to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 07.06.2019

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: O Κ. Μητσοτάκης θέλει να ακυρώσει τις μειώσεις στον ΦΠΑ και να κάνει αυξήσεις σε φάρμακα, ενέργεια, εφημερίδες και βιβλία

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο κ. Χατζηδάκης στην ΕΡΤ και επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για 2 μόνο φορολογικούς συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%, και κατάργηση του συντελεστή 6% που ισχύει, μεταξύ άλλων, για τα φάρμακα, την ενέργεια, τις εφημερίδες και τα βιβλία, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο κ. Χατζηδάκης στην ΕΡΤ και επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για 2 μόνο φορολογικούς συντελεστές ΦΠΑ, 11%  και 22%, και κατάργηση του συντελεστή 6% που ισχύει, μεταξύ άλλων, για τα φάρμακα, την ενέργεια, τις εφημερίδες και τα βιβλία. Μάλιστα, η θέση αυτή εκφράζεται μετά τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ   σε είδη διατροφής, εστίαση και ενέργεια, που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ.

Η ΝΔ δεν θέλει απλώς να πάρει πίσω τη μείωση στην ενέργεια, που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα, κάτι που δεν έγινε ακόμα και στα πιο μαύρα μνημονιακά χρόνια. Αν δεν ντρέπονται να σκέφτονται μια τέτοια αύξηση σε φόρους προεκλογικά, φανταστείτε τι θα έκαναν αν γινόντουσαν ποτέ κυβέρνηση, και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.

Ο αμετανόητος  κ. Χατζηδάκης

Μπορεί η ΝΔ να καταγγέλλει την υπερφορολόγηση και να υπόσχεται μειώσεις, ωστόσο, στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές ξεδιπλώνονται πτυχές του προγράμματός της που φανερώνουν το αντίθετο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ξεκάθαρη δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον ΦΠΑ στην ΕΡΤ, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΕΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε σε ομιλία του πως η ΝΔ έχει «στόχο να υπάρχουν δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%», κάτι που σημαίνει ότι θα καταργήσει τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6%).

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι η ΝΔ σκοπεύει να εφαρμόσει τους παραπάνω δύο συντελεστές καταργώντας τον υπερμειωμένο, σημειώνοντας:

«Η ΝΔ έχει μιλήσει για αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό. Το όφελος είναι δεδομένο. Όταν έχεις μόνο δύο συντελεστές η αγορά και οι καταναλωτές ωφελούνται. Το φάρμακο έτσι κι αλλιώς είναι ένα προϊόν με ρυθμιζόμενη τιμή από το κράτος, πρόθεσή μας δεν είναι να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων».

Φυσικά, ο κ. Χατζηδάκης δεν διευκρίνισε αν τα προϊόντα που φορολογούνται σήμερα με 6%, σε ποιον από τους δύο συντελεστές (22% και 11%) θα υπαχθούν, αν κληθούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Ποια προϊόντα φορολογούνται με τον συντελεστή 6%

Η κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% θα επηρεάσει τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, φάρμακα, μπαστούνια λευκά, γραφομηχανές με χαρακτήρες Braille (για άτομα με προβλήματα όρασης), βιβλία, εφημερίδες, περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.

Το σχετικό απόσπασμα:

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή του παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε τον στόχο του «για δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%». Τη συγκεκριμένη προγραμματική θέση είχε πρωτοεξαγγείλει ο ίδιος στην ομιλία του στη ΔΕΘ το 2017.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)