to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 11.11.2019

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές

Ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις» - Με ειρωνεία και θράσος απαντούν κυβερνητικοί «κύκλοι»


«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της με νόμο και τάξη πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απρόκλητη εισβολή των ΜΑΤ στην πρώην ΑΣΟΕΕ.

Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου:

«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα «νόμος και τάξη» για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους.

Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού.

Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις.»

Δεν βλέπει την καταστολή η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας μέσω του ΑΠΕ -ΜΠΕ την παραπάνω ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν με περίσσειο θράσος:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επέστρεψε δυναμικά αφήνοντας τα σοσιαλδημοκρατικά κοστούμια στα αζήτητα. Αναμένουμε ανάρτηση στο Facebook από τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα μας εξηγεί γιατί η γιάφκα, τα ρόπαλα και τα κράνη, προάγουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Προς το παρόν πάντως προτιμά τη σιωπή. Ίσως καλύπτεται από το παραλήρημα του κ. Ραγκούση».

«Ναι μεν αλλά» από ΚΙΝΑΛ για την αστυνομική εισβολή

«Επιβεβλημένη» θεωρεί το Κίνημα Αλλαγής την επέμβαση της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), όπου αποκαλύφθηκε οπλοστάσιο αναρχικών, εκφράζοντας την στήριξη του κόμματος.

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι η θέση της «παράταξή μας διαχρονικά και έμπρακτα, είναι απέναντι στη βία και στην ανομία. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, που συμβάλλει στην απερίσπαστη λειτουργία των πανεπιστημίων, ως χώρων ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου».

Ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε, με περιφρούρηση του χώρου, να είχαν αποφευχθεί. «Χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ιδιαίτερα εν όψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και καταλήγει: «Επισημαίνουμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώνει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και ελευθερία. Και όταν λέμε κανένας, εννοούμε κανένας…».

ΚΝΕ: «Παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου» και «καταστολή φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ»

Η ΚΝΕ καταγγέλλει «την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει «σιγή ιχθύος» μέσα στα ιδρύματα, να καταστέλλεται κάθε κινητοποίηση, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή».

«Για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», η κυβέρνηση αξιοποιεί τις ενέργειες ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Το έδαφος της καταστολής έχει στρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα χύνει «κροκοδείλια δάκρυα», ενώ με το «πόρισμα Παρασκευόπουλου» στοχοποιούσε ως παραβατικές τις αγωνιστικές διαδικασίες μέσα στις σχολές», επισημαίνει η ανακοίνωση, τονίζοντας πως «η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στην καταστολή είναι η ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε μόρφωση, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα».

«Απαιτούμε: Να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και καταστολή των φοιτητικών αγώνων. Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόφαση της Συγκλήτου και να ανοίξει η ΑΣΟΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου μπροστά στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την συνέχιση των κινητοποιήσεων για σπουδές με δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Στελέχη του ΜέΡΑ25 μεταξύ των προσαχθέντων

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος:

Μια μέρα μετά την αψυχολόγητη απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει η ΑΣΟΕΕ για μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι την επέτειο του Πολυτεχνείου, έγινε ακριβώς αυτό που υποτίθεται προσπάθησε η εν λόγω απόφαση να αποφύγει: Το φοιτητικό κίνημα πήρε φωτιά, και εκατοντάδες νέοι μαζεύτηκαν έξω απ’ την κλειστή σχολή για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.

Ακολούθησε ένα απ’ τα γνώριμα πλέον blietzkrieg του Υπουργού ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος φαίνεται να πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να σβήσεις μια φωτιά είναι με βενζίνη. Ο απολογισμός της «αποτελεσματικής διαχείρησης»: ένα φονικό όργιο χημικών, μια σοκαριστική καταμέτρηση τραυματισμών και ένας ανατριχιαστικός για Δημοκρατία αριθμός προσαγωγών (μεταξύ των οποίων και δύο στελέχη του ΜέΡΑ25 που πήγαν να δουν από κοντά την κατάσταση). Αρχίζει να διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να τιμήσει τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου με μια όσο γίνεται πιστότερη αναπαραγωγή της.

Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 παρουσιάζει σειρά βίντεο και φωτογραφιών από το όργιο καταστολής σε σχετικό σύνδεσμο:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Βάρβαρη επίθεση

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «καταγγέλλει την βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ».

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «σαν χουντικές δυνάμεις κατοχής τα τάγματα εφόδου του Χρυσοχοΐδη, της Κεραμέως και του Μητσοτάκη χτυπάνε φοιτητές και καταλαμβάνουν την ΑΣΟΕΕ ρίχνοντας χημικά, κρότου λάμψης και κάνοντας συλλήψεις φοιτητών!».

ΛΑ.Ε.: Πρωτοφανείς πρακτικές

«Η Ν.Δ., εφαρμόζοντας το δόγμα “νόμος και τάξη”, επιχειρεί, με πρωτοφανείς πρακτικές καταστολής, να επιβάλει σιγή στο φοιτητικό και κοινωνικό κίνημα», σχολιάζει μεταξύ άλλων στη δική της ανακοίνωση η Λαϊκή Ενότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)