to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 27.09.2019

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ εκμεταλλευόταν επί χρόνια το θέμα της ψήφου των αποδήμων χωρίς ποτέ να το επιλύει

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο κόμμα που κατέθεσε αναλυτική πρόταση η οποία κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου όλων των συμπατριωτών μας που ζουν έξω από την Ελλάδα, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει προ πολλού χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς», τονίζει μεταξύ άλλων το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού


Όπως τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζεται “αντισυνταγματική” και “προσβλητική” από τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πόρισμα που επεξεργάστηκε και κατέθεσε η Επιτροπή που συστάθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο το πολιτικό φάσμα και εκπροσώπων των αρμόδιων ανεξάρτητων και δημόσιων αρχών. Αντιθέτως, ήταν η  Ν.Δ. εκείνη που επί δεκαετίες εκμεταλλευόταν το θέμα μόνο για επικοινωνιακούς και  μικροπολιτικούς λόγους, χωρίς τελικά να το επιλύει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο κόμμα που κατέθεσε αναλυτική πρόταση η οποία κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου όλων των συμπατριωτών μας που ζουν έξω από την Ελλάδα, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει προ πολλού χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς.

Ας συμβουλευτεί, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, τον υπουργό του κ. Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ως συντάκτης της Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έχει καταθέσει πρόταση που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ».

Τι είχε δηλώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Αντισυνταγματική αλλά και βαθύτατα προσβλητική» χαρακτήρισε χθες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η πρόταση «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια...Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες "δεύτερης κατηγορίας" και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη"».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα φέρει πρόταση την οποία «η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται κανονικά», έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για κύκλο συναντήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)