to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 16.06.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κύριος υπόλογος για την αισχροκέρδεια στον τουρισμό η κυβέρνηση

Ανακοίνωση του Τμήματος Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ


Στη χθεσινή της ομιλία σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ στο Ηράκλειο, η υπουργός Τουρισμού επανέλαβε για πολλοστή φορά τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων, μάλιστα, είναι και ο «δραστικός περιορισμός της αδήλωτης εργασίας», κάτι που μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί, λίγες μέρες μετά την καταγγελία εργαζόμενων σε ξενοδοχεία του ομίλου «Aldemar» για ατομικές συμβάσεις που απαγορεύουν τον συνδικαλισμό!


Εκτός όμως από τα τετριμμένα ευχολόγια για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, η υπουργός έκανε συστάσεις  προς τις  τουριστικές επιχειρήσεις, ως προς τα  φαινόμενα αισχροκέρδειας, που έχουν παρατηρηθεί σε αυτή την τουριστική σεζόν. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε νωρίτερα από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ «αυτοσυγκράτηση» και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να περιοριστούν τέτοιες περιπτώσεις.


Είναι όμως άμοιροι ευθυνών ο πρωθυπουργός, η υπουργός Τουρισμού και η κυβερνητική πλειοψηφία;


Είναι οι ίδιοι που, με τις πρόσφατες νομοθετικές μεθοδεύσεις τους, κατήργησαν την ανάρτηση τιμών, καθώς και την υποχρέωση  εγγραφής των επιχειρήσεων σε επιμελητήρια. Έτσι, αυτή τη στιγμή, καμία επιχείρηση καταλυμάτων δεν είναι υποχρεωμένη να κοινοποιεί τιμοκαταλόγους, η συνοχή του κλάδου έχει δυναμιτιστεί στην πράξη και επικρατεί η  λογική της δήθεν αυτορρύθμισης της τουριστικής αγοράς.


Με αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δεν υφίσταται καν δυνατότητα ελέγχου της αισχροκέρδειας, πόσο μάλλον περιορισμού. Από την άλλη, είναι απορίας άξιον ποιος ασκεί τουριστική πολιτική σε αυτή τη χώρα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητάει από τον ΣΕΤΕ να διεξάγει ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας!


Ούτε βεβαίως είναι βάσιμος ο ισχυρισμός περί «μεμονωμένων περιπτώσεων». Τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Trivago, δείχνουν πως, την ίδια ώρα που οι τουριστικά «ανταγωνίστριες χώρες» έχουν διατηρήσει ή μειώσει ελαφρώς τα περσινά τιμολόγια, στην Ελλάδα η διαμονή έχει γίνει πάνω από 20% ακριβότερη – πολύ μακρυά, σε κάθε περίπτωση, από τις διαβεβαιώσεις των μεγάλων ξενοδόχων περί μόλις 5% αύξησης. Είναι προφανές πως το ίδιο το εφαρμοζόμενο μοντέλο  ευνοεί την ασυδοσία, την αυθαιρεσία και την κερδοσκοπία!


Τέλος, η αισχροκέρδεια αποτελεί «κόλαφο» και για τον εσωτερικό τουρισμό. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έχει συνδράμει στην άναρχη επικράτηση των νόμων της πρόσφορας και της ζήτησης, στον αποκλεισμό της  «φτωχοποιημένης» ελληνικής κοινωνίας από πολλούς - πανάκριβους πλέον - εγχώριους τουριστικούς προορισμούς και στη στέρηση του αγαθού των διακοπών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.


Πάντως, η κυβέρνηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη ότι δεν είναι όλοι χαμένοι από την επικράτηση των κανόνων της ζούγκλας: κερδισμένες είναι οι μεγάλες μονάδες που έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις τιμές τους για τουρίστες από το εξωτερικό και φυσικά, οι tour operator που αγοράζουν τα φετινά πακέτα «χονδρική» σε προνομιακές τιμές!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)