to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 03.05.2017

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η ελευθεροτυπία συνδέεται με την ίδια τη Δημοκρατία

Καλούμε τους δημοσιογράφους, καθώς τα συνδικαλιστικά όργανά τους να μεριμνήσουν για τον σεβασμό των κανόνων της δεοντολογίας, σε μια περίοδο που αυτή βάλλεται πολύπλευρα, αναφέρεται στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας


Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας:

Η ελευθεροτυπία συνδέεται με την ίδια τη Δημοκρατία. Ζούμε σε μια περίοδο που αυξάνονται τα φαινόμενα παραβίασης της ελευθεροτυπίας και άσκησης λογοκρισίας στη διεθνή σφαίρα.

Στη χώρα μας, το αγαθό της ενημέρωσης, κομβικό για την άσκηση του κοινωνικού ελέγχου στους θεσμούς της Πολιτείας, μετατρέπεται, πολλές φορές, σε εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών και ιδιωτικών συμφερόντων. Ο πλουραλισμός, η ελευθεροτυπία και η τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας παραμένουν δυστυχώς ζητούμενα, αφού ο κίτρινος τύπος και η «δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας» εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Εξάλλου, όπως ανέδειξαν και οι εργασίες της Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα ΜΜΕ της χώρας λειτουργούσαν εις βάρος της κοινωνίας, καθώς δανειοδοτούνταν αφειδώς και ανεξέλεγκτα με μοναδικό σκοπό τη διαιώνιση ενός ολιγαρχικού καρτέλ, ξένου προς τα συμφέροντα των πολιτών.

Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να μπει τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών των ΜΜΕ, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης. Κομβικό σημείο γι’ αυτό είναι η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και η ανατροπή της επισφάλειας και των ελαστικών σχέσεων.

Καλούμε τους δημοσιογράφους, καθώς τα συνδικαλιστικά όργανά τους να μεριμνήσουν για τον σεβασμό των κανόνων της δεοντολογίας, σε μια περίοδο που αυτή βάλλεται πολύπλευρα. Η τήρησή της αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για το κύρος του θεσμού των ΜΜΕ. Επίσης, είναι αναγκαίο να μπει άμεσα τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας του τηλεοπτικού τοπίου, το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο επίπεδο της ποιότητας της ενημέρωσης αλλά και στον πλουραλισμό, με τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε όλα τα παραπάνω, ο ρόλος του ΕΣΡ καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)