to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 15.07.2020

Πολιτική

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ: Η Νοβάρτις παραδέχτηκε το σκάνδαλο και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ παριστάνουν τους ανήξερους

«Η τραγωδία για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι, ακόμα και μετά τις αποφάσεις των αμερικανικής Δικαιοσύνης και την ομολογία της Novartis ότι διέφθειρε γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους και την Ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, δηλαδή τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της, κανένας από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα της περιόδου 2012-2015 με πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, δεν ανέλαβε τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη» τονίζεται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε το ολόκληρο)


Αυτό τονίζει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε το παρακάτω) για την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Το πόρισμα παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία που δείχνουν την έκταση του σκανδάλου Νοβάρτις, σημειώνοντας πως η πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, αλλά και η ομολογία της ίδιας της εταιρείας, καθιστούν σαφές πως “το σκάνδαλο εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στην καρδιά των πιο δύσκολων μνημονιακών περιόδων, τότε που η κοινωνία στέναζε και υπέφερε από τις μνημονιακές περικοπές και βίαιη πτώχευση και της κοινωνίας και των Ελλήνων, η Novartis με τις πλάτες των τότε κυβερνώντων (έχουν κομματική ταυτότητα και προέλευση) αποκόμισε ιλιγγιώδη κέρδη στις πλάτες των Ελλήνων ασθενών και ασφαλισμένων”.

Θεσμικά και νομικά διάτρητες οι διαδικασίες της Επιτροπής

Σε ό,τι αφορά τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως, με ευθύνη της πλειοψηφίας της (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), αυτή “παρανόμησε και παραβίασε συνδυαστικά σύνολο διατάξεων του ΚτΒ, του ΚΠΔ και της ΕΣΔΑ” [...]. Και προσθέτει: “Η πλειοψηφία της Επιτροπής(ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ) συμφώνησαν και αποδέχθηκαν μία ακόμα σκανδαλώδη και πρόδηλη ακυρότητα, αυτής της από 28/5/2020 κλήσης για να παράσχει εξηγήσεις ο «ύποπτος» Δημ. Παπαγγελόπουλος, η οποία κλήση δεν είχε κανένα από τα στοιχεία που επιβάλλεται να έχει σύμφωνα με τις βασικές αρχές του ΚΠΔ, της ΕΣΔΑ, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου”.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει πως ο αποκλεισμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από την Επιτροπή, ήταν μια πλήρως αυθαίρετη κίνηση: “Η Επιτροπή αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία και τις συνεδριάσεις της με μία «σκαστή» παρανομία και ακυρότητα, με τον εκτός πάσης λογικής αποκλεισμό από τη σύνθεσή της δύο κορυφαίων στελεχών και πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη”. 

Το κατηγορητήριο της πλειοψηφίας κατέρρευσε

“Η εξέταση των μαρτύρων επιβεβαίωσε πλήρως την αρχική εικόνα που είχε σχηματιστεί μέσω των κατηγορητηρίων και της δικογραφίας”, τονίζει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία περιέγραφαν με λεπτομέρειες τις πτυχές του σκανδάλου Νοβάρτις. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως η διαδιακασία δεν έφερε στην επιφάνεια κάποιο τεκμήριο ενοχής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Συγκεκριμένα:
    • Μη συγκεκριμενοποίηση οποιασδήποτε πράξεως αυτουργίας
    • Αδυναμία στοιχειοθέτησης δόλου ή υπαιτιότητας εκ μέρους του πρ. Αν. Υπουργού. Κατά το άρθρο 27 του Ποινικού Κώδικα δόλο συνιστά η γνώση και η βούληση διάπραξης άδικης πράξης. Από τη στιγμή που καμία άδικη πράξη δεν είναι γνωστή, επ’ ουδενί μπορεί να γίνει λόγος για γνώση και θέληση. Πρόκειται απλά περί φαντασιώσεων.

“Αντιλαμβανόμενα, ωστόσο, τα μέλη της πλειοψηφίας την αδυναμία στοιχειοθέτησης δόλου, τονίζει το πόρισμα, “προσπάθησαν να προβάλλουν ως στοιχείο της υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος το γεγονός ότι κάποιοι από τους καταγγέλλοντες αποκαλούσαν τον πρ. Αν. Υπουργό «Ρασπούτιν». Η πηγή βέβαια του χαρακτηρισμού δεν εντοπίστηκε. Συμβαίνει όμως εν έτει 2020 το εξής παράδοξο: να κινδυνεύει πολίτης να καταδικαστεί με φάση «φημολογίες», υποχθόνιους χαρακτηρισμούς από αγνώστους και υποψίες «ανύποπτων». Όπως είναι ευνόητο ενώπιον ενός Δικαστηρίου θα καταπέσει πανηγυρικά η συγκεκριμένη τακτική”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης σημειώνει την απόρριψη του αιτήματος του Δ. Παπαγγελόπουλου για την κλήση του πρώην πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά: “Για να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα η πλειοψηφία της Επιτροπής δεν κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά στην Επιτροπή παρά το ότι είναι ο βασικός μηνυτής του πρ. αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης”. Προσθέτει, δε, ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής επέκρινε πολλές από τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας: “Στην πραγματικότητα υπήρξαν απανωτά ραπίσματα από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για σημαντικά ζητήματα, καίριας σημασίας για την πορεία της υπόθεσης, όπως η προστασία της ανωνυμίας των μ.δ.σ, η εξέταση μαρτύρων εκτός θέματος της εντολής της Ολομέλειας της Βουλής, η αποτροπή κλήσης ως υπόπτων ιδιωτών-μη πολιτικών προσώπων, και γι’ αυτό αποφάσισαν να μην ενεργηθεί καμία ανακριτική πράξη μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, να ακούσει τον Δ. Παπαγγελόπουλο και να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της Επιτροπής”.
Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες στους οποίους στηρίχτηκε το κατηγορητήριο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως οι καταθέσεις τους ήταν διάτρητες: “Σε 5 μάρτυρες στηρίζεται το κατηγορητήριο μετά την επέκτασή του. Πρόκειται για 4 εισαγγελείς (τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, την πρ. εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη) και 1 επιχειρηματία (τον Σάμπυ Μιωνή). Όμως οι καταγγελίες τους είναι όψιμες, πλήρεις αντιφάσεων, αμφισημιών, ταλαντεύσεων και αυτοαναναιρέσεων, ενώ συχνά συνδέονται με επιδιώξεις τους που δεν ικανοποιήθηκαν”.

Το πόρισμα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)