to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:07 | 23.12.2013

πηγή: Αυγή

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΟΑΕΕ δεν επιτρέπει θεωρήσεις βιβλιαρίων στους εργαζόμενους οφειλέτες του

Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ


 "Με τις συνεχιζόμενες μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και χάνουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης", επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Βούτσης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσαντίνος Μπάρκας, Μαρία Μπόλαρη, Ιωάννης Σταθάς και Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Ειδικότερα, "η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή. Αυτό ισχύει και για όσους έχουν προχωρήσει σε διακοπή της επιχείρησής τους, πολλοί όμως εκ των οποίων εργάζονται πλέον ως μισθωτοί. Και σε αυτήν την περίπτωση ο ΟΑΕΕ στέκεται εμπόδιο, διότι δεν χορηγεί την απαραίτητη βεβαίωση προκειμένου να ασφαλιστεί ο εργαζόμενος στο νέο του φορέα!

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, όπως και όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς, προς αποφυγή διπλής ασφάλισης, ζητούν βεβαίωση από τον προηγούμενο φορέα στην οποία να αναγράφεται μόνο ότι δεν καλύπτεται από αυτόν για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Ο ΟΑΕΕ όμως δε χορηγεί τη βεβαίωση, διότι με βάση την Υ.Α.Φ 80.000/7228/308/7-9-06 «Λόγω οφειλών, δε μπορεί να χορηγηθεί κανενός είδους βεβαίωσης, έως την εξόφληση ή ρύθμιση αυτών». Αποτέλεσμα αυτών των ανάλγητων τακτικών είναι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται κανονικά στο ΙΚΑ ως μισθωτοί και τους γίνονται οι απαιτούμενες κρατήσεις, να παραμένουν ανασφάλιστοι.

Επειδή, οι εργαζόμενοι έχουν διακόψει κάθε ασφαλιστική σχέση με τον ΟΑΕΕ, μετά τη διακοπή της επιχείρησης στο Επιμελητήριο και την εφορία.

Επειδή, η άρνηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ να χορηγήσουν οποιαδήποτε βεβαίωση στερείται νομιμότητας.

Επειδή, είναι απαράδεκτο πολίτες και μάλιστα εργαζόμενοι με ασφαλιστικές κρατήσεις να στερούνται του δικαιώματος στην περίθαλψη".

Δεδομένων των προαναφερθέντων, ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται "σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να χορηγεί ο ΟΑΕΕ την απαραίτητη βεβαίωση στους πρώην ασφαλισμένους του για να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας στο νέο τους φορέα;".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)