to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 13.04.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις δεν μπορούν να κρύψουν τη διγλωσσία της ΝΔ για την εκκλησία

Τις χθεσινές τραγικές εικόνες πολιτών να μεταλαμβάνουν σε εκκλησίες εν μέσω πανδημίας σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στο σχόλιό του (13/4/20):

«Οι χθεσινές τραγικές εικόνες πολιτών να μεταλαμβάνουν σε εκκλησίες εν μέσω πανδημίας, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μένει υπομονετικά σπίτι της εδώ και σχεδόν ένα μήνα, δεν είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης μίας μικρής μειοψηφίας.

Είναι και αποτέλεσμα της πρωτοφανούς διγλωσσίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της πανδημίας σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την Εκκλησία. Μόλις την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρότρυνε τους πολίτες να παρακάμψουν τα μέτρα για να ασκήσουν ατομική λατρεία στις εκκλησίες της ενορίας τους τη Μεγάλη Εβδομάδα και χθες είδαμε τη γαλάζια Δήμαρχο Κέρκυρας να σπάει την καραντίνα.

Οι εκ των υστέρων αυτονόητες  παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια της ΝΔ σε βάρος των θυσιών των πολιτών». 

Η διγλωσσία Πέτσα

Τις παλινωδίες της κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των εκκλησιών έκανε σαφείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη. Σε μία τραγελαφική δήλωση ανέφερε πως «για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά» είπε και υπογράμμισε «για το ωράριο εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός» - αφήνοντας δηλαδή παραθυράκι για τέλεση λειτουργιών με παρουσία πιστών. Έφτασε, δε, να πει και το απίστευτο, ότι παρεμπιπτόντως «μπορεί κάποιος όταν κάνει μια άλλη έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας από την Εκκλησία της ενορίας του»! Οι δηλώσεις Πέτσα «μαζεύτηκαν» το απόγευμα της ίδια μέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Θεία κοινωνία από την πίσω πόρτα ναού σε Κουκάκι και Κέρκυρα

Για τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα όπου ιερείς προσέφεραν τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς παρά την απαγόρευση και τις αντίθετες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, έχουν επιληφθεί οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι.

Δικογραφία σχημάτισε αργά την Κυριακή το βράδυ και ο εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης, κατά του μητροπολίτη Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο (στις 25 Μαΐου θα γίνει η δίκη του), που επέτρεψε σε πιστούς να μεταλάβουν, της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνού και όλων όσων παρέστησαν στη θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε από τον εισαγγελέα, Κέρκυρας, διότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, χθες το πρωί, παραβρέθηκαν -πέραν των επιτρεπόμενων ιερέων, διακόνων και ψαλτών και νεωκόρων- η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ορισμένοι πιστοί, τρεις εκ των οποίων, δύο άνδρες και μία γυναίκα κοινώνησαν, παρά τις απαγορεύσεις.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης «η δικογραφία έχει αποσταλεί στις αστυνομικές Αρχές και εκτελείται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας».Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, για τις 25 Μαΐου όρισε ο εισαγγελέας Κέρκυρας τη δίκη της δημάρχου Κέρκυρας, Μερόπης Υδραίου, καθώς και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρη Μεταλληνού, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κοινή δικογραφία με τον μητροπολίτη Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριο, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

«Την στιγμή που η πλειοψηφία του ελληνικού και του κερκυραϊκού λαού πειθαρχεί, θεσμικοί τοπικοί παράγοντες αχρηστεύουν ό,τι η τοπική μας κοινωνία έχει εφαρμόσει και έχει κυριολεκτικά κατακτήσει» λέει σε γραπτή δήλωσή του ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του aftodioikisi.gr, εντός του ναού μαζί με τους δύο αυτοδιοικητικούς, μπροστά στους οποίους κοινώνησαν πιστοί, βρίσκονταν περί τα 20 άτομα, ενώ κοινώνησαν τρεις από τους πιστούς που βρέθηκαν στην εκκλησία.

Η αποκάλυψη της aftodioikisi.gr, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος σε δήλωσή του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του «για την παρουσία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος κατά την θεία λειτουργία και την περιφορά του ιερού σκηνώματος εντός του Ιερού Ναού, της Δημάρχου κεντρικής Κέρκυρας κυρίας Μερόπης Υδραίου και του Προέδρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου κυρίου Δημήτρη Μεταλληνού. Σε αυτή την δύσκολη στιγμή που περνά όλος ο λαός, οφείλουν οι τοπικοί άρχοντες να δίνουν το καλό παράδειγμα, όταν όπως τονίζεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους επιστήμονες, η ανάγκη, κυρίως αυτές τις ημέρες του Πάσχα, να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια και με αυστηρότητα τα μέτρα προφύλαξης από τον Κορωνοιό. Έχω την πεποίθηση ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για την πίστη στην Ορθοδοξία και στον Πολιούχο του νησιού μας, της κυρίας Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, άρα ήταν περιττή η παρουσία τους σήμερα στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Και όχι μόνο περιττή, αλλά και σε ένα βαθμό προκάλεσε τους υπόλοιπους πιστούς οι οποίοι και αυτοί θα ήθελαν να παραβρεθούν, αλλά λόγω των μέτρων παρέμειναν στο σπίτι τους. Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν έχουν το προνόμιο της εξουσίας και δυστυχώς για τη Δήμαρχο κεντρικής Κέρκυρας και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν, επιεικώς, μια άτυχη στιγμή να εκμεταλλευτούν το «προνόμιο» της εξουσίας και να παραβιάσουν τα αυστηρά μέτρα της Κυβέρνησης που σωστά ελήφθησαν και προστατεύουν τον Ελληνικό λαό», καταλήγει ο κ. Τρεπεκλής.

H δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Το γεγονός, σχολίασε με ανάρτησή του στο facebook και ο δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, ο οποίος τόνισε πως “οφείλει εντός της ημέρας να της ζητήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ την παραίτηση της απο το Δ.Σ. και να επέμβει η δικαιοσύνη”.

“Είναι ντροπή να δίνουμε τέτοιο αγώνα για την καταπολέμηση του ιού και να ακυρώνεται για λίγα μελλοντικά ψηφαλάκια ,από κάποιους μωροφιλόδοξους.Έχουμε εθνικό χρέος να προστατεύσουμε τους Πολίτες” υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντάρας.

Δείτε την ανάρτησή του:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)