to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 04.08.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του

«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στη κυβέρνησή του να κάνει» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ


Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον ανασχηματισμό:


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στη κυβέρνησή του να κάνει.

Μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη. Αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό.

Κατά τα αλλά επιβράβευσε τόσο τον κ. Πέτσα και τη λίστα του, τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης. Επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας, ότι για όλα αυτά η βασική ευθύνη είναι αποκλειστικά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Η πολιτική κατεύθυνση, ωστόσο, που σηματοδοτεί, τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον.

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από αυτήν την κυβέρνηση. Μόνο νέα αδιέξοδα για την οικονομία, υψηλή ανεργία, λουκέτα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί αυτό είναι το δόγμα νέων και παλιών κυβερνητικών στελεχών.

Οι αναβαθμίσεις και τα νέα πρόσωπα (αναλυτικά εδώ)

Δυο νέους αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς μέχρι σήμερα που αναβαθμίζονται και τρία νέα πρόσωπα σε θέσεις υφυπουργών, περιλαμβάνει πλέον το κυβερνητικό σχήμα, μετά τις λειτουργικές βελτιώσεις που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, νυν Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων με αρμοδιότητα στη Βιομηχανία και το Εμπόριο, αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Νέα πρόσωπα είναι ο Παναγιώτης Τσακλόγου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London), που αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Ζωή Ράπτη, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, που αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

Ο βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς που αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο Νίκος Ταγαράς είναι Πολιτικός Μηχανικός. Απόφοιτος της Απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι νέοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς - εκτός ο Κ. Λούλης

Ευρύτερες αλλαγές σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων προκαλεί ο μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η δημιουργία νέων διευθύνσεων που θα “τρέξουν” τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.

- Νέος γενικός γραμματέας Βιομηχανίας αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Κυριακού αντικαθιστώντας τον κ. Πελοπίδα Καλλίρη.

Ο κ. Κυριακού έχει διδακτορικό στις οικονομικές σπουδές. Απο τον Ιούλιο του 2019 παρείχε ως άμισθος Ειδικός Σύμβουλος τις υπηρεσίες του στην προεδρία της κυβέρνησης για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου όσον αφορά τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της ελληνικής οικονομίας, τον προγραμματισμό και την αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Ταμείων, την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου στους τομείς καινοτομίας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα συγκεκριμένα θέματα. Στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του ΙΒΕΠΕ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ.α.

- Στην νέα ειδική γραμματεία Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μεταφέρεται η κυρία Νίκη Δανδόλου ενώ στην θέση της ειδικής γραμματείας Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που κατείχε, τοποθετείται ο κ. Γεωργιος Ζερβός.

- Στο υπουργείο Εξωτερικών οι δύο γενικές γραμματείες Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας φαίνεται ότι συνενώνονται σε μια υπο τον νυν γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννη Χρυσουλάκη.

- Νέα γενική γραμματεία δημιουργείται στο υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα γ.γ. αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναλαμβάνει ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους που εως σήμερα ήταν πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.

Τη θέση του κ. Κωνσταντίνου Λούλη στην γενική γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης αναλαμβάνει η κυρία Βίκυ Λοϊζου μέχρι τώρα Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών. Η κυρία Λοΐζου είναι πολιτικός επιστήμων – διεθνολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Αναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο 2016.Στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφια στην 10η τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος στη γενική γραμματεία Συντονισμού στην προεδρία της Κυβέρνησης προάγεται ο κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης.

Σχόλιο κυβερνητικών κύκλων για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Την επόμενη φορά που θα κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ και για το χρόνο και για τα πρόσωπα. Ιδίως για εκείνα που συνεχίζει να βαφτίζει νεοφιλελεύθερα διαγράφοντας τη μακρά θητεία τους στην Κεντροαριστερά επειδή δεν μπορεί να χωνέψει ότι του έχουν γυρίσει την πλάτη» σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι αναφερόμενοι στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος. «Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός. Με μια στάση στον Γράμμο...» προσθέτουν χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)