to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 31.01.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Μονομερές και προκατειλημμένο το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ουκρανία

Δε θα στηρίξει το ψήφισμα η Ευρωπαϊκή Αριστερά


Στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος για την Ουκρανία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, είπε τα εξής:

«Συναντιόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Η Ουκρανία είναι κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υφίσταται μια βαθιά κρίση. Υπάρχει η απειλή εμφυλίου πολέμου και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει να διαδραματίσει ένα μοναδικό ρόλο. Σκοπός μας δεν είναι να ασκήσουμε επιρροή στη χώρα με τον τρόπο που προσπαθούν να το κάνουν η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ. Είμαστε αντίθετοι στη χρήση βίας και από την κυβέρνηση και από τους διαδηλωτές. Τα μέλη του κόμματος Σβόμποντα και η άκρα Δεξιά, όπως γνωρίζουμε, εκμεταλλεύεται  στο έπακρο την ευκαιρία.

Αν θέλουμε να συμβάλουμε θετικά, πρέπει να είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε μια πολιτική λύση σύμφωνη με τη δημοκρατία και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν καταφεύγουν στη βία, είτε μιλάμε για την αστυνομία είτε για τους διαδηλωτές. Όποια και αν είναι η προέλευση της βίας, είναι κατακριτέα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα διέπραττε ένα σοβαρό λάθος εάν υιοθετούσε, με το ψήφισμά του, μια μονομερή θέση. Πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης. Χθες, ο κ. Jagland, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τοποθετήθηκε ανάλογα. Δυστυχώς, το ψήφισμα  δεν είναι σε αρμονία με το πνεύμα Jagland. Είναι μερικό και προκατειλημμένο. Εκφράζουμε επικρίσεις που είναι 95% κατά της μίας πλευράς και μόνο 5% κατά της άλλης. Το ψήφισμα διαστρεβλώνει  την κατάσταση και δεν προσφέρει δημοκρατική διέξοδο.

Εκπροσωπώ μια πολιτική ομάδα που επικρίνει την προσέγγιση Γιανουκόβιτς, επειδή δεν είναι δημοκρατική και επειδή, όπως φαίνεται, οι ολιγάρχες ελέγχουν την  Ουκρανική οικονομία. Την ίδια στιγμή, υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα, διαφθορά και πράξεις χειραγώγησης. Ίσως θυμάστε ότι υπήρχαν παρόμοια προβλήματα με την Πορτοκαλί Επανάσταση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αντισταθεί και να μην εγκρίνει ψηφίσματα που είναι μονόπλευρα και προκατειλημμένα. 

Εμείς δεν θα υποστηρίξουμε  το ψήφισμα».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)