανε το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια, τονίζοντας ότι «θυμίζουν φτηνό συνδικαλισμό στις χειρότερες εποχές του τα τσιτάτα τύπου "φωτοτυπίες της Διαμαντοπούλου"».

«Η σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αναφορά στον νόμο "Διαμαντοπούλου", αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι η απόλυτη έλλειψη εκπαιδευτικού σχεδίου, οι διαλυτικές και αντικρουόμενες πολιτικές τριών υπουργών, η έλλειψη επιχειρημάτων καθώς και η μετατροπή των πανεπιστημίων σε κέντρα βίας, ανομίας και διακίνησης ναρκωτικών, οδηγούν σε τσιτάτα τύπου "φωτοτυπίες της Διαμαντοπούλου", που θυμίζουν φτηνό συνδικαλισμό στις χειρότερες εποχές του» σχολίασε η κ. Διαμαντοπούλου.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ερεθίστηκε από την αναφορά και μόνο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον νόμο 4009/2011 για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων, τον οποίο ψήφισαν όλοι μαζί , επιτυγχάνοντας τη μοναδική ιστορική κοινοβουλευτική συναίνεση επί θεμάτων παιδείας, τη μεγαλύτερη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

«Είναι, πλέον, σαφής η διαχωριστική γραμμή και στην παιδεία: από τη μια μεριά ο λαϊκισμός και από την άλλη οι μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν τη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα του φτωχότερους», τονίζει η πρώην υπουργός Παιδείας στην απάντηση της συμπληρώνοντας πως «ο ιδεοληπτικός λαϊκισμός που προκαλεί καταστροφή χωρίς αναπλήρωση, ενισχύει, τελικά, τους οικονομικά ισχυρότερους και προστατεύει κάθε πελατειακό μικρο-συμφέρον, είναι σαφές ότι απεχθάνεται την εξωστρέφεια, το βλέμμα στο μέλλον, την αξιολόγηση και την επιβράβευση της προσπάθειας, τη δημιουργία, την καινοτομία, την ανακατανομή δυνάμεων και ευκαιριών προς όλους, χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις».

Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε και στις αιχμές για τα σχολικά βιβλία θυμίζοντας ότι το 2011 έκλεισε τον ΟΕΔΒ και μέσα σε 4 μήνες άλλαξαν όλες οι διαδικασίες. «Έτσι, δημιουργήθηκε νέος τρόπος παραγωγής των βιβλίων, με πολύ μικρότερο κόστος και έγκαιρη παράδοσή τους, για πρώτη φορά, στις πόρτες των σχολείων. Από το 2012 και μετά, τα βιβλία παράγονται και παραδίδονται κανονικά από τον υψηλής τεχνολογίας Δημόσιο Οργανισμό «Διοφαντο», για να μπορεί ο κάθε υπουργός Παιδείας, ακόμη και οι απολύτως ανίκανοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να θριαμβολογεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάθε Σεπτέμβρη, για την ετοιμότητα παράδοσης των βιβλίων. Έστω κι αν δεν έχουν ιδέα για το πώς οργανώθηκε και πώς λειτουργεί το σύστημα» καταλήγει.

Λάβρος ο Μητσοτάκης κατά των δημόσιων πανεπιστημίων

Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της παραβατικότητας -όπου αυτή εντοπίζεται, εντός ή εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων- ρίχνεται στην αρένα του “πολιτικού τζόγου” ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση μιας “γενικευμένης ανομίας και ατιμωρησίας”. Η καταστροφολογία και η κινδυνολογία πρωταγωνιστούν σε όλο τους το μεγαλείο στην πανεπιστημιακή σκηνή με βασικούς αποδέκτες όλους εκείνους που δεν είναι σε θέση να έχουν ξεκάθαρη εικόνα από την πανεπιστημιακή πραγματικότητα.

Ντρέπεται για τα δημόσια πανεπιστήμια

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιχείρησε για ακόμα μια φορά να υποβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια.

Παρά τα κατά τόπους καταγεγραμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένα ιδρύματα (υπενθυμίζεται πως έχουν κατατεθεί από τις πρυτανικές αρχές στην επιτροπή Παρασκευόπουλου) ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά των δημόσιων πανεπιστημίων παρουσιάζοντας ένα δήθεν γενικευμένο όργιο ανομίας και ανεξέλεγκτης βίας στα ιδρύματα όλης της χώρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές στην Ανώτατη Παιδεία» ισχυρίστηκε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ο «μόνος χώρος όπου απαγορεύεται να εκφράσει κανείς τις απόψεις του» και ότι το άσυλο δεν υπάρχει για να προστατεύει “εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ”, ξεκαθαρίζοντας πως το “το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί».

Κάνοντας λόγο για “Ρουβίκωνες που καταλαμβάνουν σχολές” είπε ότι “θέλουμε πανεπιστήμια για τα οποία δεν θα ντρεπόμαστε. Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά”.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πιστός στο αφήγημα που δικαιολογεί την εξίσωση «Παιδεία ίσον εμπόρευμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Παιδεία «μηχανή ανάπτυξης», η οποία θα «πρέπει να συνδεθεί με την οικονομία», προσθέτοντας πως η Ν.Δ. “θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για την αλλαγή του άρθρου 16” ώστε να μπορέσουν “επιτέλους να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας”.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των εισακτέων με την επαναφορά της βάσης εισαγωγής του 10. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν, όπως εξήγγειλε, σε ένα νέο νόμο - πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα έχει ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο της νέας διακυβέρνησης - αν βέβαια καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές.

“Μάθημα” στους πανεπιστημιακούς

Απευθυνόμενος στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τους κάλεσε να πάρουν “τις τύχες στα χέρια τους” και να “αναλάβουν τις ευθύνες τους”. Η Ν.Δ. θα τους βοηθήσει, όπως είπε, βάζοντας κανόνες -αξιολόγηση και αξιοκρατία- και εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να αναδειχθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Παρά την εικόνα «κατάρρευσης» που επιχειρεί να παρουσιάσει βέβαια ο πρόεδρος της Ν.Δ. αξίζει να σημειωθεί πως ήδη οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019 με τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου... (πηγή:  - ΑΥΓΗ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)