to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 14.02.2021

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου: H διαδικτυακή εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (βίντεο)

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κύπρου οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό με ζωντανή συμμετοχή κοινού, με κεντρική ομιλήτρια την Σία Αναγνωστοπούλου


Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κύπρου οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση  για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό με ζωντανή συμμετοχή κοινού, με κεντρική ομιλήτρια την Σία Αναγνωστοπούλου

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό βρίσκονται για άλλη μια φορά σε κρίσιμη καμπή. Η Τουρκία εντείνει ολοένα και περισσότερο την επεκτατική της τακτική, θέτοντας ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ, μετά τη μεθοδευμένη από την Άγκυρα «εκλογή» Τατάρ, θέτει πλέον στο τραπέζι την «λύση των δύο κρατών» στην Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι παγιδευμένοι στις εσωκομματικές τριβές και τις πιέσεις από την εθνικιστική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν έτσι αποτύχει τόσο να καταστρώσουν εθνική στρατηγική όσο και να συσπειρώσουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αρραγές μέτωπο κατά της Τουρκίας και υπέρ των ελληνικών και κυπριακών θέσεων. Επιδεικνύουν μια ορμπανικού τύπου εσωστρέφεια κι επιδίδονται σε άνευ προηγουμένου μεθόδους ευρείας καταστολής, περιφρόνηση βασικών δημοκρατικών, συνταγματικών κεκτημένων, χειραγώγηση της ενημέρωσης, καθώς και λαϊκισμό των ελαφρών θεαμάτων, για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Η δε κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, η οποία στην εσωτερική διακυβέρνηση σύρεται από σκάνδαλο σε σκάνδαλο, φαίνεται να παραπαίει ανάμεσα στη συμφωνημένη λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας και σε άλλες «ρεαλιστικές» λύσεις, οι οποίες εγκυμονούν τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης  του νησιού.

Σ’ αυτήν την τόσο επικίνδυνη συγκυρία για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά κυρίως για την ευημερία των λαών, στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπεύθυνη ενημέρωση είναι τόσο δικαίωμα όσο και καθήκον όλων. Γι’ αυτό, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κύπρου οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με ζωντανή συμμετοχή κοινού, με κεντρική ομιλήτρια την Σία Αναγνωστοπούλου την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το πλούσιο συγγραφικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη αλλά και την μετάβαση σε αποικιακές Αυτοκρατορίες και, στη συνέχεια, σε ανεξάρτητα κράτη. Έχει, επίσης, εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κι έχει ασχοληθεί εκτενώς με την Κύπρο. Μεταξύ άλλων, την περίοδο 2000-2003 ήταν υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου για θέματα που αφορούσαν την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα και το 2004 επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Τα Ελληνοκυπριακά και τα Τουρκοκυπριακά σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας», που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ερευνητών και χρηματοδοτήθηκε από την UNESCO.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)